Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Paralen snižuje u dětí účinky očkování

Fotografie
16. října 2009 | 10:24

Dávat dětem léčivo paracetamol, aby se předešlo horečce po běžném očkování, není podle nové zjištění dobře. Může účinnost takového očkování snížit.

Uvedla to zpráva, vydali vědci v čele s předsedou České vakcinologické společnosti Romanem Prymulou. V Česku se léčivo vyrábí a prodává pod  názvem Paralen.

Horečka je normální reakcí po očkování a často se objevuje po nějaké infekci, připomněli vědci v novém vydání britského lékařského časopisu The Lancet, které vyjde v sobotu. Někteří lékaři proto dávají dětem poměrně často paracetamol jako prevenci před horečkou.

Šéf Fakultní nemocnice v Hradci Králové Prymula provedl výzkum na stovkách dětí. Jedna skupina dostávala preventivně paracetamol, druhá nikoli. Podle očekávání neměla většina dětí z první skupiny po očkování horečku.

Ovšem imunitní odezva vakcíny, vyhodnocená podle koncentrace ochranných látek proti infekci či toxinům, byla naopak vyšší u dětí z druhé skupiny.

Zjištění si vyžaduje další vědecké ověření, ale preventivní používání paracetamolu by nemělo být pravidlem. Měly by se vždy pečlivě zvážit výhody a nevýhody tohoto kroku, usoudili autoři zprávy.

Autor: ČTK, brum