Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Bolest duše: Co je lepší na depresi? Léky, nebo alternativa?

  • Deprese neznamená špatná nálada. Pokud se její příznaky nelepší, je nutné začít se léčit.
    10. června 2016 | 06:00

    Depresí trpí v moderní společnosti každý čtvrtý Evropan. A když se deprese neléčí, dokáže z člověka udělat totální trosku. Léčba se ale může vždy lišit, záleží na tom, zda k ní člověk přistupuje cestou klasickou, nebo alternativní. 

  • Nejde o blbou náladu

    Autor: Shutterstock
    Deprese v žádném případě neznamená špatnou náladu, která sama od sebe přejde. Můžou ji (kromě nahromaděných osobních či pracovních problémů) způsobit genetické predispozice, pokles hladiny hormonů, nerovnováha mezi mozkovými přenašeči (serotonin, dopamin, noradrenalin). Deprese může být také sekundárním projevem jiných chorob, včetně onkologických.

    Tato nemoc v naprosté většině začíná pomalu. Člověk si toho ani nemusí všimnout a špatnou náladu a ztrátu zájmu o dříve oblíbené činnosti přikládá únavě nebo stresu v práci. Postupně se ale kromě pocitu vyčerpanosti fyzické i psychické začínají objevovat potíže se spánkem, klesá výkonnost v práci, při sportu, není chuť na zábavu...

  • Když se to nelepší

    Autor: Shutterstock.com
    Situace se bohužel sama o sobě nezlepší, jde-li skutečně o klasickou depresi. Bez léčby je to naopak stále horší. Zlé jsou příznaky úplné beznaděje, přidávají se projevy hlubokého, vesměs neodůvodněného smutku, úzkosti, pocity osamění, nechuť k jakékoli činnosti včetně ranního vstávání z postele.

    Hodně často nemají depresivní lidé chuť na sex, u mužů dochází až k impotenci. Ti bohužel velmi často zvolí „samoléčbu“, která spočívá v pití alkoholu. Tím své potíže ale naopak zhorší. Když se člověk napije přes míru, je mu dobře jen chvíli, potom následují daleko silnější melancholie a ztráta motivace k čemukoli.

  • Hledejte i hlubší smysl

    Autor: Shutterstock.com
    Člověk si může vybrat, zda vyzkouší léčbu klasickou, nebo alternativní. Podle alternativní je především nutné všímat si vzájemné provázanosti orgánů lidského těla. Potíže se totiž často objeví někde úplně jinde, než bychom je čekali. Psychiku kupříkladu negativně ovlivňuje zablokovaná páteř. Potíže s páteří jsou současně i jedním z častých projevů napětí, deprese a úzkosti.

    Takže první, na co je třeba se zaměřit, je její uvolnění pomocí přenosu energie dotekem rukou na vytipovaná místa těla. Teplo, které z rukou vychází, je příjemné, uklidňující a určitě nikomu neublíží. Zároveň dokáže odblokovat nahromaděnou negativní sílu a člověk se začne cítit lépe.

    Zní to jednoduše a v podstatě to jednoduché opravdu je. Vtip je ale v tom, že ne každý dokáže druhému předávat pozitivní energii tak, aby to opravdu působilo. Energie se přesunuje do páteře, postižený cítí teplo, napětí mezi obratli povoluje a člověk se postupně uvolňuje i psychicky.

  • Když alternativa nestačí

    Hormonální antikoncepce depresi nezpůsobuje. Naopak.
    Autor: Shutterstock.com
    Na druhé straně klasická medicína sází více na léky. Při léčbě těžších depresí se sice užívá i psychoterapie, ale většinou nezbývá než nakonec stejně použít antidepresiva. Těch je poměrně dost a mají různé účinky. Je ale nutné počítat s tím, že začnou působit opravdu nejdřív tak za deset dní, větší efekt se projeví za šest týdnů, u někoho i za delší dobu – až za dva tři měsíce. A musí se brát nejméně půl roku, i když třeba akutní potíže pominou a člověk se cítí lépe. 
  • Vyzkoušejte bylinky

    žena
    Autor: Shutterstock
    V boji proti depresi jsou v rámci alternativní terapie vhodným doplňkem i účinné byliny. Ideální jsou kozlík lékařský, meduňka a hlavně třezalka tečkovaná. Výborný je i zdánlivě obyčejný banán. Obsahuje totiž tryptofan, což je druh aminokyseliny, kterou lidské tělo umí proměnit na serotonin – hormon štěstí. Hodně lidem s lehčí depresí pomáhá před spaním malé pivo.

     

     

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...