Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Silná imunita? Nespoléhejte na vitaminy, zkuste tyto triky!

  • Tipy, které vám  letos v zimě pomůžou zůstat zdravá, můžete vyzkoušet i vy!
    19. listopadu 2016 | 06:00

    Kašel a věčně plný nos odřený od kapesníku nikoho nelákají. Jak se tomu letos vyhnout? Vsaďte na selský rozum, babské rady a hlavně – naslouchejte svému tělu. Snadněji překonáte podzimní změny počasí i nachlazení.

  • Zhluboka se nadechněte

    V zimě pořádně dýchejte.
    Autor: Shutterstock.com
    Tma ráno i večer na náladě nepřidá. Ale nenechte si ji zkazit. Pobyt v místnostech snadno napomáhá k přenášení bacilů, proto nezapomínejte větrat! Přísun čerstvého vzduchu je výborným bojovníkem proti únavě a dostatek kyslíku osvěží všechny buňky v těle.

    Tip: Jděte do parku a zkuste chvíli jen dýchat. Najděte si hezké místo a soustřeďte se na svůj dech. Existuje spousta technik dýchání – pro začátek zkuste nádechy do hrudníku zkombinovat s nádechy do břicha.

  • Procházejte se

    Dělejte si mezi pečením pauzy.
    Autor: Shutterstock.com
    Pohyb podporuje správnou funkci zažívacího traktu, a tím pádem také imunitu. Ale nepodléhejte panice. Nemusíte se každý den mořit v posilovně nebo na běhacím páse. Stačí chodit. Prodlužte si cestu do práce nebo vyběhněte o polední pauze ven. Večer jděte s kamarádkou venčit psa nebo jen pěšky do obchodu nakoupit.

    Tip: Zkrátka hledejte příležitost se projít. Tělo to potřebuje! A vy taky! Najděte si denně 20 minut. Že prší? Vždyť deštníky mají tolik krásných duhových barev a byl by hřích nechat je zamčené ve skříni.

  • Vsaďte na bylinky

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Můžete je užívat ve formě kapek, v tinkturách, jako oleje nebo si z nich vařit čaj. „Pochopitelně nejlepší jsou sypané čaje, protože obsahují víc účinných látek,“ radí bylinkářka Kateřina Bílková. Za její favority na imunitu platí: kořen pampelišky, aronie a dobromysl. A vždy jen jedna bylina – žádné kombinování víc bylin do jednoho čaje.

    Tip: Jeden šálek čaje ze sušeného šípku vám dodá tolik vitaminů, že se ten den už bacilů bát nemusíte.

  • Pijte vodu, ne rum

    Video se připravuje ...
    Chcete zhubnout rychleji? Zvyšte příjem tekutin! • VIDEO: Igor Hellebrandt
    Správná hydratace a pitný režim mají zásadní vliv na správné fungování metabolismu. Nepijte studené nápoje, jednak vám bude zima, jednak se tělo bude muset vysilovat tím, že musí vyrovnat rozdíl mezi teplotou nápoje a těla. Radši volte nápoje pokojové teploty. Voda je jistě všelék, ale pitný režim se dá i zajímavě zpestřit sklenicí vitaminů, minerálních látek a vlákniny z čerstvého ovoce a zeleniny. Zdravý nápoj snadno vykouzlíte odšťavovačem. Výhodnější jsou ty s otočným šnekem. Díky němu je při výrobě domácího džusu využita každá část ovoce a zeleniny a vy získáte více čerstvé šťávy.

    Tip: Po probuzení si dejte sklenku teplé vody, a kdo ho rád, může si přidat i pár kapek citronu. Zbavuje to únavy.

  • Dávkujte si radost

    Nedejte se zimním splínům - Zažeňte je barevným outfitem!
    Autor: shutterstock.com
    Jelikož dny bez slunce berou energii, je potřeba, abyste si pozitivní náladu dávkovala přímo cíleně. Najděte si činnost, která vám po večerech bude dělat radost. Může to být partner nebo milenec, ale i lekce tance, meditace, jógy, vyšívání nebo pletení, lezení po stěně či kurz sebeobrany... Když budete radostná a šťastná, žádná chřipka nebo nachlazení se vás netýkají.

    Tip: Hledejte a buďte v obraze, co se kolem vás kde děje. Ani návštěva divadla nebo kina, koncertu a sportovního zápasu není přece k zahození!

  • Otužte se

    Vyzkoušela jste už někdy otužování?
    Autor: Shutterstock.com
    Otužováním se myslí nejen spaní v chladné ložnici nebo sprchování studenou vodou, ale třeba i návštěva sauny, kde rozehřáté tělo prudce ochladíte, a tím prokrvíte všechno až do morku kostí. Tahle procedura – stejně jako návštěva kryosauny či polaria – podporuje imunitu! A čím lepší imunita, tím víc mají bacily smůlu.

    Tip: Zkuste tělo zahřívat správným jídlem. Pak nebudete muset drkotat zuby, nosit pět vrstev a topit jako blázen.

  • Darujte si potěšení

    Chcete si odpočinout od vánočního úklidu? Zavřete se někam do klidu, s knihou. Poradíme vám, které stojí za to si přečíst!
    Autor: Shutterstock.com
    Na konci každého dne si řekněte, co se vám dnes povedlo, a odměňte se. Nemusí to být hned nákup kabelky nebo zájezd na Bahamy. A ani není podmínkou milovat svíčky a romantickou hudbu. Dělejte radost sobě! Odložte jednoduše starosti na další den, protože psychika je půl zdraví! Vezměte si knížku a napusťte si voňavou vanu nebo jen tak koukejte z okna a pozorujte nebe…

    Tip: Vypněte na pár hodin mobilní telefon a internet. Najděte si každý den alespoň pár minut pro sebe a zkuste prostě zvolnit a být jen sama se sebou.

Autor: Blanka Kubíčková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...