Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Petr Havlíček: Nepřibrat přes Vánoce je skoro nemožné! Co můžete zkusit?

18. prosince 2019 | 06:00

Bolesti břicha, záchvaty žlučníku i zažívací potíže. I takovými nepříjemnostmi končí vánoční hodování a přejídání se. Podle výživového poradce Petra Havlíčka je důležité si Vánoce užít se vším všudy – jen to nepřehánět. Expert na výživu Blesku pro ženy radí, jak předejít trávicím katastrofám, říká, jestli má smysl péct zdravější cukroví, jaké volit suroviny a úpravy pokrmů... A na závěr přidal pár zásad, jak svému tělu ublížit co nejméně a zároveň si pochutnat.

Vánoce jsou pro mnoho rodin svátky klidu a míru, ale v mnoha domácnostech také symbol hojnosti a obžerství. V komoře na nás číhají kila sladkého cukroví, jednou do roka si chceme dopřát oblíbený bramborový salát s majonézou a smaženého kapra v trojobalu, návštěvy do nás cpou chlebíčky a obložené mísy a babičky upečou husu nebo kachnu. Nepřibrat je téměř nemožné.

Pokud se někdo hlídá a pak se na Vánoce urve a výrazně se přejí, tak kilo nebo dvě přibere. To se může stát každému. Ideální je si Vánoce užít bez brutálního přejídání, ale nějaké přehnané hlídání není potřeba. Z mého pohledu jsou Vánoce jeden z nejtradičnějších svátků u nás, takže k tomu patří i určitý styl stravování,“ řekl výživový poradce Petr Havlíček.

Zdravější cukroví není řešení

Expert na výživu nezatracuje ani cukroví. K Vánocům určitě patří. „Hlavně bych doporučoval nešetřit a péct z kvalitních a poctivých surovin. Takže kvalitní mouku, ořechy a připlatit si za máslo a nepoužívat ztužené tuky. Poradil bych nejdůležitější věc: nevyrábět

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Hana Langrová
Video se připravuje ...