Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Chce se vám spát a přibíráte na váze? Nechte si zkontrolovat štítnou žlázu!

Štítná žláza je orgán, který má na svědomí správné fungování našeho organismu. Problémy s ní spojené ale často podceňujeme.
10. června 2015 | 06:00

Častá únava, přibývání na váze, deprese. I když se může zdát, že na vině je váš hektický styl života, skutečná potíž je možná zakotvena někde úplně jinde. A to konkrétně ve štítné žláze, která vám nefunguje správně. Jak to poznat? Nyní máte jedinečnou šanci nechat se zdarma vyšetřit! 

Patří k našim nejdůležitějším orgánům, přesto ji poměrně často podceňujeme, stejně jako vyšetření s ní spojená. Jde o štítnou žlázu, která má na práci produkci tří důležitých hormonů, které mají na starost správnou funkci všech orgánů, regulaci tělesné teploty a regulaci spotřeby energie v těle. Během života se ale mohou objevit problémy, kdy žláza produkuje příliš mnoho, nebo naopak málo hormonů. 

V případě, kdy štítná žláza vypouští méně hormonů, člověk většinou začne přibírat na váze, nemá dostatek sil, je unavený, pociťuje deprese nebo se musí potýkat s vypadáváním vlasů. Jednoduše řečeno – v lidském těle se zpomalí všechny jeho funkce. Toto onemocnění se nazývá hypofunkce štítné žlázy a je mnohem častější než jeho protějšek – hyperfunkce.

Pozor by si měly dát hlavně ženy

Při té štítná žláza naopak vyplavuje příliš mnoho hormonů. Oproti hypofunkci je tato nemoc mnohem zřetelnější. Orgán se může zvětšit, pacient výrazně zhubne, má vypouklé oči, trpí přemírou energie, buší mu srdce a má návaly horka. V obou případech je ale neléčená nemoc pro člověka smrtelně nebezpečná. 

Autor: Shutterstock.com

Rizikovými faktory, které mohou vést k poruchám štítné žlázy, jsou nedostatek jodu v jídelníčku, cukrovka nebo dědičné faktory. Větší pozor by si měly dávat ženy. „Poruchy funkce štítné žlázy postihují až osmkrát častěji ženy než muže a jejich výskyt stoupá přímou úměrou s věkem,“ říká MUDr. Aleš Ducháček, praktický lékař společnosti Synlab Czech.

Nechte se zdarma vyšetřit 

Zbystřit byste měli v okamžiku, kdy se delší dobu cítíte unaveni nebo podrážděni, trpíte nespavostí nebo problémy se zažíváním, přibíráte nebo ubýváte na váze bez vašeho zjevného přičinění, hodně se potíte nebo vám třeba padají vlasy více než obvykle. Pak byste měli navštívit lékaře, který vám udělá krevní testy, ze kterých lze zjistit případný problém. 

Jestliže o funkci své štítné žlázy nejste stoprocentně přesvědčeni, můžete se nyní nechat bezplatně vyšetřit v rámci akce Zdraví národa. Až do 30. června můžete navštívit jednu z odběrových stanic společnosti Synlab Czech, kde s vámi personál vyplní žádanku na odběr krve, který musíte podstoupit. Výsledky vám poté přijdou domů poštou.

Video se připravuje ...