Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Uvažujete o tom, že si pořídíte saunu? Kdy jindy, než teď! Cena vás překvapí

26. října 2020 | 06:00

Pravidelné saunování zlepšuje naši celkovou kondici a obranyschopnost vůči infekcím. V tom mají odborníci jasno. Má však smysl jen tehdy, pokud se mu věnujeme dlouhodobě a pravidelně. Což je teď v  době zavřených saun a wellness center problém. Který však má řešení. Co takhle pořídit si saunu domů? Je to jednodušší, než si myslíte. Jmenuje se infrasauna. 

Střídání horkého vzduchu s chladnou lázní nepůsobí jako lék na různé nemoci, ale přispívá k podpoře vlastních obranných sil organismu. "Kůže se více prokrvuje, potními žlázami odcházejí z těla škodlivé látky a kůže se pročišťuje," vysvětluje přední český odborník na saunování, lékař Antonín Mikolášek, v knize Saunujeme děti. Platí to samozřejmě i pro dospělé.

Jak to funguje? Při vstupu do horkého vzduchu sauny se rozšiřují cévy, z potních žlázek odchází pot. Zvýšené prokrvení dýchacích cest vede k rychlejšímu odstraňování hlenu a tím i ke zlepšení dechu. 

Prohřátí organismu vyvolává zvýšení tvorby ochranných protilátek, například imunoglobulinů. Sedmý den po saunování začne jeho hladina klesat, proto se doporučuje saunování nejméně jednou týdně.

Infrasauna se vejde i do bytu

Pokud nemáte saunu doma, jste teď v době omezení kvůli koronaviru nahraní. Řešením může být koupě domácí infračervené neboli infrasauny, která zabírá asi tolik místa, jako větší skříň - samozřejmě s ohledem na to, zda si pořídíte model pro jednoho nebo pro čtyři lidi. 

Místo, kam infasaunu chcete umístit, nevyžaduje žádnou speciální přípravu nebo podložku - prostě ji sestavíte na libovolnou podlahu, jedno zda jde o lino, parkety či třeba koberec. Pak infrasaunu zapojíte do zásuvky a můžete se saunovat. Obávat se nemusíte ani velké spotřeby, ta je srovnatelná s napařovací žehličkou. Pořizovací cena? Začíná na necelých dvaceti tisících korunách, v akcích i méně. 

Ovládání je jednoduché a intuitivní pomocí ovládacího panelu umístěného na vnitřní stěně infrasauny.

Infrasauna versus finská sauna

* Oproti finským saunám infrasauny neprohřívají vzduch, ale prohřívají tělo zevnitř.

* Někomu může chybět skutečně horký vzduch nebo možnost vytvořit si páru tím, že nalijete vodu na horké kameny, ale jinak mají infračervené sauny i spoustu výhod. Pro děti mohou být vhodnější, stejně jako pro lidi s zdravotními potížemi. 

* K doporučovanému intenzivnému pocení stačí již teploty kolem 45° - 50° C, díky tomu se mohou saunovat i lidé, kterým vedro v klasických saunách nevyhovuje.

* Saunu stačí zapnout, není třeba dlouhá příprava spojená s roztápěním, bez čehož to u finské sauny nejde

Jak infrakabina pomáhá zdraví? 

Infrasauna prohřívá lidský organismus pomocí infračerveného záření. Napomáhá prokrvení jednotlivých partií těla a pocení, při kterém se spolu s kapkami potu z těla vyplavují toxické látky, těžké kovy, karcinogeny, nikotin a mnoho dalších škodlivin.Intenzivní prokrvení zlepšuje látkovou výměnu v těle, což není nikdy na škodu. 

Použití infrasauny pomáhá i při prevenci, léčbě a rehabilitaci. Snižuje svalové napětí i ztuhlost rukou i nohou, kloubů a zad. Podporuje léčbu kožních onemocnění, hojí akné, lupénku a poškození kůže. Za půlhodiny saunování také spálíte nějaké ty kalorie.Nemalý přínos má infrasauna také na duševní zdraví, protože eliminuje dopady chronického stresu na organismus. 

Autor: red
Video se připravuje ...