Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Pomoc! Vypadám jako puberťák! Proč se nám akné ve vyšším věku vrací?

Akné v dospělém věku se od toho pubertálního mění, proto se k němu musí i odlišně přistupovat.
22. května 2015 | 06:00

Když ženě po dvacátém roce života zmizí poslední pupínek, má chuť bouchnout šampaňské na oslavu své hormonální dospělosti. Pár let si užívá téměř bezproblémové pleti a jediné, co musí zakrývat, jsou zvolna nastupující vrásky. Až do toho osudného rána, kdy se probudí a v zrcadle se na ni škodolibě usmívá nový pupínek akné. 

Je to jako zlý sen. Ve třiceti, a stále v pubertě! Nebo alespoň podle akné, které pořád vyskakuje na obličeji. I když k tomu může někdo přistupovat s rezervou a mávne nad tím rukou, jde v podstatě o kožní nemoc. Dochází k ucpání vývodu mazových žláz, takže se v nich začne hromadit přebytečný maz, který nemá kudy unikat ven, až praskne. 

Dospělé se od pubertálního liší

"Dospělácké" akné se od toho vyskytujícího se v pubertě liší. Zatímco u adolescentů se vyskytuje typicky v T-zóně (čili nos a čelo), u dospělých žen se přesouvá do nižších pater – na bradu a k dolní čelisti. Navíc kolem třicátého roku života nebývá pleť už tolik mastná jako během dospívání.

I přesto je příčin, kvůli kterým se i v postpubertálním věku musí ženy potýkat s akné, mnoho. Stres, špatný životní styl, špatné ovzduší... Nejčastějšími jsou však dvě – hormonální a kosmetická. Zatímco první zmíněné je těžké se vyvarovat, v případě kosmetického problému si žena může pomoct sama. "Akné bývá způsobeno nadměrným užíváním mastných výživných krémů, které ženy v tomto věku používají s cílem eliminovat první vrásky," vysvětluje dermatoložka Monika Arenbergerová.

Pleť je nutné pořád mazat a mazat.
Autor: profimedia.cz

Všeho moc škodí

Mastná pleť, která je poté ještě navíc zatížena hutnými preparáty, pak může podpořit vznik pupínků, zanícených uzlíků nebo uhrů. Prostě všeho moc škodí. Proto užívejte jeden jediný krém, který perfektně odpovídá požadavkům vaší pleti. Kromě toho k ucpání pórů dochází také nedostatečným čištěním pleti. Za největší hřích tak nepovažujte propařenou noc, ale její dohru v podobě neodlíčeného obličeje.

Zastavme mužské hormony!

V případě hormonální nerovnováhy je těžší s akné zatočit a poslat ho do věčných lovišť – stejně jako ostatní pozůstatky puberty. "Hormonální nerovnováha může souviset s vysazením antikoncepce po delší době nebo s častým střídáním hormonálních preparátů," říká Arenbergerová. Někteří odborníci podle ní dávají akné do souvislosti s odkládáním těhotenství do vyššího věku. 

Pomoci může změna hormonální antikoncepce, pokud žena nějakou bere. Některé preparáty jsou přímo vyráběny tak, aby si s tímto kožním problémem uměly poradit. "Obsahují totiž látku, která snižuje vliv mužského pohlavního hormonu na mazovou žlázku. Vyhneme se tak nepříjemnému vzplanutí před a při menstruaci," radí dermatoložka.

Když nic nepomůže, navštivte lékaře

V každém případě zůstává alfou i omegou čištění pleti a užívání lokálních léčebných přípravků, jako jsou mastičky, které omezí tvorbu mazu a zabrání rozvoji bakterií. Lze je koupit volně v lékárnách. Je ale potřeba obezřetnosti a aplikovat je skutečně pouze na postižená místa. V opačném případě by mohlo dojít k vysušení a podráždění okolní pleti. Pokud ale nezabere ani tato lokální léčba, pupínky a uhry se objevují pravidelně a nereagují na čištění pleti, je dobré navštívit dermatologa. 

Akné není dobré dráždit.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

"Vyhledat odborníka je dobré i tehdy, když se uhříky hojí jizvičkami nebo zanechávají hyperpigmentaci, taková tmavší místa. Ta se poté velmi obtížně redukují, proto je dobré jim předcházet preventivně," říká Arenbergerová. V případě domácí samoléčby a prostředků proti akné byste ale neměla sahat po přípravcích vašeho puberťáka. To, co platí na jeho pokožku, totiž může být vůči vašim problémům naprosto bez účinku.

Akné můžete předcházet také užíváním kvalitní kosmetiky. Jestliže víte, že je vaše pleť náchylnější vracet se do pubescentního období, sáhněte raději po přírodních prostředcích, které nebudou vaši pleť tolik zatěžovat. Těmi jsou třeba značky Saloos, Tilia, BioAroma. Z dekorativní kosmetiky to jsou Alverde, Lavera nebo Zuii. 

Video se připravuje ...