Jaké potraviny a jídla patří do zdravého rostlinného dne?
Co se týká tuků, měli bychom zařadit rostlinné místo živočišných. I po zbytek týdne a dlouhodobě by měly ty rostlinné tvořit dvě třetiny našeho celkového příjmu tuků a živočišné jen jednu třetinu. A ne naopak, jak tomu ve většině případů bývá. Na snídani k mazání a pro pečení preferovat margarín, maso nahradit luštěninami, zařadit více zeleniny a za studena lisovaných olejů, jako je třeba olivový.
Co je vyvážený jídelníček a jak ho sestavit
Vyvážený jídelníček by měl obsahovat vše, co lidské tělo potřebuje. Tělo každého z nás je jedinečný systém s odlišnými potřebami. Obecně ale do vyváženého jídelníčku patří bílkoviny, sacharidy, tuky i mikroživiny (vitaminy, minerály, enzymy a další), a to i při snižování hmotnosti. Více zdrojů jednotlivých živin (například vícero druhů rostlinných olejů, luštěniny, zeleniny, …) které budeme střídat, nám zajistí větší jistotu, že tělo nebude některou z důležitých živin postrádat.
Dieta bez jojo efektu
Návodů na diety je plný internet, ale málokterá pomůže. Naopak je mnoho z nich nebezpečných a nezdravých. Při redukčních dietách, kdy se snažíme snížit svou hmotnost, je důležité myslet nejen na kvantitu, ale hlavně na kvalitu jídla, aby tělo nestrádalo. V denním jídelníčku by mělo být naprosto vše, co ho dělá vyváženým a výživným. Od pečiva a příloh, přes zeleninu a ovoce, až po luštěniny, mléčné výrobky a další důležité potraviny.