Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Proč chodí někdo na velkou častěji než ostatní?

  • Také vás někdy napadlo, jak je možné, že zatímco někdo jde na záchod jednou denně, jiný třeba třikrát?
    18. ledna 2016 | 06:00

    Co si budeme povídat, není nic lepšího než si dojít "pořádně" na záchod. Ovšem je otázka, co vlastně znamená to "pořádně". Je to jednou denně, nebo třikrát? Nebo jednou za dva dny? Zásadní roli v tom hrají nejen naše geny, ale také životní styl a třeba i menstruace.

  • Kolikrát denně je to normální?

    Trávíte na záchodě hodiny a nic z toho?
    Autor: Profimedia.cz
    Průměrný člověk chodí na velkou jednou za den. Za normální se ale považuje i to, když jdete třikrát za den nebo jednou za tři dny. Jestliže ale nezapadáte ani do jedné z těchto kategorií, netrapte se. Nemusí už nutně jít o nějakou poruchu vašeho zažívacího traktu. Mnohem důležitější než to, jak často chodíte, je to, jakou konzistenci to má. Nemělo by to být nikdy příliš pevné, ale ani řídké.
  • Záleží na tom, co jíte

    Celozrnné pečivo je pro organizmus zdravější
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Velkou roli v tom, jak často kdo chodí na záchod, hrají naše stravovací návyky. Nejčastěji je to ovlivňováno dostatečným příjmem tekutin a vlákniny. Vláknina totiž napomáhá lepšímu trávení, a tak lidé, kteří mají dostatek této živiny, stráví na záchodě denně o něco více času než ostatní. Proto třeba Asijci mají potřebu chodit na velkou častěji než Evropané. Jsou prostě zvyklí jíst mnohem více vlákniny. Ta je nejčastěji získávána z ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků.

  • Sportovci chodí častěji

    Při pohybu se člověku chce na záchod častěji.
    Autor: profimedia.cz
    Snad každý, kdo se někdy rozhodl jít se ven proběhnout, to alespoň jednou zažil. Po dvou kilometrech najednou zrychlil a měl co dělat, aby se dostal domů včas. Při sportovní aktivitě se totiž rozhýbou naše střeva, čímž se urychlí trávení. Jenže ono to nefunguje pouze v danou chvíli. Lidé, kteří se pravidelně hýbou a cvičí, mají střeva rychlejší než ti, kdo se fyzické aktivitě obloukem vyhýbají. Existují i cviky převzaté z jógy, které pomáhají lepšímu trávení.
  • Zatracená menstruace

    ...
    Autor: Shutterstock
    Jako by pro některé z nás nebyla menstruace už tak dost hrozná a otravná. Kromě bolesti břicha a špatné nálady se totiž může objevit i častější chození na záchod. Můžou za to prostaglandiny, které některé dámy produkují více než ostatní. Tyto hormony, které mohou vznikat téměř v jakémkoliv orgánu v našem těle, urychlují trávení, což vede k tomu, že naše cesty míří v tomto období častěji na záchod než ve zbytku měsíce.
  • Dietní změny

    Změnou jídelníčku se můžou změnit i vaše hygienické návyky.
    Autor: Profimedia.cz
    Může se stát, že na sobě vypozorujete, že najednou chodíte na záchod méně často než dříve. To může být opět ovlivněno stravou a změnami ve vašem jídelníčku. Tyto změny ale na sobě můžete vypozorovat. Stačí, když se zamyslíte nad tím, co jste v poslední době ve svém jídelníčku změnili. Je jasné, že pokud jste přestali pít ráno kávu, tak nyní nechodíte na záchod tak často jako dříve. Nebo pokud jste se zamilovali do mexické kuchyně, tak se vám bude chtít častěji. 
  • Kdy k lékaři?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Za tím, že najednou nepotřebujete na velkou tak často, může stát i nějaký zdravotní problém. Často to bývá onemocnění dráždivého tračníku nebo rakovina tlustého střeva a konečníku. Zácpu ale může způsobovat také deprese. Není radno to podceňovat, ve výsledku si můžete způsobit ještě větší problémy. Lékaře byste také měli navštívit ve chvíli, kdy nastanou změny ve vašem vyprazdňování bez jasného důvodu, případně pokud změny neodezní do čtyř týdnů.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...