Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Velký homeopatický atlas: Kde vám může pomoci příroda?

Homeopatické léky si můžete koupit hotové nebo nechat udělat na míru.
9. února 2015 | 06:00

Homeopatie se snaží povzbudit tělo, aby si umělo pomoct samo, a používá k tomu výtažky z různých rostlin. Prozradíme vám, co na jakou část těla zabírá. Podle toho si můžete v lékárně koupit příslušné homeopatikum, případně vám jej může doporučit lékař, který se na tuto oblast specializuje. 


1. Co platí na alergii? 

Oslabená či špatně fungující imunita je nejčastější příčinou vzniku alergie, především senné rýmy. Homeopatie představuje skvělou prevenci před další sezonou. Štědřenec odvislý neboli zlatý déšť působí podle studie vědců z univerzity Exeter a Plymouth v Anglii proti alergii jako účinné antihistaminikum. A dělá to přirozenou cestou. Podporuje pročišťování orgánů imunitního systému, jako jsou slezina a játra, stejně jako lymfatického oběhu a střevní mikroflóry. 

Použití: jako prevence, 1krát denně 5 tablet. V akutních případech doporučí odborníci koncentraci léku zvýšit. 

2. Oči mohou zklidnit homeopatika
Bolavé oči
Autor: Shutterstock.com
Světlík tlumí zánět spojivek. A toho můžete využít. Pálení, pocit cizího tělesa v oku, svědění a zarudnutí jsou projevy nejčastějších očních potíží. Zabírají na ně kapky světlíku lékařského, který snižuje tvorbu zánětlivých látek a působí i proti bolesti. 
Použití: 3krát denně kápněte kapku do váčku spojivky. 

3. Hloh na tlak 
Víte, že hloh snižuje krevní tlak? Rychle se vyčerpáte, jste unavení, snadno se zadýcháte a zadržuje se vám voda v těle? Pak máte typické příznaky srdeční slabosti. Její hlavní příčinou je vysoký tlak. Je dokázáno, že na tyto potíže skvěle zabírá homeopatický přípravek z hlohu. Kapky snižují krevní tlak, rozšiřují věnčité cévy srdce, posilují srdeční sval a snižují a stabilizují srdeční frekvenci. 
Použití: 3krát denně 10 kapek.

4. Heřmánkem proti křečím v břiše
Heřmánkový čaj proti křečím v břiše – to zná každý. V homeopatickém naředění však rostlina přinese ještě víc. Uklidní takzvaný „mozek v břiše“ – miliardy nervových buněk v trávicím traktu – a navíc je to úžasný balzám na duši. Heřmánek pomáhá především proti křečím způsobeným nervozitou. Podle vědců „mozek v břiše“ a ten v hlavě spolu úzce souvisejí. 
Použití: při křečích v břiše se užívá každých 30 minut 5 globulí. 

5. Kaštany mírní potíže se žilami

a
Autor: profimedia.cz
Více než 80 procent pacientů, kteří mají problémy se žílami, trpí oslabením pojivové tkáně a ztrátou pružného napětí. Žilní chlopně, které mají působit proti špatnému toku krve, se nedovírají správně, vzniká zánět a zdravé žíly se mění na křečové. Látky ze semínek jírovce maďalu posilují žilní stěny a brání tekutině vytékat z cév do tkání. Použití: užívá se 3krát denně po 5 globulích (nebo 5 kapkách) nebo 3krát denně jedna tabletka. 

 

6. Jed vs. migréna
Jedovatá rostlina rulík zlomocný může jako homeopatický prostředek pomoct při migrénách a bolestech hlavy ze stresu a napětí. Při záchvatech migrény se zúží cévy v mozku a znovu se rozšiřují. To pak dráždí nervy vnímající bolest. Účinné látky rulíku zabraňují stahování cév v mozku a uklidňují nervy. 
Použití: Při silných bolestech se užívá 6 globulí každou hodinu. 

7. Problémy s kůží zmírní pupalka
Při neurodermatitidě (zánětlivé onemocnění kůže spojené s tvorbou pupínků a úporným svěděním) reaguje imunitní systém extrémně na vnější vlivy, a pokožka je tak podrážděná. Rozhodující jsou v tomto případě nenasycené mastné kyseliny, které si tělo umí přeměnit na kyselinu linolovou, jež pokožku uklidňuje. Pupalka obsahující homeopatické látky tento proces nastartuje a je skvělá jako doplněk léčby této nepříjemné nemoci. 
Použití: 2krát denně 2 až 3 globule. 

8. Arnika uleví od bolavých zad
Arnika
Autor: Shutterstock.com
Ztuhlé svaly z dlouhého sezení a nedostatku pohybu způsobují, že až 70 % dospělých trpí minimálně jednou do roka bolestí zad. Podle univerzitních studií se v těchto případech osvědčila arnika. Kromě toho se také používá jako bylina první pomoci. Obklady s tinkturou z arniky působí proti zánětům, zabraňují vzniku modřin a krevních sraženin, tlumí bolest a zahřívají ztvrdlé svaly. 
Použití: 3krát denně vmasírujte tinkturu do pokožky.

9. A co vaše klouby? Zkuste ďáblův dráp
Spoustu lidí trápí revmatoidní artritida. Při ní tělo tvoří určité látky (např. leukotrieny), které způsobují zánět kloubní chrupavky. Homeopatické přípravky s ďáblovým drápem tento proces potlačují, a navíc působí také proti natékání a tlumí bolest. 
Použití: 3krát denně po 5 tabletách.


Autor: MAJ, luh, wall
Video se připravuje ...