Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Superzbraně proti nachlazení, které najdete v kuchyni

  • Účinné bojovníky proti nachlazení najdete i ve své kuchyni
    4. ledna 2015 | 06:00

    Rýma, kašel, bolest v krku. Trojice, které se v zimních měsících vyhne málokdo. Multivitaminy z krabičky vám přitom zdaleka nepomohou tak jako ty pravé ze zeleniny a ovoce. Stejnou službu můžou překvapivě udělat i běžné potraviny. Víte, jaké vyzkoušet?

  • Skořice

    Kdo by si dovedl představit zimní období bez vůně skořice, která se k nám line z horkých nápojů, koláčů a cukroví! Mimo své skvělé chuti je ještě ke všemu ideálním společníkem v chladnějších dnech, protože dokáže rozproudit krev, a pokud vás už přepadl nějaký zákeřný bacil a jste nachlazeni, pomůže vám od příznaků. Působí totiž dezinfekčně a antibakteriálně. Ovšem skořici byste měli mít doma i během zbytku roku. Její konzumace (v rozumné míře, samozřejmě) snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu.
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy
    Vánoční vůně
    Autor: Shutterstock.com
  • Ovesné vločky

    Naordinujte si v zimě každý den ke snídani misku ovesných vloček. Nejen, že vás toto jídlo nakopne, ale navíc je plné antioxidantů a vitaminů. Pokud přisypete lněná semínka, přilijete mléko a dodáte pár kousků ovoce, vaše tělo vám určitě poděkuje. Semínka snižují hladinu cholesterolu v krvi, mléko obsahuje vápník a ovoce vitaminy. Ideální začátek každého zimního dne! 
    ovesné vločky
    Autor: Shutterstock.com
  • Kokosový olej

    Skvělým ohřívačem v chladných měsících jsou i kokosový olej a avokádo. Nejen, že si můžete připomenout léto a tato samotná myšlenka vás zahřeje, ale tuky všeobecně udrží tělesné teplo. Není ale třeba se bát. Navíc má olej tu výhodu, že kromě použití v kuchyni je kokos skvělý pro zahřátí pokožky. Uchrání ji před mrazem. Jinak se ale exotickému ovoci a potravinám spíše vyhýbejte, mají totiž na lidský organismus spíše opačný účinek.
    Autor: Shutterstock.com
  • Černý čaj

    Jestliže jste milovníci čajů, pak byste měli v zimě trochu obměnit svou zásobu. Zelený čaj schovejte a sáhněte teď raději po černém. Ten totiž dokáže více povzbudit a celé tělo lépe prohřeje. Na rozdíl od toho zelený čaj organismus více ochlazuje.
    Černý čaj
    Autor: shutterstock.com
  • Vejce

    Ačkoliv se o vejcích často mluví spíše v negativním slova smyslu, nenechte se těmito mýty ovlivnit. Dávno není pravda, že jsou tak nezdravá, jak se zdálo. Navíc v zimě by v našem jídelníčku rozhodně chybět neměla! Žloutek totiž obsahuje antioxidanty, které pomůžou organismu zbavit se všech škodlivých látek, a napomáhají tak našemu imunitnímu systému. 
    Vejce jsou významný zdroj bílkovin s vyváženým obsahem kyselin.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
  • Cibule

    Cibule by vám v kuchyni neměla chybět během celého roku, ale obzvlášť v zimě  ji nezanedbávejte! Působí skvěle jako prevence proti chřipce a dalším onemocněním, které na nás v tuto dobu číhají na každém rohu. Pokud jste to s cibulí zanedbávali a překvapilo vás zrádné nachlazení, využijte i její léčivou sílu společně s medem. Recept naleznete zde.
    Cibule je proti kašli skvělá v čaji i jako šťáva s medem.
    Autor: Shutterstock.com

Diskuse ke článku
.