Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bolí vás v krku? Nepanikařte! Vždycky to není angína!

Bolest v krku nás dokáže pořádně potrápit.
13. ledna 2015 | 06:00

Znáte to také. Ráno se probudíte a zjistíte, že vás škrábe a pobolívá v krku, špatně se vám polyká. A je to tady, probleskne vám hlavou. Mám angínu! Po lékaři pak vyžadujete antibiotika, abyste byli rychle fit. Jenže děláte chybu. Bakteriálního původu je totiž jen necelá pětina infekcí.

Teď v zimních měsících, kdy jsme vystavováni častému a rychlému střídání teplot a více se pohybujeme mezi ostatními lidmi v uzavřených prostorách, nás bolest v krku nejednou nepříjemně zaskočí. Ve většině případů ale obvykle nejde o angínu, jak se většina z nás chybně domnívá.

Viry versus bakterie

Bolest v krku je každopádně nejčastějším příznakem zánětu hltanu. Rozdíl je ale v původci infekce. Zhruba 80 % z infekcí je totiž virových. Pouhá pětina má pak bakteriální původ.

Pokud vás tedy pobolívá v krku, přidá se rýma, ale netrápí vás nijak výrazně vysoké teploty, bolest kloubů a jiné příznaky, jedná se nejčastěji o akutní zánět hltanu. Zadní strana hltanu bývá zarudlá, nicméně mandle postižené nebývají. Po pár dnech příznaky většinou ustupují.

Jak na akutní zánět

"Léčba spočívá zejména v přikládání Priessnitzových obkladů, přísunu vitaminů, případně použití léků proti bolesti, teplotě a také protizánětlivých přípravků ve formě pastilek, kloktadel či sprejů. Dobrou volbou je i volně prodejné antibiotikum ve spreji s účinnou látkou fusafungin (tím je například lék Bioparox), které působí pouze lokálně na postižené sliznici, snižuje riziko případné následné bakteriální infekce, má protizánětlivé účinky a mírně tlumí bolest," říká MUDr. Petra Bruthansová z kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice v Praze-Motole.

Nezapomeňte také na dostatek tekutin a klidový režim. Pokud by se situace po dvou až třech dnech nezlepšovala, nebo snad dokonce zhoršovala, je nutné vyhledat lékaře.

Kdy jde o angínu?

Poznáte ji poměrně brzy. Bolest v krku je výrazná a je často zhoršována polykáním a mluvením, takže zejména děti často odmítají přijímat potravu. „Při angíně zánět postihuje přímo krční mandle. Ty jsou zarudlé, zvětšené a na jejich povrchu jsou často patrné bělavé povlaky. Častým příznakem bývá také zduření krčních lymfatických uzlin zejména při úhlu dolní čelisti, horečky nezřídka dosahují 39 °C, u dětí překračují i čtyřicítku,“ popisuje příznaky doktorka Bruthansová.

Rozvinutá angína vyžaduje lékařskou péči, kdy jsou nasazována celková antibiotika. Jako podpůrnou léčbu je dobré použít lokální antibiotikum ve spreji, antiseptické pastilky, spreje a kloktadla. Důležitý je zvýšený příjem tekutin a vitaminů, samozřejmostí jsou léky tlumící bolest a teplotu a zejména pak klid na lůžku.