Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mají se lidé s krevní skupinou A víc bát koronaviru? V Česku je tento typ nejrozšířenější!

18. března 2020 | 11:25

Podle čínských lékařů mohou mít lidé s krevní skupinou A větší pravděpodobnost, že se nakazí koronavirem a že zároveň u nich nemoc může mít horší průběh. Právě skupina A je přitom v Česku nejčastější.

Na to, že by mohli být lidé s "áčkem" ohroženější, upozornil deník South China Morning Post. Vědci ve Wu-chanu a Šen-čenu odebrali vzorky více než 2000 pacientů s koronavirem. Zatímco skupina A se ukázala jako nejzranitelnější, typ nula měl ve srovnání s ostatními prokazatelně nižší riziko.

Typ A je v ČR nejrozšířenější

Jak uvádí Eva Linhartová, primářka Oddělení krevní banky Fakultní nemocnice v Motole, lidé s krevní skupinou A tvoří dvaačtyřicet procent české populace. Typ 0 je zastoupen třiceti devíti procenty, B patnácti a AB čtyřmi procenty.

Studii, která upozorňuje na možnou souvislost mezi koronavirem a krevní skupinou, publikoval server medRxiv. Vědci zdůrazňují, že výsledky jsou zatím předběžné a odborníci budou tuto problematiku dále analyzovat.

Máte krevní skupinu A? Nepanikařte

New York Post ve svém článku uklidňuje: "Pokud máte krevní skupinu A, není důvod k panice. Neznamená to, že byste se na 100 procent nakazili, a když máte typ 0, neznamená to, že jste absolutně v bezpečí," říká Gao Yingdai, výzkumník z čínského města Tianjin. "Pořád si musíte mýt ruce a řídit se vládními nařízeními."

Rozdíly tu jsou. Typ 0 lépe odolává malárii

Co na to čeští experti? „K výzkumům ohledně koronaviru se nemůžeme zatím vyjadřovat, jsou velmi čerstvé,“ říká mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze Tereza Romanová. Obecně se ale podle ní dá říct, že rozdíly mezi krevními skupinami ve vnímavosti vůči chorobám tu jsou. Je známo, že krevní antigeny mohou svým nositelům poskytnout určitou výhodu, nebo nevýhodu v souvislosti s různými nemocemi. „Například jedinci krevní skupiny 0 jsou více rezistentní k malárii než jedinci jiných krevních skupin,“ dodává Romanová.

Koronavirus on-line

 

 

 

Autor: taj
Video se připravuje ...