Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Roušky proti koronaviru, respirátory i růžový nano nákrčník. Co z toho opravdu funguje?

27. února 2020 | 07:50

Roušky, ústenky, respirátory… V souvislosti s koronavirem se na nás valí množství hygienických pomůcek a je těžké se v nich zorientovat. Jak vlastně fungují a které z nich by nás v případě potřeby opravdu ochránily? Máme pro vás jednoduchý přehled.

Klasické roušky neboli ústenky

Běžné zdravotnické roušky, které odborníci nazývají ústenky, se obvykle vyrábí z netkané textilie a jsou konstruovány tak, aby zachycovaly kapénky, které člověk vydechuje. Opačným směrem – tedy aby se bacily nedostaly k nám – to ale nefunguje, a proto před nákazou koronavirem neochrání. „Jsou určeny už nemocným pacientům, aby infekci dál nepřenášeli,“ vysvětluje Ivana Lánová, doktorka farmacie a konzultantka lékáren BENU.

Nano roušky

Roušky, které jsou vyrobené z nanovláken, naopak člověka během epidemie koronaviru ochrání. Nanovlákenný filtr totiž dokáže zachytit i ty nejdrobnější viry. Výhodou je, že molekula kyslíku jím naopak pronikne, takže tyto roušky jsou zároveň prodyšné a dá se v nich komfortně dýchat. „Nanovlákenné ústenky jsou nyní nedostupné, zhruba za tři týdny začneme na trh dodávat nový typ roušek obohacený o oxid mědi,“ říká Jana Zimová, expertka firmy Respilon, která vyvíjí nanovlákna. Výhodou roušek je, že dokážou – právě díky částicím mědi – viry rovnou zlikvidovat. Navíc se na rozdíl od běžných roušek nemusí po každém nošení vyhodit a dají se používat opakovaně. Účinnost těchto nanovlákených roušek potvrdily i testy v americkém mikrobiologickém institutu Nelson Labs.

Respirátory

Tady je třeba si uvědomit, že respirátor není zdravotní, ale pracovní pomůckou a člověka chrání, aby při činnostech, jako je broušení nebo sekání, nevdechoval nečistoty. Respirátory jsou podle typů označeny číslovkami a zjednodušeně se dá říct, že čím větší číslo, tím větší ochrana.  Ve vyšších kategoriích najdete i takové, které dokážou zadržet viry a daly by se tedy použít i na koronavirus. „Před virovou nákazou ochrání respirátor třídy FFP3,“ říká doktorka farmacie Ivana Lánová s tím, že respirátory jsou v současné době v lékárnách vyprodané a nejsou k dostání ani u distributorů.

Nano nákrčník

V případě nutnosti je na trhu ještě další pomůcka, která člověka před koronavirem ochrání – nano nákrčník R-Shield. Ten má před nosem a ústy všitý nanovlákenný filtr, který stejně jako filtr u nano roušek prošel mikrobiologickými testy. Kromě bacilů nákrčník ochrání i před chladem a prachem, dalším plusem je, že se dá prát a použít až 50x. Hitem přehlídkových mol se tento sofistikovaný kousek oděvu asi nestane, ale je pravda, že i v tomto směru se výrobce snaží. Kromě méně nápadných bílých a černých nákrčníků je v nabídce i výrazně růžový!

Autor: taj
Video se připravuje ...