Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Něco na vás leze? Zapomeňte na prášky, sáhněte po přírodních lécích!

Jste nachlazení? Zapomeňte na prášky, sáhněte po lécích z přírody!
8. listopadu 2014 | 06:00

Určitě znáte pocit, když kolem vás začne obcházet nějaká chřipka nebo něco podobného. Je vám na nic, jste unavení a je vám celkově na nic. Tipů, jak se začínající virózou zabojovat, je hodně. Mezi nejlepší patří zeleninové bomby. Tady jsou některé opravdu osvědčené.

Česnek – vymítač bacilů

Pro silné povahy je rada, která zabere u více než osmdesáti procent lidí (ale pozor, není to pro ty, kteří mívají potíže se žlučníkem!): vezměte pět stroužků česneku, oloupejte, rozmačkejte a smíchejte se lžící olivového oleje. Směs dejte do misky a namáčejte si do ní na sucho pečený chleba (tak je to nejchutnější). K tomu přikusujte třeba cherry rajčátka nebo si dejte trochu kysaného zelí. Když víte, že takový nářez pro vás není, stačí si namazat česnek (aspoň jeden stroužek) na suchou topinku nebo si udělat česnekovou polévku… Tato zelenina má přímo neuvěřitelné schopnosti zastavit nemoc v počátku. Patří mezi nejsilnější přírodní antibiotika a má i dezinfekční účinky.

Cibule – proti kašli
Cibule je proti kašli skvělá v čaji i jako šťáva s medem.
Autor: Shutterstock.com

Když začínáte pokašlávat, jste zahlenění a už začínáte tušit, že jste asi chytli nějakou virózu, zkuste ji zastavit cibulovým sirupem. Větší cibuli nakrájejte na kolečka a naklaďte je v misce na sebe. Posypte cukrem (nejlépe hnědým, kdo má rád melasu, je výborná i melasa) a něco na to položte, aby byla směs zatížená. Nechte stát přes noc. Ráno budete mít v misce spoustu sladké cibulové šťávy (podle množství cibule, kterou jste použili). Užívejte šest až osm krát denně po 2 čajových lžičkách Zbaví vás perfektně kašle, pročistí dýchací cesty a dezinfikuje bacily v ústech.

Červená řepa – zastaví zánět
nakládaná řepa
Autor: Shutterstock.com

Zánět dýchacích cest zastaví nebo výrazně zmírní červená řepa. Abyste ji nepřipravili o její vynikající vlastnosti, nabízíme skvělý recept – využijte ho, když vás ještě nemoc úplně nedostala. Ale užitečný je i když už marodíte. Hlavičku řepy (spíše menší – ta rychleji měkne) důkladně omyjte a neoloupanou ji vložte péct na 10 minut do rozehřáté trouby při teplotě tak 150 stupňů Celsia. Potom vyndejte, nechte vychladnout a nastrouhejte. Smíchejte s jogurtem (podle chuti), přidejte lžičku olivového oleje, sůl, trochu citronové šťávy a jezte s tmavým pečivem. Tuhle svačinku si dejte dopoledne i odpoledne. Výborná je i šťáva – dá se koupit anebo připravit v odšťavňovači. Infekci v dýchacích cestách zastavuje a léčí taky.

Zázvor – zázračný lék

Nastrouhaný zázvor pomáhá od chřipky a nachlazení.
Autor: Profimedia.cz

Silný zázvorový čaj umí nejednou zastavit virózu, než se naplno rozjede. Někdo si proto při prvních příznacích dokonce jen tak narychlo ukusuje z omytých oddenků (doktoři říkají, že na štípavou chuť se dá zvyknout). Nejméně účinné je, když si zázvor nakrájíte na kolečka a zalijete vařící vodou. Takhle z něj nedostanete ty nejúčinnější látky (kolečka se špatně louhují a vařící voda zabíjí cenné vitaminy, a ničí esence). Lepší je nastrouhat nahrubo, zalít horkou, ne vařící vodou, a nechat 10 minut stát pod pokličkou. Pak pít. Silný odvar je výborný i proti bolestem ucha, která může být součástí nebo předzvěstí virózy: vatový tampon do odvaru namočíte, vyždímáte a přiložíte k uchu  - místo se prokrví a bolesti se zmírní.

Autor: rie