Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Celiakie může vést až k rakovině, alergie na lepek nikoliv. Víte, jaký je mezi nimi hlavní rozdíl?

  • Rozdíl mezi celiakií a alergií na lepek je v tom, že při celiakii dochází k poškozování střev, při alergii nikoliv.
    13. srpna 2015 | 06:00

    Nejprve to byla nízkosacharidová dieta, potom paleodieta. V současné době je oblíbená ta bezlepková. Až třetina Američanů ze své stravy dobrovolně odstranila lepek a Češi nezůstávají o moc pozadu. Pravým důvodem, proč někteří lidé musí dodržovat bezlepkovou dietu, není ale jejich strach o vzhled, ale onemocnění. Nejčastějšími jsou alergie na lepek a celiakie. Jaký je mezi tím rozdíl? 

  • Celiakie, nebo alergie na lepek?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Tyto dva názvy vyloženě svádějí k tomu, aby je člověk za sebe navzájem zaměňoval, a žil tak v domnění, že jde o jednu a tu samou věc. Ať máte alergii nebo celiakii, v obou případech jde o nesnášenlivost lepku. Rozdíl mezi nemocemi je v projevech a vlivech na lidský organismus. Při celiakii tělo nedokáže přijmout lepek, a tak proti němu bojuje vlastními zbraněmi. Při této reakci dochází k poškození sliznice tenkého střeva.

     

    V případě alergie k poškození nedochází. Kromě příznaků, jako jsou nevolnosti nebo křeče, se u alergie objevují i další, které s lepkem zdánlivě nesouvisejí, jako je astma. "Zda se jedná o pouhou alergii, nebo již o celiakii, musí vždy rozhodnout lékař na základě provedeného vyšetření tenkého střeva," vysvětluje Zdeněk Fiala z centra Cedelab Mostiště.

  • Příznaky celiakie

    Jedním z příznaků celiakie může být i průjem.
    Autor: profimedia.cz
    Protože při celiakii je poškozováno střevo, projevuje se nemoc v prvé řadě problémy spojenými s trávením. Jde hlavně o průjem, rychlé hubnutí, plynatost, pocit plnosti, slabost nebo nechutenství. Naopak bolesti břicha zde nebývají vůbec časté. Příznaků je ale v případě celiakie mnohem více.

     

    "Přítomnost lepku v zažívacím traktu vyvolává zánětlivé pochody, které poškozují sliznici tenkého střeva, čímž dochází k porušení vstřebávání vody, minerálů, živin a vitaminů," upozorňuje Zdeněk Fiala. Může tedy dojít třeba k chudokrevnosti, osteoporóze nebo ke gynekologickým potížím. Může být i jedním z důvodů neplodnosti u žen. 

     

     

    Celiakie často souvisí i s dalšími autoimunitními onemocněními, jako jsou cukrovka, onemocnění štítné žlázy nebo Dühringova dermatitida, která se projevuje bolestivými puchýřky na loktech nebo kolenou. Studie také potvrzují, že pokud člověk bere celiakii na lehkou váhu a neléčí ji, zvyšuje se u něj riziko nádorových onemocnění. 

  • Příznaky alergie na lepek

    ss
    Autor: profimedia, Blesk
    Protože při alergii na lepek nedochází k poškození střeva, neobjevují se tu příznaky, jako jsou chudokrevnost nebo osteoporóza. Ani alergii ale není rozumné brát na lehkou váhu. Problémy s tím spojené mohou v extrémních případech vést až k ohrožení života.

     

     

    Běžné jsou dýchací potíže, kožní problémy, například kopřivka nebo atopický ekzém. Podobně jako u celiakie, i v tomto případě se pacient potýká se zažívacími potížemi, nejčastěji to bývají průjem a zvracení. Někdy ale může dojít až ke snížení krevního tlaku a k riziku padnutí do bezvědomí. 

  • Jaká je léčba?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Ačkoliv se od sebe celiakie i alergie na lepek liší příznaky, léčba je v obou případech stejná. Pacienti musí dodržovat striktně bezlepkovou dietu, která je pak bude provázet po zbytek života. Hlavním pravidlem je vyloučit z potravy vše, co by lepek mohlo obsahovat. Jde hlavně o pšenici, žito, ječmen nebo oves. To je nad slunce jasné, ale alergen může být skryt i v potravinách, do kterých byste to na první pohled neřekli, jako jsou třeba kečup nebo uzeniny. Proto je důležité sledovat pozorně složení všeho, co si kupujete. 

     

    Úleva se objeví téměř okamžitě po změně stravovacích návyků, ale v případě celiakie to trvá delší dobu, než se sliznice střeva opět srovná do normálního stavu. Kromě diety, která je celoživotní, vám lékař předepíše i podpůrné léky, které mají hlavně doplnit chybějící železo, vápník nebo jiné vitaminy. Případně eliminuje potíže spojené s astmatem nebo kopřivkou.

     

    V každém případě pacient musí striktně dodržovat léčbu. Při nedodržování diety může u celiakie docházet k soustavnému poškozování sliznice, což může zvyšovat riziko nádorového onemocnění nejen střev, ale třeba i plic, prsou nebo močového měchýře.

    Video se připravuje ...
    Rakovinu tlustého střeva má český národ dědičnou. Můžou za ni hlavně pivo a uzeniny • VIDEO: Adam Balažovič

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...