Superzbraně proti nachlazení, které najdete v kuchyni
Rýma, kašel, bolest v krku. Trojice, které se v zimních měsících vyhne málokdo. Multivitaminy z krabičky vám přitom zdaleka nepomohou tak jako ty pravé ze zeleniny a ovoce. Stejnou službu můžou překvapivě udělat i běžné potraviny. Víte, jaké vyzkoušet?
- Kdo by si dovedl představit zimní období bez vůně skořice, která se k nám line z horkých nápojů, koláčů a cukroví! Mimo své skvělé chuti je ještě ke všemu ideálním společníkem v chladnějších dnech, protože dokáže rozproudit krev, a pokud vás už přepadl nějaký zákeřný bacil a jste nachlazeni, pomůže vám od příznaků. Působí totiž dezinfekčně a antibakteriálně. Ovšem skořici byste měli mít doma i během zbytku roku. Její konzumace (v rozumné míře, samozřejmě) snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu.
Skořice
http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekarAutor: Archiv online Blesk pro ženyVánoční vůněAutor: Shutterstock.com - Naordinujte si v zimě každý den ke snídani misku ovesných vloček. Nejen, že vás toto jídlo nakopne, ale navíc je plné antioxidantů a vitaminů. Pokud přisypete lněná semínka, přilijete mléko a dodáte pár kousků ovoce, vaše tělo vám určitě poděkuje. Semínka snižují hladinu cholesterolu v krvi, mléko obsahuje vápník a ovoce vitaminy. Ideální začátek každého zimního dne!
Ovesné vločky
ovesné vločkyAutor: Shutterstock.com - Skvělým ohřívačem v chladných měsících jsou i kokosový olej a avokádo. Nejen, že si můžete připomenout léto a tato samotná myšlenka vás zahřeje, ale tuky všeobecně udrží tělesné teplo. Není ale třeba se bát. Navíc má olej tu výhodu, že kromě použití v kuchyni je kokos skvělý pro zahřátí pokožky. Uchrání ji před mrazem. Jinak se ale exotickému ovoci a potravinám spíše vyhýbejte, mají totiž na lidský organismus spíše opačný účinek.
Kokosový olej
Autor: Shutterstock.com - Jestliže jste milovníci čajů, pak byste měli v zimě trochu obměnit svou zásobu. Zelený čaj schovejte a sáhněte teď raději po černém. Ten totiž dokáže více povzbudit a celé tělo lépe prohřeje. Na rozdíl od toho zelený čaj organismus více ochlazuje.
Černý čaj
Černý čajAutor: shutterstock.com - Ačkoliv se o vejcích často mluví spíše v negativním slova smyslu, nenechte se těmito mýty ovlivnit. Dávno není pravda, že jsou tak nezdravá, jak se zdálo. Navíc v zimě by v našem jídelníčku rozhodně chybět neměla! Žloutek totiž obsahuje antioxidanty, které pomůžou organismu zbavit se všech škodlivých látek, a napomáhají tak našemu imunitnímu systému.
Vejce
Vejce jsou významný zdroj bílkovin s vyváženým obsahem kyselin.Autor: SHUTTERSTOCK.COM - Cibule by vám v kuchyni neměla chybět během celého roku, ale obzvlášť v zimě ji nezanedbávejte! Působí skvěle jako prevence proti chřipce a dalším onemocněním, které na nás v tuto dobu číhají na každém rohu. Pokud jste to s cibulí zanedbávali a překvapilo vás zrádné nachlazení, využijte i její léčivou sílu společně s medem. Recept naleznete zde.
Cibule
Cibule je proti kašli skvělá v čaji i jako šťáva s medem.Autor: Shutterstock.com
Klíčová slova:
nachlazení, chřipka, zima, domácí lékař, zdraví, jak se bránit nachlazení, potraviny v zimě
Diskuse ke článku
.