Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Bolí mě břicho! Rozeznejte od sebe kocovinu a zánět močových cest!

  • Vánoční svátky, konče Silvestrem, jsou pro zažívání skutečně náročné. Jak poznáte, který orgán zrovna trpí?
    1. ledna 2016 | 06:00

    To je zase vstup do nového roku. Ze strachu o své zdraví se bojíte zvednout i hlavu z polštáře, aby se vám náhodou nerozskočila, a o tom, co se vám děje kolem žaludku, škoda mluvit. Jenže je vám nevolno skutečně z kocoviny? 

  • Lokalizujte bolest

    Nepříjemná bolest břicha vás může zcela ochromit. Jak na ni?
    Autor: Shutterstock
    Abyste ale dokázaly pevně určit, kde může být problém, musíte nejprve bolest břicha lokalizovat. To není jako s hlavou, která když vás bolí, tak to svedete na únavu, kocovinu, nebo migrénu, lupnete si prášek a půjdete si lehnout. Důvodů, proč vás bolí břicho, je mnohem více a pokaždé to může značit něco jiného. Je rozdíl, jestli cítíte píchání nad pupíkem, anebo vás bolí pod pravým žebrovým obloukem.
  • Připravte si první pomoc

    Nezapomínejte o svátcích na kvalitní bílkoviny.
    Autor: Shutterstock.com
    Proti pocitu těžkého žaludku si můžete přichystat první pomoc v podobě trávicích enzymů v tabletách. Koupíte je jako doplněk výživy. Jsou čistě přírodní, takže se nebojte. Trávení pak nebude trápení, a navíc si pročistíte i játra. A když už jste to s jídlem přehnaly, nic si nevyčítejte. Pak ale vypusťte něco v dalším jídle. Tak se skóre vyrovná a žaludek si od náporu odpočine. Nevynechávejte ale bílkoviny a zeleninu. Také pomůže, když si na patnáct minut zacvičíte nebo o čtvrthodinku prodloužíte už naplánovanou aktivitu.
  • Když je vám těžko

    Bolavé břicho si masírujte.
    Autor: Shutterstock.com
    Když už je vám těžko, vyzkoušejte první pomoc z pohodlí domova. Lehněte si na záda, pokrčte kolena a pak provádějte krouživou masáž břicha 50x v každém směru. Pomáhá pít fenyklový odvar nebo čínskou bylinnou směs, která se jmenuje Tajemství mandarínovo (koupíte na internetu). A kdybyste nic z toho neměla po ruce? Pomoc je jednoduchá - projděte se! Číňané slibují: „Kdo udělá po jídle sto kroků, dožije se sta roků.“
  • Levá část břicha

    Bolest břicha
    Autor: Shutterstock.com
    S tím jste se během svátků, anebo před nimi, dost možná setkali. Bolest na levé části břicha totiž značí neurózu, ale také zácpu. Může jít o meteorismus - nadměrnou plynatost z důvodu hltání, nesprávného složení jídel nebo narušení střevní mikroflóry. Pod levým žebrem se hlásí žaludek, slezina, slinivka, nebo dokonce plíce. Ale nenechte se splést, protože podobně se projevuje také infarkt, vředová choroba nebo gastritida (zánět žaludeční sliznice).
  • Bolest kolem pupku

    Bolest břicha
    Autor: Shutterstock.com
    Bolest nad pupkem signalizuje žaludeční vředy nebo i podráždění sliznice žaludku léky či alkoholem. Ale klidně to také můžou být žlučníkové kameny nebo zánět slinivky. V případě, kdy vás bolí břicho naopak pod pupkem, hrozí zánět močových cest, tlustého střeva nebo ženských orgánů. Nelze vyloučit ani močové kameny.
  • Pravá část břicha

    Bolest břicha
    Autor: Shutterstock.com
    Hrozí zánět slepého střeva, ale může jít jen o zaražené větry. Jestli ale bolest vychází z pod pravého žebra, zřejmě volají o pomoc játra. Bolest signalizuje jejich zánět, v lepším případě podrážděný žlučník, který se může vyvinout až v koliku.

Autor: sim, maš
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...