Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vánoce a sebevraždy: Je jich skutečně více? Co dělat, když jste sami?

O Vánocích více sebevražd nehrozí. Naopak.
23. prosince 2016 | 06:00

Pro jednoho svátky klidu a pohody, pro druhého stres a špatná nálada. A rozhodně není způsobena tím, že ten někdo nestihl doma uklidit, stromeček neměří dva metry, ale pouze metr padesát a že se cukroví opět připeklo...

Nikdy během roku není větší koncentrace sentimentu a soucitu než o Vánocích. Sama jsem jela pár dnů před svátky MHD, kde jsem vyslechla rozhovor dvou mužů bez domova. Jeden z nich tomu druhému s povzdechem říká: "Za čtyři dny jsou Vánoce. A já bych chtěl být doma." Začala se mu klepat brada a mně také. 

Nechci si představovat, kde ten člověk nakonec svátky stráví. Nicméně lidí, kteří jsou na Vánoce osamoceni, což může vést ke splínům, špatným náladám a depresím, je více. A s tím si člověk mnohdy spojí téma sebevražd. Poměrně často se hovoří o jejich spojitosti s Vánoci. 

Dlouhodobý mýtus

O Vánocích můžete sdílet svoji samotu s ostatními.
Autor: Shutterstock.com

Podle Českého statistického úřadu je to ale pouze mýtus. Statistiky dokonce ukazují přesný opak. Tedy že během prosince si na život sáhne nejméně lidí z celého roku. Za zkoumané období 2010 až   2014 to bylo 103 lidí, což představuje zhruba sedm procent z celkového počtu. Mnohem častější jsou sebevraždy na začátku roku a během jarních měsíců. 

To ale nemění nic na tom, že pokud nemáte rádi samotu, která vám na Štědrý den může hrozit, nečeká vás nic pěkného. Neházejte ale ještě flintu do ži(vo)ta. Buď se sami můžete vydat jako dobrovolníci zpříjemnit den lidem, kteří jsou bez domova, nebo se sami stát těmi, kdo pomoc potřebují. Tedy tu nehmotnou, psychickou. Pak máte na výběr z několika míst, kde se sdružují lidé, kde nebudete sami, a můžete se tak alespoň na chvíli odreagovat. 

Sdílená radost, dvojnásobná radost
Vyrazte na vánoční trhy nebo polévku.
Autor: Shutterstock.com

Například v Praze na Staroměstském náměstí na trzích se bude od jedenácti do jedné hodiny odpolední podávat polévka nejen pro lidi bez domova, ale i pro všechny, kdo půjdou kolem. Jestli máte Vánoce spojené s dobrými skutky, můžete třeba navštívit některý z útulků pro zvířata a přinést jim krmení. 

Stejně můžete navštívit některé z pečovatelských center, domovů důchodců nebo třeba nemocnic, kde leží dlouhodobě nemocní lidé. Ti dost často trpí stejnými pocity úzkosti z toho, že jsou na Vánoce sami, stejně jako třeba vy. Jedno české přísloví totiž říká: "Sdílená bolest, poloviční bolest, sdílená radost, dvojnásobná radost."

Video se připravuje ...