Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pálí vás žáha? Pomůže vám voda, bylinky i správný postoj

  • Pálení žáhy
    20. března 2014 | 15:30

    Nepříjemné pálení na hrudi a v krku může pěkně znepříjemnit život. Máme pro vás pár tipů, jak tohoto nepříjemného problému zbavit, aniž byste museli do lékárny.

  • Co je pálení žáhy


    Pálení žáhy
    Autor: Shutterstock.com
    Pálení žáhy nebo-li reflux jícnu je vlastně překyselení organismu, během kterého dochází k navrácení nedotrávené potravy s žaludečními kyselinami zpět do jícnu. Zde pak dráždí a rozežírají jeho povrch, což způsobuje onu známou palčivou bolest na hrudi, v oblasti hrudního koše a žaludku. Způsobuje ale také špatný dech a zápach z úst, kašel nebo chrapot. 

    Pokud se vám tento problém objeví čas od času, po těžkém jídle, během fyzické námahy nebo v období těhotenství, ale také po užívání antibiotik, nejedná se o nic vážného a pomoci vám mohou nejen medikamenty z lékárny, ale také přírodní léky. Jestliže ale tímto onemocněním trpíte pravidelně, aniž by měl problém souvislost s dietní chybou či jinou příčinou, je na čase navštívit lékaře. Může se totiž jednat o závažný problém, který se možná bude muset vyřešit operativně.

  • Pomůže obyčejná voda


    Dodržování pitného režimu vám zajistí energii a krásný vzhled.
    Autor: Shutterstock
    Jedním z nejlepších a také nejrychlejších prostředků, jak si ulevit od pálení žáhy, je napít se čisté vody. Jakmile ucítíte onen známý pálivý tlak na hrudi, vypijte naráz 250 ml neperlivé vody, spláchnete tak kyseliny zpět do žaludku a uleví se vám.
  • Žvýkejte


    Dnes je den žvýkaček!
    Autor: Profimedia.cz
    Stejně tak jako voda, vám pomohou i vaše sliny. Jakmile vás přepadne pálení žáhy, začněte žvýkat žvýkačku nebo cucat bonbón. Za prvé díky tomu zvýšíte produkci slin v ústech a žaludeční šťávy se snáze spláchnou zpět do žaludku, a za druhé si osvěžíte dech, který může být díky žaludečním kyselinám nelibý.
  • Jedlá soda


    jedlá soda
    Autor: Shutterstock.com
    Už naše babičky užívaly na pálení žáhy jedlou sodu a měly pravdu. Jedlá soda neutralizuje žaludeční kyseliny a potlačuje vznikající plyny tvořené v žaludku. Navíc funguje velmi rychle. Smíchejte půl lžičky jedlé sody, několik kapek citronové šťávy a půl šálku teplé vody, promíchejte a vypijte.
  • Zeleninové šťávy


    Dusičnany obsažené v řepě rozšiřují cévy a zlepšují tak krevní oběh. Stačí sklenice čerstvé šťávy denně.
    Autor: Shutterstock.com
    Proti nepříjemnému vracení žaludečních šťáv do jícnu, jsou skvělým bojovníkem šťávy z mrkve, okurky, ředkviček nebo červené řepy, které pomáhají zkrotit váš žaludek.
  • Zůstaňte stát


    žena
    Autor: Shutterstock.com
    Jakmile vás začne pálit žáha, nesedejte si, nepředklánějte se ani si nelehejte, ale naopak zůstaňte ve vzpřímené poloze. Zemská síla je totiž silnější než vaše obtíže, žaludeční šťávy tak po chvíli stáhne opět tam, kam patří.
  • Zvedněte si polštář


    polohy spánku
    Autor: shutterstock.com
    Přepadne-li vás pálení žáhy v noci, podložte si hlavu větším polštářem, abyste ji měla asi 15 centimetrů nad podložku, gravitace tak bude moci na žaludeční šťávy lépe působit.
  • Spěte na levé straně


    Spí
    Autor: Shutterstock.com
    Už naši předkové ctili pravidlo, že pokud vás pálí žáha, je lepší spát na levém boku.  Žaludek se díky tomu „oddělí“ od jícnu a žaludeční šťávy zůstanou tam, kde mají být.
  • Jezte méně ale častěji


    dieta
    Autor: Shutterstock.com
    Pálení žáhy způsobují u zdravých lidí hlavně dietní chyby. Proto se nepřejídejte a raději jezte po malých porcích, ale častěji. Produkce žaludečních kyselin se tak stabilizuje.
  • Uleví vám zázvorový čaj


    Zázvorový čak povzbudí a vyléčí mnohé neduhy
    Autor: profimedia.cz
    Od pálení žáhy vám dokáže ulevit zázvorový čaj, který potlačuje nevolnost, uvolňuje svaly lemující stěny jícnu, takže se žaludeční šťávy nedostanou nahoru.
  • Anýz, kmín a fenykl


    anýz
    Autor: Shutterstock.com
    Na pálení žáhy pomůže také čaj z anýzu, kmínu nebo fenyklu, který louhujte 10 minut a neslaďte.

Klíčová slova:  zdraví, pálení žáhy, dieta, reflux jícnu
Diskuse ke článku
.