Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

10 tipů, jak posílit imunitní systém

Do sauny zajděte alespoň jednou týdně.
26. října 2009 | 08:46

Před chřipkou a virózou nás může ochránit dobrá imunita. Špatně nebo nedostatečně fungující imunitní systém totiž šíření virů v našem organismu pomáhá.

Přinášíme vám proto 10 tipů, které váš imunitní systém posílí a váš organismus tak bude mít sílu účinně se bránit virové nákaze.

1. Jezte zdravě - ve vašem jídelníčku by denně neměla chybět porce zeleniny a ovoce. Bílé pečivo nahraďte celozrnným a alespoň dvakrát týdne si dopřejte rybu. Nezapomeňte na pravidelný přísun vitamínů a minerálů.

2. Vyhýbejte se stresu - jedním z nejsilnějších faktorů, které poškozují váš imunitní systém je právě stres. Snažte se proto stresovým situacím vyhnout.

3. Otužujte se - studená sprcha je jedním z nejúčinnějších prostředků k posílení obranyschopnosti organismu. Pokud s otužováním začínáte, sprchujte se nejprve vlažnou vodou a každý den teplotu postupně ubírejte. Spěte pokud možno při otevřeném okně.

4. Navštěvujte pravidelně saunu - pravidelné saunování výrazně zlepšuje imunitní systém. Při pravidelném pocení a následném ochlazení tak zvyšujete odolnost organismu proti viróze i nachlazení.

5. Vyzkoušejte polárium - léčba mrazem má antidepresivní účinky a hlavně výrazně posiluje imunitu. Stačí jedna až dvě kúry ročně.

176624:gallery:true:true

6. Choďte na procházky - i když to může znít nesmyslně, i pravidelné procházky v přírodě vám pomohou zdolat útok virů, dodají vám totiž sílu i energii pro boj s nimi. Když je to možné, vypravte se na víkend do hor. Vysokohorská turistika je balzámem na duši.

7. Dopřejte si masáž - nejlepší je lymfatická, která pomůže vašemu tělu zbavit se škodlivin. Nezavrhujte však ani tu relaxační, která vás zbaví stresu a napětí.

8. Dopřejte si vitamin C - začněte každý den tím, že vypijete sklenku vlažné vody ze šťávou z jednoho citronu. Ideální je také salát z kysaného zelí, které obsahuje ještě víc vitamínu C než citrusové plody.

9. Hodně spěte - nevyspání značně oslabuje organismus a imunitní systém.

10. Nezapomínejte na probiotika - bakterie mléčného kvašení, které osidlují střeva jsou součástí imunitního systému. Zařaďte do svého jídelníčku živé jogurty a kysaná mléka, posílíte tím imunitu.