Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Prsa v průběhu let. Jak se nám mění ve dvaceti a jak v padesáti?

  • O svá prsa se musíme začít starat už ve dvaceti letech.
    3. února 2015 | 06:00

    Pro mnoho žen chlouba, pro jiné něco, co by raději schovaly. Muži po nich baží a neřeší, jestli jsou to B nebo D. Prsa prostě hýbou světem. Bohužel, stejně jako zbytek těla se nám v průběhu let mění a máme pouze omezenou možnost jejich stárnutí ovlivnit. Víte, na co si dát pozor a jak si je zachovat co nejdéle zdravě (a hezky) vypadající?

  • Když je vám dvacet

    Když je vám dvacet, dalo by se říct, že jsou vaše prsa ještě stále v pubertě. Pořád se vyvíjejí, zvětšují se, zmenšují, podle toho, v jaké životní etapě se zrovna nacházíte. Navíc se ženám mezi dvacátým a třicátým rokem života stále notně mění hormony, takže rozdíl velikosti během poměrně krátkého časového úseku není nic neobvyklého.

    K tomu všemu se tělo připravuje na mateřství, kdy se ňadra zalijí mlékem. Ovšem co o nich lze říct s pevným přesvědčením, je to, že mají stále výbornou elasticitu a mnoho mužů se nemůže vynadívat (a nejen to) na jejich pevnost. No, jen si to dámy užívejte, dlouho to nepotrvá...

    Ovšem i v tomto věku se musí ženy potýkat se zdravotními potížemi. Právě v důsledku hormonální změny hrozí kolem dvacátého roku života výskyt bulek. Ve většině případů nejde o nic vážného, boule je cítit na omak, ale nijak nebolí. Může za to estrogen, jehož hladina je během měnících se menstruačních cyklů lehce rozhozena. Jestliže ale cítíte bolest, pak už to nemusí být sranda. Každopádně v obou případech je na místě navštívit lékaře a o svém problému ho informovat. Pokud vás ihned nepošle na mamograf, neobviňujte ho z nedostatečné péče. Do třiceti let mají ženy hutnější prsní žlázu, takže případný nález může být na mamografu hůře čitelný.

    Během dvacátého roku života jsou ňadra nejpevnější.
    Autor: Shutterstock.com
  • Když je vám třicet

    S velkou pravděpodobností máte za sebou nějaké děti či vás během nejbližších několika let budou čekat. Tak až se budete připravovat na svou rodičovskou roli, připravte se i na to, že kromě života se vám změní i ňadra. Během kojení mohou ztratit něco na své pevnosti. Navíc pokud jste během těhotenství nabraly a poté shodily, mohou se na kůži objevit i strie. Ale není to samozřejmostí! 

    Naštěstí s postupným ochabováním lze bojovat. Najděte si čas alespoň pětačtyřicet minut týdně a dejte si posilovací cviky na ňadra. Ovšem pokud chcete, můžete pro svůj hrudník něco udělat každý den. Spojte si dlaně před prsy – několikrát denně silně tlačte dlaně proti sobě ve výši prsou. To je zpevní a pozvedne. Hodně udělá také volba správné podprsenky.

    Mnohem důkladněji si také začněte kontrolovat svá prsa. Riziko rakoviny s každým rokem nepatrně roste, i když do pětatřicátého roka života je hrozba zhoubného nádoru nepříliš vysoká. Pokud si nahmatáte bulku, navštivte lékaře. Ještě pořád je možné, že vás nepošle přímo na mamograf, ale vyšetří vás pomocí ultrazvuku. Jak se správně vyšetřit, se podívejte zde

    Hýčkejte svá prsa, aby byla zdravá a krásná.
    Autor: Shutterstock.com
  • Když je vám čtyřicet

    Zatímco do pětatřicátého roku života není riziko zhoubného onemocnění natolik vysoké, po pětačtyřicátém roce křivka začíná stoupat. I proto je od tohoto věku hrazeno pojišťovnou mamografické vyšetření. Do padesátého roku života totiž rakovinou prsu onemocnění téměř třetina žen. 

    Kromě toho se v tomto věku začne výrazněji měnit vzhled ňader. Tělo začíná produkovat méně estrogenu, takže se prsní tkáň začne měnit za tuk, který je mnohem měkčí. Tkáň ale odchází postupně, proto se může zdát část prsou o něco pevnější než zbytek.

    Netrapte se tím, že vám začínají prsa lehce povadat. Je jasné, že kila z porodu už máte dávno pryč a kůže se nemůže také smrskávat donekonečna. Kolagenu pomalu ubývá, což jde všechno ruku v ruce. A jak říkají vtipálci – gravitace v tom hraje také svou roli, že.

    Rakovina prsou je obestřena mnoha mýty, není nutné všem ale věřit.
    Autor: Shutterstock.com
  • Když je vám padesát

    Beze srandy, teď už byste měla být přeborník v samovyšetření prsu. Riziko rakoviny je čím dál tím vyšší, a tak i sebemenší změnu hlaste svému lékaři. Problémem ale je, že většina žen neví, jak se správně vyšetřit. Nestyďte se zeptat svého gynekologa nebo obvodního lékaře, ti vám ukážou, jak na to. 

    Nebuďte překvapená, v padesáti vám možná začnou být některé podprsenky trochu těsnější než obvykle. Hrudní koš se totiž může trochu roztáhnout, bohužel ňadra sama o sobě se vám nezvětší. S postupujícím věkem začnou ochabovat i svaly.

    Berte to pozitivně – alespoň máte důvod si zajít nakoupit nové krásné spodní prádlo. Ostatně – hýčkejte se a dopřejte si nejen krásu, ale i kvalitu. Máte na to nejvyšší věk! Uvidíte, i partner to ocení, když se mu v novém prádle ukážete.

    V padesáti nezapomínejte na pravidelné preventivní kontroly.
    Autor: Shutterstock.com

Diskuse ke článku
.