Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Tajemství koření: Skořice je dobrá na cukrovku, zázvor proti rakovině

  • Koření v sobě skrývá obrovský potenciál.
    5. ledna 2015 | 06:00

    Tu přidáme špetku majoránky, tady zase trochu rozmarýnu... Při vaření přemýšlíme pouze nad tím, jestli bude kombinace koření skvěle chutnat. Jenže tato zázračná dochucovadla mají i jiný efekt, než je pouze udávání chuti při vaření. Mnohá z nich jsou velmi zdravá, a ačkoliv si to neuvědomujeme, snaží se nás chránit před různými chorobami. Nebojte se tedy příště si trochu okořenit zdraví!

  • Hřebíček

    Bez hřebíčku, který své jméno získal skutečně díky svému vzhledu, si nedovedeme představit hlavně zimní měsíce. Jeho vůně na nás číhá na každém rohu, z cukroví, svařeného vína, z ovocných kompotů... Přitom bychom se neměli bát ho používat ani během zbytku roku. Toto koření totiž obsahuje železo, vitamin C a omega-3 mastné kyseliny. Toto vše dohromady pak pomáhá našemu krevnímu oběhu a srdci udržovat se v kondici. Náš tip: jestli chcete poznat skutečně kvalitní a čerstvý hřebíček, hoďte ho do vody. Pokud plave, je to v pořádku.
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy
    Hřebíček
    Autor: Shutterstock.com
  • Majoránka

    majoránka
    Autor: profimedia.cz
    Její omamná vůně linoucí se z hrnce bramborové polévky je prostě bezkonkurenční! Majoránka nechybí snad v žádné domácnosti – a snad ani v žádném jídle. S jejím používáním se nemusíme vůbec ostýchat. Má totiž uklidňující účinek na nervovou soustavu, o čemž by měli vědět všichni lidé, kteří jsou v neustálém stresu, trpí depresemi nebo třeba i migrénami. Podle starého vyprávění zvládne i zahnat žal z nešťastné lásky. Jestliže ale trpíte spíše na menstruační bolesti než na zlomené srdce, pak je majoránka správná volba i pro vás. 
  • Skořice

    Skořice je jedno z nejtajemnějších koření. Patří k těm nejstarším a její chuť může být buď sladká, nebo pálivá. Podle toho, co si vybereme a do čeho ji přidáme. Toto staré koření je oblíbené ale i z jiného důvodu. Vědci prováděli výzkum, během kterého podávali vybraným lidem s cukrovkou druhého typu jednu čajovou lžičku skořice denně. Během čtyřiceti dnů se jim snížila hladina cukru v krvi až o 20 %. To je tedy skvělá zpráva pro všechny diabetiky a lidi se sklony k tomuto onemocnění. Další studie pak ukázaly, že lidé, kteří žvýkají skořicové žvýkačky nebo si alespoň jednou denně přičichnou k tomuto koření, dokážou myslet jasněji a pomáhá to jejich dlouhodobé paměti.
    Skořice: tohle oblíbené vánoční koření vás společně s horkým nápojem doslova rozpálí.
    Autor: profimedia.cz
  • Muškátový oříšek

    Podobné účinky jako skořice má i muškátový oříšek. Podle několika studií, prováděných nezávisle na sobě, dokáže snižovat hladinu cukru v krvi. Muškátový oříšek by tedy měl být naprosto běžnou součástí kuchyně každého diabetika. Navíc pomáhá uvolňovat inzulin ze slinivky břišní, kde se tvoří a odkud při cukrovce neodchází. Pomáhá také správnému fungování ledvin, což je při diabetu velmi důležité. Mimo jiné také zvládá ničit bakterii E. coli.
    muškátový oříšek
    Autor: profimedia.cz
  • Bazalka

    Bazalku má spousta lidí spojenou hlavně s italskou kuchyní, kde je nezbytnou součástí snad každého pokrmu. Naštěstí sehnat tuto bylinku v naší podnební šířce není žádný velký problém, a tak se i my můžeme těšit nejen z její chutě, ale i dalších vlastností, které má. Podporuje totiž trávení a vylučování žaludečních šťáv, zabraňuje nadýmání. Vymyslete si nějaký pokrm s bazalkou, i když máte špatnou náladu a potřebujete uklidnit nervy. V neposlední řadě nám za její konzumaci poděkují i naše ledviny.
    Bazalka
    Autor: profimedia.cz
  • Zázvor

    V zimních měsících je zázvor věrným společníkem všech, kteří se nedokázali včas ubránit všemožným nachlazením a chřipkám, které na nás útočí ze všech stran. Na jeho konzumaci bychom ale neměli zapomínat ani během zbytku roku. Antioxidanty, které jsou v tomto koření obsaženy, pomáhají preventivně nejen proti již zmíněným nachlazením, ale také proti rakovině.
    Zázvor
    Autor: profimedia.cz
  • Tymián

    Pokud zabrousíme do francouzské kuchyně, nemůžeme se nepotkat s tymiánem. Pro tuto gastronomii je typický, avšak používá se téměř všude. Ještě aby ne, kromě skvělé chuti pomáhá naší zažívací soustavě. Ulevuje totiž při chronických zánětech žaludku, zastavuje průjem a zmírňuje nadýmání. Tymián by doma měli mít i všichni ti, kteří často trpí na kašel. Někdy se udává, že je to přírodní antibiotikum. Ovšem pozor, zase to s jeho konzumací příliš nepřehánějte, mohli byste se i otrávit. 
    Tymián je skvělý k masu a vy si ho teď můžete jednoduše rozmnožit.
    Autor: Shutterstock.com
  • Černý pepř

    Kořením života je bezesporu i pepř, ačkoliv na to někteří mohou mít jiný názor. Ale jeho štiplavá chuť stimuluje chuť k jídlu a zabraňuje nadýmání. Černý pepř totiž obsahuje látku piperin, která má protizánětlivé účinky a do jisté míry může mít i účinky anestetické. Pomáhá vstřebávat selen a vitaminy skupiny B a někteří tvrdí, že dokáže zpomalit růst rakovinotvorných buněk v prsou. Každá mince má ale dvě strany a tak, jak pro někoho může být pepř prospěšný, pro druhého je spíše škodlivý. Vyhýbat by se mu měli lidé s chronickými zažívacími potížemi a ti, kteří se snaží zbavit nějakého toho přebytečného kila. 
    Černý pepř
    Autor: profimedia.cz

Diskuse ke článku
.