Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nejsme tlustí kvůli genům! Můžou za to rodina a málo pohybu

31. ledna 2018 | 06:00

Už jste někdy řekla větu "s tím nic nenadělám, já mám boky (břicho, stehna) po mamince"? Pokud ano, lžete sama sobě do kapsy. Za obezitu mohou totiž geny mnohem méně, než si většina lidí myslí. Přečtěte si, kdo a co nese skutečnou vinu za to, že nejste spokojení se svou postavou.

Faktem je, že někteří lidé už se s pár kily navíc prostě narodí. „Člověk si řekne, že korpulentní už přece byli tatínek, dědeček a další příbuzní. Záleží ale na stavbě těla každého jedince a skutečně není pravdou, že by za vším stály jen geny,“ vysvětluje lékařka Lucie Nováková s tím, že nikdo v sobě nemá nezměnitelně zakódovanou štíhlost, či naopak obezitu.

„Samozřejmě ale existují některé formy obezity, které se dají odstranit jen velmi obtížně, takovým typem korpulentnosti ale trpí jen velmi malé procento populace,“ podotýká oslovená odbornice a dodává, že většina lidí trpí zcela běžnou obezitou, se kterou se dá velmi úspěšně bojovat i v dospělosti. Takže není čeho se bát.

„Častým problémem je i to, že pokud máme obézní příbuzenstvo, často nám už ani nepřijde naše postava nějak výjimečná a přejídání považujeme za standard,“ myslí si oslovená doktorka a varuje, že žádné přehnané diety nám v našem snažení nepomohou.

„Musíme se zkrátka stravovat pravidelně a hlavně ne moc tučně. Uvidíte, že to skutečně půjde, jen se nesmíte bát udělat první krok. Je to přece vaše tělo, vaše hlava, tak zkuste začít třeba tím, že každý den v práci uděláte jeden dřep, a následně své snažení stupňujte,“ doporučuje Lucie Nováková.

Další zajímavé informace o genetické podmíněnosti obezity, o tom, co je to "šetřící gen" a jak se můžete dostat ze začarovaného kruhu ven, najdete na mojezdravi.cz



Autor: Daniel Mareš
Video se připravuje ...