Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nemůžete spát? Zapomeňte na léky, zkuste sílu bylinek!

Nemůžete spát? Zapomeňte na léky, sáhněte raději po bylinkách.
26. ledna 2015 | 06:00

Nemůžete poslední dobou usnout nebo se vám zkrátka spí špatně? Než sáhnete po nějakém léku, zkuste nejdříve byliny. Které jsou ty nej?

Za špatné spaní může pochopitelně roční období, kdy se dříve stmívá a vám se chce i dříve jít spát. Jenže, kdo může jít do postele už třeba v osm večer? A tak překlenete tu dobu, kdy si tělo říká, a jdete až později. Jenže to už se zase nechce spát tělu… Kromě fyzických aktivit, pěkného milování vám počítání oveček zaženou i bylinky. Vzhledem k nepříznivému počasí je ideální zkusit bylinné čaje, případně  výluhy a vonné koupele.

Meduňka lékařská
Čaj z meduňky zabere na nespavost i migrénu.
Autor: Shutterstock.com

Kdo by ji neznal a nezkusil ji ve formě koupele nebo čaje? Je příjemná, jemně voní, obsahuje silici, která má zklidňující účinky při stavech úzkosti. Rovněž nať vykazuje účinky zklidňující, navozující spánek, navrací duševní rovnováhu a pohodu. Zklidňující účinek často – například v čajových směsích – doplňují silice z levandule a mateřídoušky.

Kozlík lékařský
Kozlík lékařský
Autor: Profimedia.cz

Jednou z bylinek, jejichž výtažek se objevuje poměrně často, je kozlík lékařský. Kozlík je rostlina odedávna používaná v lidovém léčitelství pro řešení poruch spánku. Účinná látka, kyselina valerenová, přímo zasahuje do metabolismu kyseliny aminomáselné, což je látka zodpovědná za navození spánku. Navíc zkracuje dobu usínání. Kozlík lékařský, zvaný též valerián, má uklidňující a uvolňující účinky, zmírňuje svalové napětí a podráždění a celkově uklidňuje nervový systém. Působí nejen proti nespavosti, ale i přepracovanosti či migréně a navozuje příjemnou rovnováhu organismu.

Chmel otáčivý
Chmel otáčivý
Autor: Profimedia.cz

Další často využívanou léčivou rostlinou je chmel. Obsahuje silice, vitaminy skupiny B a hlavně vysoké procento hořčin. Právě hořčiny a silice uklidňují stavy podráždění a nervozity a vyvolávají spánek. Chmel tak působí proti mírné nespavosti, uvolňuje napětí a zmírňuje nervovou podrážděnost. Navíc také podporuje trávení. Jeho účinnými látkami jsou určité druhy flavonoidů se sedativními a relaxačními účinky. Často se objevuje především v kombinaci s kozlíkem.

Třezalka tečkovaná

Je zřejmě nejznámějším a nejrozšířenějším přírodním antidepresivem. Zmírňuje mírné formy deprese, zlepšuje náladu, snižuje úzkost, apatii a nespavost. Působí proti sklíčenosti, nervové podrážděnosti, hysterickým záchvatům i melancholii. 

Třezalka tečkovaná
Autor: Profimedia.cz

„Je ale důležité vědět, že není vhodné užívat přípravky s třezalkou v době těhotenství a kojení, při poškození ledvin, jater a při užívání léků na srdce. Rovněž pacienti užívající léky ze skupiny antidepresiv nesmějí třezalku užívat, protože může dojít k ovlivnění účinku léku,“ uvádí PharmDr. Tomáš Arndt z Celostní medicíny.

 

Autor: bla