Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Průvodce homeopatickými léky: Na co je používat a které mít při sobě?

  • 1. srpna 2016 | 06:00

    Homeopatika jsou poslední dobou skloňována čím dál tím více. Stále ale vlastně tápete, co jsou homeopatika a jak je užívat? Je to vlastně strašně jednoduché. Kouzlo homeopatik spočívá v tom, že nemají vedlejší účinky a můžou je brát všichni – od kojenců po seniory. Naše přední homeopatka a propagátorka nekonvenční medicíny Věra Dolejšová doporučuje jako základ letní homeopatické lékárničky přípravky, které všechny seženete v lékárně.

  • Na rozbitá kolena

    Autor: Shutterstock.com
    Na prvním místě je to Arnica montana 9 CH. Jde o lék vhodný při úrazech a svalové námaze. Ulevuje od bolesti, zabraňuje vzniku modřin a otoků, pomáhá i při chřipce, kdy se cítíme jako „rozlámaní“, pomáhá rychlejšímu hojení odřenin, zlomenin, vykloubenin… Je dobré mít ho při ruce při každém rozbitém koleni a bolístce.
  • Na nevolnost

    Při nachlazení rozmačkejte vařenou bramboru a v hadru si ji přiložte na čelo.
    Autor: Shutterstock.com
    Nux vomica 5 CH je zase ideální při nevolnosti. Pomáhá při přejedení a přepití, při průjmu i zácpě a také proti pocitům na zvracení v dopravních prostředcích, a to včetně mořské nemoci. Dobře se osvědčil i po vydatném pití alkoholu jako „vyprošťovák“.
  • Na štípance od komárů

    ...
    Autor: Shutterstock
    Homeopatikum Apis mellifica 15 CH použijte po bodnutí hmyzem. Také zabraňuje otokům a alergickým reakcím. Hodí se i při zánětu spojivek. A jedete-li do míst, kde jsou přemnožení komáři, přibalte si Ledum palustre 15 CH. V dávkování pět granulí 2krát denně funguje jako prevence proti bodnutí.
  • Jak homeopatika používat?

    ...
    Autor: Shutterstock
    V akutních stavech se zvolený homeopatický lék podává často, třeba i po 15 minutách nebo každou hodinu. Je třeba mít na paměti pravidlo, že pokud je lék zvolen správně, během 6 nebo maximálně 12 hodin by se stav pacienta měl zlepšit. Pokud se tak nestane nejdéle do druhého dne, je třeba zvolit jiný homeopatický lék nebo se poradit s lékařem. U homeopatických léků není třeba se bát nežádoucích účinků, protože jejich efekt se dá přirovnat ke klíči a zámku: pokud se vybere správný klíč (tedy lék), zámek se otevře a nemocnému se uleví. Pokud klíč neodpovídá, lék je vybrán špatně, nestane se nic.
  • První pomoc bez chemie

    Vyzkoušejte si na bolest hlavy domácí aromaterapii!
    Autor: Shutterstock.com
    Když chcete, aby vám pomohla výhradně příroda, vyzkoušejte také éterické oleje. Kdo věří aromaterapii, ten ať necestuje bez lékárničky vybavené éterickými oleji v bio kvalitě. Sadu tvoří citron, čajovník (tea tree), máta, eukalyptus (polybractea) a levandule. Více informací o tom, na co který olej použít, najdete na www.nobilis.cz. Oleje lze koupit i jednotlivě, ne pouze jako komplet lékárničku. Každý olej má 10 ml a celková cena je 629 Kč. Na cestách vám pomohou i vůně. Třeba přípravek Bachova Květová Bio Esence zabírá u těch, kteří mají z cesty obavy nebo jsou nervózní. Esence navrací vnitřní vyrovnanost a klid.

Autor: lac, sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...