„Nedostatek hořčíku většinu lidí skutečně ohrožuje,“ říká profesor Jaroslav Racek, vedoucí Ústavu klinické biochemie a hematologie Fakultní nemocnice v Plzni. Za pravdu mu dává i profesor Pavel Calda z Gynekologicko-porodnické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Nedostatkem hořčíku trpí dvě třetiny pacientů jednotek intenzivní péče a také třináct procent pacientů léčených pro interní a gynekologická onemocnění.
Proč nám chybí?
Máte podezření, že vaše problémy zůpsobuje právě nedostatek horčíku? V laboratoři vám jeho množství v těle za pár desítek korun změří.
Hořčík se vyskytuje ve stravě živočišného i rostlinného původu. Tak proč by měl v těle chybět? Jedním z důvodů je snížení jeho obsahu v půdě, což je podle odborníků způsobeno hnojením umělými hnojivy. Dalším faktorem je skladba typického českého jídelníčku. Zdrojem hořčíku jsou brambory, obiloviny a luštěniny, jejichž spotřeba bohužel stále klesá.
Jak je zvýšit?
Naopak se zvyšuje konzumace potravin bohatých na tuky a bílkoviny. „A příjem více tuků vstřebávání hořčíku tlumí. Jeho využití v organismu současně snižuje i potrava bohatá na bílkoviny a vápník, jako jsou maso a mléko,“ vysvětluje profesor Jaroslav Racek. V neposlední řadě je to také chronický stres, který rovněž zpracování magnézia v těle narušuje.
Hořčík můžete doplnit podle toho, jak vysokou míru jeho nedostatku máte. Pokud vám chybí jen trochu, můžete ho doplnit úpravou jídelníčku, do něhož přidáte celozrnné potraviny, luštěniny a zeleninu, zejména tmavozelenou, třeba špenát.
V případě zásadnějšího nedostatku pak podáním formou léčivých přípravků nebo doplňků stravy. O způsobu podání musí vždy rozhodnout lékař. Účinnost léku či potravinového doplňku je závislá na množství přirozeného magnézia ve sloučenině a na tom, jak je pro organismus využitelné.