Trápí vás migréna? Změňte jídelníček! Co takhle dát si kávu?
Migréna je silná bolest hlavy, kterou často doprovází celková nevolnost a zvracení. Trápí kolem třetiny lidí, daleko častěji ženy než muže. Na jejím spouštění se velmi často podílí strava, kterou jíme. Mnoho potravin ale naopak dokáže migrénu tlumit.
Hlavně ne broskve!
Většina lidí, kteří mají s migrénou potíže, už dopředu vědí, kdy se blíží záchvat a velmi často také vypozorují, co jim ho vyvolává. Velmi často je to jídlo. Moje maminka nesmí sníst ani kousíček broskve. Ani v jogurtu nebo v ovesné kaši či zmrzlině. Jinak dostane migrénu, která v jejím případě trvá celý den, někdy dva a provází ji úporné zvracení. Vadí jí i příliš slané potraviny. Prevenci migrény musela postupně podřídit celý jídelníček.
Někomu mohou migrénu spouštět i broskve.Autor: Shutterstock.comCeliakové, pozor!
„Strava je příčinou migrény velmi často, přibližně ve 40 procentech případů,“ říká praktický lékař a internista Štěpán Mach. Škodlivé je například překyselení organizmu nevhodnými potravinami, například příliš tučnými, smaženými jídly, větším množství cukru, červeného masa a podobně. Jako prevence se osvědčilo pravidelné užívání lžičky jedlé sody rozmíchané ve dvou a půl deci teplé vody. Roztok by se měl pít každé ráno. Zjištěná byla i souvislost mezi migrénou a celiakií: celiaci jí trpí daleko častěji. Teorie, které to vysvětlují, mají vědci dvě. První je ta, že lidé s celiakií mají všeobecně zánětlivou reakci v organismu, a ta postihuje nejen střeva, ale i celé tělo a mozek. Další teorie pracuje s možností, že u celiaků existují protilátky, které negativně působí na mozkové buňky, a vyvolávají tak následně bolest hlavy.
Autor: Shutterstock.comVyhněte se alkoholu
Spouštěči migrény bývají v mnoha případech rovněž fermentované potraviny: kysané zelí, zrající uzeniny, sýry a podobně. Velmi rizikové jsou alkoholické nápoje, především červené víno, které obsahuje hodně látek zvaných polyfenoly a také siřičitany. Vadit může i pivo – obsahuje zmíněné polyfenoly (z chmele) a další dráždivé látky zvané biogenní aminy, které vznikají při zrání v sudech. „Lidé, kteří trpí na migrény, by celkově měli omezit příjem alkoholu, protože rozšiřuje cévy, a může se tak podílet na vzniku bolesti hlavy. Alkohol způsobuje i dehydrataci, která také bývá nejednou příčinou migrény,“ doplňuje doktor Mach.
Za vyšší krevní tlak může i časté pití alkoholu.Autor: Shutterstock.comKonopná semínka a olej
Naopak existuje spousta potravin, které mají na prevenci bolesti hlavy dobrý vliv. Třeba konopná semínka a olej z nich. Obsahují totiž hodně vitaminu C a B a omega-3 mastných kyselin, které omezují riziko vzniku migrény výrazně, protože snižují produkci látek zvaných prostaglandiny, které bývají spouštěčem bolestí hlavy.
konopná semínkaAutor: ShutterstockMed
Obsahuje hodně antioxidantů, minerálů a vitaminů. Jako prevence migrény by se měla jíst jedna lžička medu denně.
S medem opatrně, nejprve zkuste, zda na něj nemáte alergii.Autor: Shutterstock.comBylinky
Z bylin je vhodná máta nebo heřmánek, které mají protizánětlivé účinky a tlumí bolest. Doporučuje se i ginkgo biloba – čili jinan dvojlaločný. Má schopnost podporovat krevní oběh v mozku.
Máta vám od zápachu z úst určitě pomůže.Autor: Shutterstock.comKáva
Káva je doporučovaná i zatracovaná kvůli obsahu kofeinu. Doporučovaná je především na začátku záchvatu, protože společně s citronem a hřebíčkem dokáže nástup utlumit. Citron totiž obsahuje protizánětlivý vitamin C a hřebíček zase účinnou složku eugenol, která také omezuje zánět.
sssAutor: Shutterstock.comVitamin C
Zvláštní místo v potravinách prospěšných při záchvatech migrény má vitamin C. V kombinaci s B-komplexem četnost záchvatů snižuje. Vysoký obsah "céčka" je ale v našich podmínkách zejména v zelí a citrusech, které se naopak nedoporučují. Totéž platí i pro B-komplex, který je bohatě zastoupený v kvasnicích, pivu a obilovinách – tedy v rizikových potravinách. Řešením je proto konzumovat tyto vitaminy v jiných potravinách (paprika, černý rybíz, kokos, vejce, ořechy, játra a podobně) nebo v syntetické formě.
ovoce a zeleninaAutor: Shutterstock.com
Klíčová slova:
zdraví, domácí lékař, migréna, jídlo proti migréně, spouštěč migrény, jak se zbavit migrény, aura, aura při migréně, jídlo, babské rady
Diskuse ke článku
.
