Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pít, či nepít minerálky denně? Vše důležité, co byste měli o nich vědět

  • voda
    15. září 2020 | 06:00

    I když o nich víme, že jsou zdravé, tápeme v tom, jaké minerální vody pít, v jakém množství jsou pro nás prospěšné, a už vůbec netušíme, jestli jsou třeba vhodné pro děti. Je nejvyšší čas tajemství minerálních vod s pomocí odborníků odkrýt!

    Jaké množství vody vypít denně a kolik by měla obsahovat sodíku nebo jiných prvků? A co děti, mohou pít minerální vody denně? Na to jsme se zeptali lékařky MUDr. Václavy Kunové.

  • Je každá minerální voda z přírodního pramene?

    voda
    Autor: iStock

    Určitě. Každá balená minerální voda musí být podle zákona z přírodního zdroje a mít osvědčení o obsahu minerálních látek. S ohledem na jejich obsah i konkrétní poměry může být zařazená buď mezi léčivé minerální vody (za těmi převážně jezdíte do lázní), nebo přírodní minerální vody, které pak kupujete a pijete. Z přírodního pramene pochází i tzv. pramenitá voda nebo voda s označením kojenecká.

  • Mají všechny minerální vody stejný obsah minerálních látek?

    voda
    Autor: iStock

    Nikoliv. Obsah minerálních látek se liší natolik, že se podle něj rozděluje hned 5 typů minerálek:

    • velmi slabě mineralizované (s obsahem rozpuštěných pevných látek do 50 mg/l)

    • slabě mineralizované (50 až 500 mg/l)

    • středně mineralizované (500 až 1500 mg/l)

    • silně mineralizované (1500 mg/l až 5 g/l)

    • velmi silně mineralizované (nad 5 g/l).

  • Je dobré pít minerálku jen v malém množství?

    voda
    Autor: iStock

    Jak kterou. Za ideální pro každodenní pití se považují především velmi slabě, slabě a středně mineralizované vody. U silně mineralizovaných vod se pro vysoký obsah minerálních látek skutečně doporučuje množství udržet na jedné či dvou sklenkách denně. Proč?

    „Je to z důvodu předběžné opatrnosti. Někteří lidé by mohli trpět nadbytkem určitých minerálních látek a z toho mít problémy. U jiných by to sice mohlo zlepšit jejich zdravotní stav, ale paušální doporučení není na místě. To je třeba až po konzultaci s lékařem,“ říká výživová specialistka MUDr. Václava Kunová s tím, že výsledné přijímané množství minerální vody záleží také na skladbě vašeho jídelníčku ‒ tedy na tom, do jaké míry si dokážete pohlídat příjem minerálních látek ze stravy. Když třeba přijímáte malé množství vápníku z jídelníčku, navíc intenzivně sportujete nebo máte fyzicky náročnou práci, můžete obohatit svůj pitný režim o minerální vody s obsahem vápníku, jako je například minerální voda Kláštorná Kalcia. „V případě silně mineralizované minerálky pak můžete při nedostatečném příjmu a velkém výdeji vápníku denně vypít i čtyři skleničky, tedy až 1 litr minerálky s obsahem vápníku. Pokud má minerálka kolem 300 mg vápníku na 1 litr, přijmete tak 30 % denní dávky vápníku doporučené pro ženy. U těhotných a kojících žen je tato dávka dokonce 1200 mg na den,“ dodává pro příklad specialistka.

  • Záleží na množství sodíku?

    voda
    Autor: iStock

    Zcela určitě. Jako populace máme sklony to se sodíkem, jinými slovy s příjmem soli, přehánět. A i minerálky mohou být doopravdy slané: stačí, když obsahují spolu se sodíkem (Na+) také chlorid (Cl-), přesné složení kuchyňské soli (NaCl). „Takto slané minerálky nežádoucí výživový problém s nadměrným příjmem soli ještě zhoršují. A například starším lidem, kteří často trpí hypertenzí, by pití velkého množství slané minerálky mohlo uškodit. To je typický příklad, kdy je opravdu nutné hlídat vypitý objem minerální vody, zvlášť pokud patří k silně, potažmo velmi silně mineralizovaným vodám,“ říká MUDr. Václava Kunová s tím, že za vhodné se právě pro rizikové skupiny považují minerální vody s obsahem sodíku do 100 mg/l.

  • Jsou zdravější sycené, nebo nesycené minerální vody?

    voda
    Autor: iStock

    Záleží na vašich chuťových preferencích, ale zdaleka nejlepší jsou ty minerální vody, které se na povrch – z vlastního vrtu – dostávají už přirozeně jemně sycené. U takových pak máte jistotu, že se skutečně jen stočí do lahví a distribuují se tak, jak je „vymyslela“ sama matička Země. I když ale preferujete ty plně sycené, platí, že nadále dostáváte plnohodnotnou minerálku. Dosycení nijak nemění její výživové parametry.

  • Pro děti se minerálky nehodí?

    voda
    Autor: iStock

    Za určitých podmínek ano! „Záleží samozřejmě na věku dítěte a stejně jako u dospělých také na skladbě jídelníčku i volbě minerální vody. U slabě a středně mineralizovaných vod můžeme sklenku dvě zařazovat pravidelně, u minerálních vod například s vápníkem je potřeba vycházet právě ze složení stravy. Kde nic nechybí, není nic potřeba doplňovat. Ale stejně tak naopak platí, že máte-li dítě, které například sabotuje mléčné produkty, tedy nemusí mít dostatek vápníku, je občasné zařazení minerální vody s obsahem vápníku v pořádku,“ říká k tomu specialistka MUDr. Václava Kunová.

  • Fungují minerální vody jako „náplast“ na deficit minerálních látek?

    voda
    Autor: iStock

    Základní živiny a mikroživiny, tedy i minerální látky, je důležité pokrývat prostřednictvím optimálního, pestře poskládaného a vyváženého jídelníčku i pitného režimu, jehož mohou být minerální vody přirozenou součástí. Vypít sklenku minerální vody s obsahem vápníku může být příjemnou obměnou pitného režimu i jednoduchým způsobem, jak doplnit chybějící vápník (ale také třeba hořčík) z čistě přírodních zdrojů…

  • Je vhodné pít minerální vody při sportu či jiných fyzicky náročných aktivitách?

    voda
    Autor: iStock

    Určitě. Protože při extrémní zátěži, jakou znají sportovci, tělo vyplavuje velké množství minerálních látek, které je potřeba rychle doplnit. Proto sportovci milují tzv. iontové nápoje, ale také potřebují právě minerální vody. Nejčastěji obsažený vápník je třeba pro udržení normálního stavu kostí a spolu s hořčíkem přispívá i k normální činnosti svalů a normálnímu energetickému metabolismu. Draslík přispívá k udržení normálního krevního tlaku. A všechny tyto minerální látky můžete najít pohromadě v minerální vodě.

Autor: beni, red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...