Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trápí vás migréna? Změňte jídelníček! Co takhle dát si kávu?

  • Migréně můžete předcházet i jídlem. Stejně tak ale to, co jíte, vám  ji může zásadně zhoršit.
    29. srpna 2016 | 06:00

    Migréna je silná bolest hlavy, kterou často doprovází celková nevolnost a zvracení. Trápí kolem třetiny lidí, daleko častěji ženy než muže. Na jejím spouštění se velmi často podílí strava, kterou jíme. Mnoho potravin ale naopak dokáže migrénu tlumit. 

  • Hlavně ne broskve!

    Někomu mohou migrénu spouštět i broskve.
    Autor: Shutterstock.com
    Většina lidí, kteří mají s migrénou potíže, už dopředu vědí, kdy se blíží záchvat a velmi často také vypozorují, co jim ho vyvolává. Velmi často je to jídlo. Moje maminka nesmí sníst ani kousíček broskve. Ani v jogurtu nebo v ovesné kaši či zmrzlině. Jinak dostane migrénu, která v jejím případě trvá celý den, někdy dva a provází ji úporné zvracení. Vadí jí i příliš slané potraviny. Prevenci migrény musela postupně podřídit celý jídelníček.
  • Celiakové, pozor!

    Autor: Shutterstock.com
    „Strava je příčinou migrény velmi často, přibližně ve 40 procentech případů,“ říká praktický lékař a internista Štěpán Mach. Škodlivé je například překyselení organizmu nevhodnými potravinami, například příliš tučnými, smaženými jídly, větším množství cukru, červeného masa a podobně. Jako prevence se osvědčilo pravidelné užívání lžičky jedlé sody rozmíchané ve dvou a půl deci teplé vody. Roztok by se měl pít každé ráno. Zjištěná byla i souvislost mezi migrénou a celiakií: celiaci jí trpí daleko častěji. Teorie, které to vysvětlují, mají vědci dvě. První je ta, že lidé s celiakií mají všeobecně zánětlivou reakci v organismu, a ta postihuje nejen střeva, ale i celé tělo a mozek. Další teorie pracuje s možností, že u celiaků existují protilátky, které negativně působí na mozkové buňky, a vyvolávají tak následně bolest hlavy.
  • Vyhněte se alkoholu

    Za vyšší krevní tlak může i časté pití alkoholu.
    Autor: Shutterstock.com
    Spouštěči migrény bývají v mnoha případech rovněž fermentované potraviny: kysané zelí, zrající uzeniny, sýry a podobně. Velmi rizikové jsou alkoholické nápoje, především červené víno, které obsahuje hodně látek zvaných polyfenoly a také siřičitany. Vadit může i pivo – obsahuje zmíněné polyfenoly (z chmele) a další dráždivé látky zvané biogenní aminy, které vznikají při zrání v sudech. „Lidé, kteří trpí na migrény, by celkově měli omezit příjem alkoholu, protože rozšiřuje cévy, a může se tak podílet na vzniku bolesti hlavy. Alkohol způsobuje i dehydrataci, která také bývá nejednou příčinou migrény,“ doplňuje doktor Mach.
  • Konopná semínka a olej

    konopná semínka
    Autor: Shutterstock
    Naopak existuje spousta potravin, které mají na prevenci bolesti hlavy dobrý vliv. Třeba konopná semínka a olej z nich. Obsahují totiž hodně vitaminu C a B a omega-3 mastných kyselin, které omezují riziko vzniku migrény výrazně, protože snižují produkci látek zvaných prostaglandiny, které bývají spouštěčem bolestí hlavy.
  • Med

    S medem opatrně, nejprve zkuste, zda na něj nemáte alergii.
    Autor: Shutterstock.com
    Obsahuje hodně antioxidantů, minerálů a vitaminů. Jako prevence migrény by se měla jíst jedna lžička medu denně.
  • Bylinky

    Máta vám od zápachu z úst určitě pomůže.
    Autor: Shutterstock.com
    Z bylin je vhodná máta nebo heřmánek, které mají protizánětlivé účinky a tlumí bolest. Doporučuje se i ginkgo biloba – čili jinan dvojlaločný. Má schopnost podporovat krevní oběh v mozku.
  • Káva

    sss
    Autor: Shutterstock.com
    Káva je doporučovaná i zatracovaná kvůli obsahu kofeinu. Doporučovaná je především na začátku záchvatu, protože společně s citronem a hřebíčkem dokáže nástup utlumit. Citron totiž obsahuje protizánětlivý vitamin C a hřebíček zase účinnou složku eugenol, která také omezuje zánět.
  • Vitamin C

    ovoce a zelenina
    Autor: Shutterstock.com
    Zvláštní místo v potravinách prospěšných při záchvatech migrény má vitamin C. V kombinaci s B-komplexem četnost záchvatů snižuje. Vysoký obsah "céčka" je ale v našich podmínkách zejména v zelí a citrusech, které se naopak nedoporučují. Totéž platí i pro B-komplex, který je bohatě zastoupený v kvasnicích, pivu a obilovinách – tedy v rizikových potravinách. Řešením je proto konzumovat tyto vitaminy v jiných potravinách (paprika, černý rybíz, kokos, vejce, ořechy, játra a podobně) nebo v syntetické formě.

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...