Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

7 překvapivých důvodů, proč přibíráme na váze

  • Přibírání na váze může být způsobeno zdravotním problémem, o kterém třeba ani nevíte.
    16. listopadu 2014 | 06:00

    Všechny známe ten frustrující pocit, když se na váze opět objevilo další kilo navíc, nebo když jsou nám těsné oblíbené kalhoty. Jak jen je to možné?! Vždyť jsme se poslední dobou tak hlídaly a ten skvělý cheescake si nedaly! Jenže bohužel jsou určité faktory, které naši hmotnost ovlivňují, aniž bychom na tom my samy měly nějaký podíl. Těmi mohou být třeba poblázněné hormony, vedlejší účinky některých léků, nebo třeba stres.

  • Za vším hledej depresi

    Jestliže trpíte depresemi, dost pravděpodobně také budete přibírat na váze. To způsobují totiž i některá antidepresiva a výjimečné není, že člověk přibere kolem dvou až pěti kilo. Bohužel není to pouze o prášcích. Studie ukazují, že lidé, kteří mají depresivní pocity, mají také větší sklony jíst potraviny s vyšším obsahem tuků či cukrů. Úzkostlivé stavy také mohou za to, že člověk ztratí chuť do pohybu. Pokud tedy cítíte, že nejste psychicky úplně v pohodě, snažte se nepropadat depresím a raději svůj čas věnujte kamarádům a svým blízkým, kteří vás z letargie určitě vyvedou. 
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy
    Za přibírání na váze může i deprese.
    Autor: Shutterstock.com
  • Berete špatné léky

    Antikoncepce, steroidy, ale i léky na srdce a krevní tlak mohou pohnout ručičkou na váze tím nesprávným směrem. Některá léčiva totiž zvyšují chuť k jídlu, aniž by si to člověk sám uvědomoval. Uvolňují hormony, které působí pozitivně na naše myšlení, a tak si neděláme žádné výčitky s tím, jestli si můžeme dát o ten jeden čokoládový dortík více nebo méně. Na druhou stranu v některých případech to není pouze o chuti k jídlu, ale léky potlačují funkci metabolismu. Proto ve chvíli, kdy budete mít pocit, že začínáte přibírat na váze, navštivte svého lékaře a proberte s tím eventuální změnu prášků. 
    Analgetika nám sice pomůžou od bolesti, ta se ale brzy vrátí.
    Autor: Shutterstock.com
  • Máte pomalé zažívání

    Trávicí potíže, včetně pomalého pohybu střev, mohou také vést k nekontrolovatelnému přibírání na váze. V ideálním případě by měl člověk chodit na záchod tak jednou, dvakrát denně. Pokud však nemáte pravidelné zažívání, pak je něco v nepořádku. Můžete být dehydratováni, mít málo vlákniny, nebo narušenou střevní mikroflóru. Pokud je zácpa jediným vaším problémem, zkuste co svého jídelníčku zařadit více vlákniny, která urychlí činnost střev. Pokud však problémy neodezní, je na místě navštívit lékaře, aby vyloučil jiné komplikace, jako je třeba snížená funkce štítné žlázy, nebo nějaký neurologický problém.
    Zácpu není radno podceňovat!
    Autor: profimedia.cz
  • Chybí vám některé živiny

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Nedostatek vitamínu D, železa nebo hořčíku může nepříznivě ovlivnit nejen imunitní systém, ale také vám ubírá energii, a tak metabolismus nemůže správně fungovat. A protože tělu energie chybí, snaží se jí doplnit jinde, skrze sladké, sacharidy nebo kofein. Snažte se tedy svůj jídelníček nastavit tak, aby vám žádné tyto živiny nechyběly a organismus mohl správně fungovat, a tak i spalovat přebytečné tuky.
  • Za vše může věk

    S rostoucím věkem klesne funkčnost metabolismu.
    Autor: Profimedia.cz
    Čím víc svíček se na narozeninovém dortě objeví, o to více si lidé stěžují, že nemůžou zhubnout kvůli tomu, že se jim metabolismus s věkem zpomaluje. A něco pravdy na tom skutečně bude. Tělo ve čtyřiceti není schopno spalovat tolik jako ve dvaceti. Je důležité na to myslet a trochu tomu podřídit životní styl. Přidat do něj více pohybu a ubrat nezdravého jídla. Snažte se ubrat sacharidy a přidat nízko tučné bílkoviny. Pak nebudete muset ubírat množství jídla. 
  • Bolest chodidla

    Mnoho onemocnění pohybové soustavy, ať už je to zánět v chodidle, osteoartróza, bolest v koleni nebo v kyčli, může to vést k nechtěnému nárůstu tělesné hmotnosti. Všechny tyto potíže totiž omezují člověka v pohybu a ten se snaží co nejvíc sám sobě ulehčovat, aniž by si to uvědomoval. Což je logické. Zkuste tedy sporty, kdy vaše bolestivá část těla nebude tolik namáhána, jako je třeba jízda na kole. Každopádně nejlepší je navštívit fyzioterapeuta, který vám poradí ten nejlepší pohyb a hlavně pomůže od bolestí.
    ....
    Autor: Profimedia.cz
  • Máte Cushingův syndrom

    Přibýváte na váze, zvýšil se vám krevní tlak, pozorujete změny na své pokožce i vlasech, trpíte osteoporózou, menstruace také není co dřív a na sex nemáte ani pomyšlení... Tuk se vám pravděpodobně ukládá pouze ve střední oblasti, nohy a ruce máte stále stejně hubené. Pak možná patříte mezi to mizivé procento žen, které má Cushingův syndrom. Tato nemoc je způsobena vysokou hladinou hormonu kortizol v krvi. Dříve však, než si samy tuto chorobu diagnostikujete, navštivte svého lékaře a svěřte se mu se všemi svými problémy.
    Když nedopnete džíny, je třeba nasadit očistnou dietu.
    Autor: profimedia.cz
     

Diskuse ke článku
.