Tajemství koření: Skořice je dobrá na cukrovku, zázvor proti rakovině
Tu přidáme špetku majoránky, tady zase trochu rozmarýnu... Při vaření přemýšlíme pouze nad tím, jestli bude kombinace koření skvěle chutnat. Jenže tato zázračná dochucovadla mají i jiný efekt, než je pouze udávání chuti při vaření. Mnohá z nich jsou velmi zdravá, a ačkoliv si to neuvědomujeme, snaží se nás chránit před různými chorobami. Nebojte se tedy příště si trochu okořenit zdraví!
- Bez hřebíčku, který své jméno získal skutečně díky svému vzhledu, si nedovedeme představit hlavně zimní měsíce. Jeho vůně na nás číhá na každém rohu, z cukroví, svařeného vína, z ovocných kompotů... Přitom bychom se neměli bát ho používat ani během zbytku roku. Toto koření totiž obsahuje železo, vitamin C a omega-3 mastné kyseliny. Toto vše dohromady pak pomáhá našemu krevnímu oběhu a srdci udržovat se v kondici. Náš tip: jestli chcete poznat skutečně kvalitní a čerstvý hřebíček, hoďte ho do vody. Pokud plave, je to v pořádku.
Hřebíček
http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekarAutor: Archiv online Blesk pro ženyHřebíčekAutor: Shutterstock.com Majoránka
majoránkaAutor: profimedia.cz- Skořice je jedno z nejtajemnějších koření. Patří k těm nejstarším a její chuť může být buď sladká, nebo pálivá. Podle toho, co si vybereme a do čeho ji přidáme. Toto staré koření je oblíbené ale i z jiného důvodu. Vědci prováděli výzkum, během kterého podávali vybraným lidem s cukrovkou druhého typu jednu čajovou lžičku skořice denně. Během čtyřiceti dnů se jim snížila hladina cukru v krvi až o 20 %. To je tedy skvělá zpráva pro všechny diabetiky a lidi se sklony k tomuto onemocnění. Další studie pak ukázaly, že lidé, kteří žvýkají skořicové žvýkačky nebo si alespoň jednou denně přičichnou k tomuto koření, dokážou myslet jasněji a pomáhá to jejich dlouhodobé paměti.
Skořice
Skořice: tohle oblíbené vánoční koření vás společně s horkým nápojem doslova rozpálí.Autor: profimedia.cz - Podobné účinky jako skořice má i muškátový oříšek. Podle několika studií, prováděných nezávisle na sobě, dokáže snižovat hladinu cukru v krvi. Muškátový oříšek by tedy měl být naprosto běžnou součástí kuchyně každého diabetika. Navíc pomáhá uvolňovat inzulin ze slinivky břišní, kde se tvoří a odkud při cukrovce neodchází. Pomáhá také správnému fungování ledvin, což je při diabetu velmi důležité. Mimo jiné také zvládá ničit bakterii E. coli.
Muškátový oříšek
muškátový oříšekAutor: profimedia.cz - Bazalku má spousta lidí spojenou hlavně s italskou kuchyní, kde je nezbytnou součástí snad každého pokrmu. Naštěstí sehnat tuto bylinku v naší podnební šířce není žádný velký problém, a tak se i my můžeme těšit nejen z její chutě, ale i dalších vlastností, které má. Podporuje totiž trávení a vylučování žaludečních šťáv, zabraňuje nadýmání. Vymyslete si nějaký pokrm s bazalkou, i když máte špatnou náladu a potřebujete uklidnit nervy. V neposlední řadě nám za její konzumaci poděkují i naše ledviny.
Bazalka
BazalkaAutor: profimedia.cz - V zimních měsících je zázvor věrným společníkem všech, kteří se nedokázali včas ubránit všemožným nachlazením a chřipkám, které na nás útočí ze všech stran. Na jeho konzumaci bychom ale neměli zapomínat ani během zbytku roku. Antioxidanty, které jsou v tomto koření obsaženy, pomáhají preventivně nejen proti již zmíněným nachlazením, ale také proti rakovině.
Zázvor
ZázvorAutor: profimedia.cz - Pokud zabrousíme do francouzské kuchyně, nemůžeme se nepotkat s tymiánem. Pro tuto gastronomii je typický, avšak používá se téměř všude. Ještě aby ne, kromě skvělé chuti pomáhá naší zažívací soustavě. Ulevuje totiž při chronických zánětech žaludku, zastavuje průjem a zmírňuje nadýmání. Tymián by doma měli mít i všichni ti, kteří často trpí na kašel. Někdy se udává, že je to přírodní antibiotikum. Ovšem pozor, zase to s jeho konzumací příliš nepřehánějte, mohli byste se i otrávit.
Tymián
Tymián je skvělý k masu a vy si ho teď můžete jednoduše rozmnožit.Autor: Shutterstock.com - Kořením života je bezesporu i pepř, ačkoliv na to někteří mohou mít jiný názor. Ale jeho štiplavá chuť stimuluje chuť k jídlu a zabraňuje nadýmání. Černý pepř totiž obsahuje látku piperin, která má protizánětlivé účinky a do jisté míry může mít i účinky anestetické. Pomáhá vstřebávat selen a vitaminy skupiny B a někteří tvrdí, že dokáže zpomalit růst rakovinotvorných buněk v prsou. Každá mince má ale dvě strany a tak, jak pro někoho může být pepř prospěšný, pro druhého je spíše škodlivý. Vyhýbat by se mu měli lidé s chronickými zažívacími potížemi a ti, kteří se snaží zbavit nějakého toho přebytečného kila.
Černý pepř
Černý pepřAutor: profimedia.cz
Klíčová slova:
koření, hřebíček, majoránka, skořice, muškátový oříšek, bazalka, zázvor, tymián, pepř, zdraví, domácí lékař
Diskuse ke článku
.