Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

5 úžasných věcí, co náš mozek dělá během spánku

  • Zatímco vy spíte, váš mozek pracuje na plné obrátky.
    9. října 2014 | 06:00

    Až třetinu našeho života strávíme spánkem. Tedy činností, která je pro nás stejně důležitá, jako například jídlo. Proč ale vlastně potřebujeme spát? K čemu nám to je, tedy mimo to, že si odpočineme, nabereme nové síly a celkově se zregenerujeme. Zatímco ale naše tělo je v klidu, mozek pracuje na plné obrátky. Neurony fungují stejně, jako během bdělého stavu a je až k neuvěření, co všechno v noci zvládne, aniž bychom o tom my měli jakékoliv tušení. Například za nás dělá rozhodnutí. 

  • Činí rozhodnutí

    Během spánku náš mozek zpracovává všechny podměty, které mu jsou během dne posílány a následně je analyzuje. Zkoumá, které informace, jenž se mu za bdělého stavu dostaly, jsou důležité, či nikoliv. Dojde pak k nějakému rozhodnutí. To znamená, že zatímco spíme a nejsme si vědomi toho, že řešíme nějaké problémy, náš mozek to udělá za nás. I proto se říká, že ráno je moudřejší večera. Během noci se náš mozek snaží najít co nejlepší řešení pro daný problém.
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: archiv
    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • Upevňuje vzpomínky

    V noci mozek formuje naše vzpomínky a zážitky, jak ty aktuální, tak ty starší. Ty z dřívějška propojuje s aktuálními a vytváří mezi nimi vztah. Zapojuje tak část mozku, která se nazývá hypokamus, která slouží k ukládání informací do dlouhodobé paměti. Při nedostatku spánku je toto centrum narušeno a jedinec má se zapamatováním problémy. Pokud se tedy někdo rozhodne učit se, nebo pracovat přes noc, sníží se efektivita až o 40 procent, protože centrum pro ukládání dlouhodobé paměti nefunguje tak, jak by mělo.
    Vzpomínka na sen může být po probuzení velmi živá a věrohodná, ale většinou se velmi rychle vytrácí.
    Autor: Shutterstock.com
  • Vytváří tvůrčí spojení

    Také se vám ráno občas stane, že se probudíte a najednou máte pocit, že jste vyřešili neřešitelnou záhadu a došly vám veškeré souvislosti? Za to může geniální mozek, který během spánku dokáže rozpoznat a spárovat situace a okolnosti, které za bdělého stavu spolu zdánlivě nesouvisí.
    Vstávání se pro vás stane potěšením
    Autor: shutterstock
  • Vyčistí mozek od toxinů

    Vědci zjistili, že zatímco si užíváme zaslouženého odpočinku v posteli a spíme, náš mozek se zbavuje nebezpečných látek, které mohou ohrozit zdraví. Ty vedou k neurodegenerativním onemocněním mozku, jako jsou napříkla Parkinsonova nebo Alzheimerova. Tato onemocnění postihují centrální nervový systém. Pokud tedy nebudeme dostatečně spát, mozek nebude mít čas a prostor pro to se s těmito škodlivými látkami poprat a výše zmíněná onemocnění se budou rozvíjet mnohem rychleji.
    ....
    Autor: Shutterstock.com
  • Učí se motoriku

    Mozek si informace, které se mu dostávají, ukládá přes tzv. spánková vřetena, která začínají fungovat ve chvíli, kdy se nám zpomalí tepová frekvence a klesne tělesná teplota. Tento proces je velmi užitečný ve vztahu k učení motorických činností, jako je řízení automobilu, tancování, nebo hraní tenisu. Mozek si všechny tyto pohyby zautomatizuje právě v noci, kdy se krátkodobé informace transformují skrze spánková vřetena do spánkového laloku. Chcete-li tedy zlepšit vaše taneční zkušenosti, spěte déle!
    Tanec je skvělý pohyb, pro ty kdo neradi cvičí
    Autor: profimedia.cz

Klíčová slova:  spánek, mozek, funkce mozku
Diskuse ke článku
.