Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pět důležitých čísel o vápníku

16. června 2020 | 00:00
Prezentace klienta |

Všichni si ho spojujeme s udržením normálního stavu kostí a zubů, ale vápník je prvkem, který v těle hraje desítky dalších rolí! Přispívá k normální funkci trávicích enzymů nebo energetickému metabolismu. Je důležitý pro normální fungování svalů, ale svou roli hraje i v rámci normální srážlivosti krve a funkce nervových přenosů. Na jednu minerální látku je toho opravdu požehnaně. Vyplatí se toho vědět o dost víc.

48 %

dospělé populace trpí akutním nedostatkem vápníku. Prokázaly to i tuzemské výzkumy Společnosti pro výživu, která od roku 2007 provedla celkem pět nutričních studií na 5 000 jídelníčků dětí i dospělých. Výsledky ukázaly, že optimální hladinu vápníku si udržely jen děti do předškolního věku. Směrem k pubertě příjem vápníku –především s ohledem na pokles konzumace mléčných produktů – klesal, a u 10 % puberťáků klesl dokonce na pouhou polovinu. A ani dospělí Češi na tom nejsou lépe. Celkem 48 % dospělých trpí nedostatkem vápníku, přičemž asi pětina populace přijímá pouhou polovinu doporučené denní dávky!

1 000 mg

je přitom průměrná denní doporučená dávka vápníku pro dospělé od 19 let výše. Mezi 10. a 18. narozeninami je pak jeho potřeba zdaleka nejvyšší. Děti mezi 10. a 13. rokem by měly pokrýt prostřednictvím pestré stravy až 1 100 mg, a pak až do 19. narozenin dokonce 1 200 mg. Je to logické, tělo v tu dobu prochází náročným vývinem a vykazuje zvýšenou poptávku po všech živinách i mikroživinách, mezi něž vápník coby minerální látka patří.  

Autor: Kofola ČeskoSlovensko

99 %

Celkového obsahu vápníku v těle je uloženo v kostech a zubech, pouhé 1 % je rozptýlené v tzv. měkkých tkáních.

10‒50 %

představuje rozmezí tzv. vstřebatelnosti vápníku. To, že ho totiž sníte dost, neznamená, že ho tělo všechen vstřebá. K tomu potřebuje ještě „spoluhráče“ v podobě dalších mikroživin. Důležitý je v tomto ohledu například hořčík, který je podobně jako vápník třeba pro udržení normálního stavu a kostí nebo se stejně jako vápník podílí na procesu dělení buněk. V praxi je proto potřeba počítat s tím, že pokud máte během dne dostat do těla okolo 1 000 mg vápníku jako žena ve středním věku, musíte si uvědomit, že k tomu jeden jogurt opravdu nestačí, že je skutečně potřeba zaměřit se na pestrou a vyváženou stravu včetně pitného režimu obohaceného například i o minerální vody s obsahem vápníku. Jednou z nich je například minerální voda Kláštorná Kalcia.

až 400 mg

vápníku může organismus ztratit během sportovní aktivity. Při cvičení, ani po něm tak nezapomínejte doplnit ztracené minerály. 

Video se připravuje ...