Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Rozbolela vás hlava? Víme, jak se bolesti zbavit rychle a bez prášků!

  • Jednou z přírodních cest, jak se zbavit bolestí hlavy, je masáž místa mezi palcem a ukazováčkem.
    27. července 2015 | 06:32

    Zřejmě neexistuje člověk, kterého nikdy nebolela hlava. Ať už z nedostatku tekutin, z únavy, kocoviny nebo migrény. To pak stačí vzít si prášek a je po problému. Jenže co mají dělat ti s chronickými bolestmi, pokud nechtějí pořád zobat pilulky? 

  • Zkuste domácí akupresuru

    Udělejte si domácí akupresuru a bolest odezní.
    Autor: Shutterstock.com
    Jednou rukou si stiskněte týl hlavy. Soustavně palcem a ukazováčkem druhé ruky tiskněte vnitřní koutky očí, přesně v místě u nosu. Na obě místa, tedy na týl i na oční koutky, zatlačte zároveň a setrvejte tak tři až pět minut. Poté zopakujte. Toto cvičení můžete provádět kdykoliv během dne. Jestliže máte tenzní – neboli tupou – bolest hlavy, pak zkuste prsty tlačit na samý vrchol lebky. To vydržte dvacet vteřin a opakujte třikrát v řadě. Přitom zhluboka dýchejte. Tím zmírníte tlak bolesti.
  • Udělejte si doma aromaterapii

    Vyzkoušejte si na bolest hlavy domácí aromaterapii!
    Autor: Shutterstock.com
    Santalové dřevo, máta, eukalyptus, levandule. To všechno můžete použít místo prášku na bolest. Ale v kapalném stavu jako esenciální olej. Nalijte trochu do aromatické lampičky, zapalte pod ní svíčku a lehněte si. Zavřete oči, odpočívejte a nechte proudit vůni do svého těla. Jestliže nemáte doma aromatickou lampičku, můžete olej nakapat do horké vody. Tu umístěte v misce doprostřed místnosti. Pro co nejrychlejší uvolnění pak do vody s olejem namočte hadr a přikryjte si jím čelo.
  • Uvařte si léčivý lektvar

    Protože citron ochlazuje, dobré k němu do čaje přidat zázvor a skořici.
    Autor: Shutterstock.com
    Citron, zázvor a med. Ideální kombinace, která vás zbaví bolesti hlavy! Nakrájejte čerstvý zázvor a dejte do hrnku s jednou lžičkou medu, šťávou z půlky citronu a vše zalijte horkou vodou. Dávkování můžete samozřejmě upravovat dle své chuti, důležité je ale zachovat všechny tři ingredience. Pokud víte, že vás hlava bolí hlavně v práci, uvařte si čaj doma a vezměte si ho s sebou v termosce. Čínská medicína zase věří, že na tyto neduhy pomůže mátový čaj, protože bolest hlavy – dle jejího myšlení – bývá spojena s trávicími potížemi. A právě máta uklidňuje rozbouřená střeva a žaludeční nevolnosti.
  • Hurá na masáž!

    Aktivujte si bod mezi palcem a ukazováčkem.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestli chcete bolestem předcházet, zajděte si občas na masáž. Ta zlepší krevní oběh, zmírní napětí, takže na vás bolest nezaútočí při sebemenší příležitosti. Když už ale zvítězí, zkuste se namasírovat sami. A ani záda, ani krk, ale něco úplně jiného. Kůži mezi palcem a ukazováčkem! Nejprve na jedné ruce, pak na druhé. Někteří odborníci tvrdí, že se zde nachází aktivační bod, který je spojen s oblastí mozku, jež má bolesti hlavy na svědomí.
  • Střídejte horkou a studenou

    Bolesti hlavy s zbavíte tím, že si dáte mokrý hadr na hlavu. Tím se zúží cévy, které pak tlačí na nervy.
    Autor: Shutterstock.com
    Tupá bolest hlavy bývá v některých případech způsobena namoženými svaly na krku nebo skřípnutými nervy. Nahřejte si tedy ručník a přiložte si ho na krk. Horkou vodu můžete použít i na druhý konec těla, který nemá s hlavou zdánlivě nic společného. Když si namočíte nohy do horké vody, přesune se vám krev do nohou, a tím se zmírní tlak v cévách v hlavě. Ovšem pro pulzující bolest v hlavě není teplo ideální. Na tu naopak patří studená voda. Zima totiž stahuje cévy, a když se zmenší, přestanou tlačit na citlivé nervy.
  • Přivoňte si!

    Máta patří k bylinkám, které rády a velmi snadno utlačují své sousedy. Raději je na záhon dávejte v květináči.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud vám není po chuti aromaterapie, zkuste použít sílu vůně jiným způsobem. Pořiďte si vonné olejíčky a těmi si poté masírujte čelo a spánky. Vyzkoušejte třeba levanduli, která nejen krásně voní, ale i ulevuje od potíží. Skvělá je i máta, protože  mentol nejprve stimuluje a poté uvolňuje nervy, které můžou za bolest hlavy. Lehněte si, zavřete oči, postarejte se o to, aby bylo ticho, a relaxujte. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...