Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Rakovina prsu: Kromě strachu z nemoci se ženy bojí i nedostatku peněz

Rakovina prsu je strašákem mnoha žen. Nyní se proti ní však lze už i pojistit.
2. září 2014 | 15:07

Rakovina prsu ročně postihne přibližně šest a půl tisíce žen. Díky stále se zlepšující prevenci však příběhy těchto pacientek mají ve většině případů dobré konce. Alespoň co se zdravotního hlediska týče. Dámy, které se musí vyrovnat s rakovinou prsu, se však často musí srovnat i dalšími problémy, a to těmi finančními. Nejednu z nich nemoc doslova zruinovala. Přitom se dnes dá pojistit i proti tomu.

Pro spoustu žen je to jeden z největších strašáků a každá šestá se s tím během života setká. Rakovina prsu děsí nejednu z nás, ale v dnešní době je naštěstí prevence na takové úrovni, že problémy lze brzy odhalit a začít s léčbou. Ačkoliv se žena může uzdravit, nemoc ji zasáhne a ovlivní její život na delší dobu. A nejen z toho medicínského hlediska.

Podle výzkumů drtivá většina pacientek během léčby pocítila zvýšenou finanční zátěž. Nejsou to ale pouze léky, doplňky stravy a vitamíny. Do celkového „rakovinového rozpočtu“ je nutné započítat i takové položky, které nemusí být na první pohled naprosto zřejmé. Respektive právě z vizuálního hlediska musí vynaložit spousty peněz na to, aby se s rakovinou vyrovnaly.

Náklady na lepší sebevědomí
Rakovinou prsu onemocní rok od roku stále více žen.
Autor: profimedia.cz

Psychika je součástí našeho zdraví a mnohdy může velmi pozitivně ovlivnit léčbu. I proto ženy potřebují získat pro ně tolik důležité sebevědomí. To ale může stát nemalé peníze. V prvé řadě to jsou paruky, které zakryjí následky chemoterapie, nebo speciální oblečení, které se snaží o co nejlichotivější zakrytí handicapu v podobě chybějícího ňadra. A to jsou částky, které se šplhají do tisíců korun.

Ovšem náklady vynaložené na léčbu a následnou podporu sebevědomí nejsou jediné, se kterými se ženy musí potýkat. Během procesu léčení se dáma ocitne na neschopence, a to i po dobu několika týdnů, měsíců. A až v 53 % případů končí ženy v invalidním důchodu. Pokud jde o ženu v produktivním věku, může to skutečně zásadním způsobem zasáhnout i do domácího rozpočtu. Nemluvě o tom, pokud je to matka samoživitelka. V takovou chvíli se může octnout ve velmi vážné existenční krizi, bohužel není žádného zákona ani předpisu, který by takovým osobám pomohl.

Myslete na zadní vrátka

Léčba rakoviny je skutečně náročná, jak fyzicky, tak psychicky. To jde ruku v ruce s tím, že musí žena tomu přizpůsobit i veškeré svoje činnosti, do čehož lze započítat i takové, na první pohled naprosto samozřejmé věci, jako jsou domácí práce, vaření, starání se o domácnost a o děti. Bohužel nemoc si nevybírá pouze ženy, které jsou finančně zajištěny, ať už vlastní pílí, nebo manželem.

Přečtěte si pozorně i drobné písmo v objednávce. Pokud jste se zasláním nesouhlasili, zásilku platit nemusíte.
Autor: isifa.com

Proti existenční krizi způsobené dlouhodobou a táhlou nemocí se však lze bránit. Každá žena se může proti tomu pojistit. Na rozdíl bez některých životních pojištění, v tomto případě nemusí člověk předkládat svoji rodinnou anamnézu, pojistitelná je každá žena která se neléčí, nebo se neléčila na rakovinu prsu nebo pohlavních orgánů. V případě nemoci pak pojišťovna vyplatí jednorázově stanovenou částku, která může dosáhnout až statisíců, a pacientka má také nárok na asistenční službu v řádu pár desítek tisíc korun. Tato služba pomáhá ženám s běžnými denními úkony.

Proto ING pojistovna vytvorila unikatny projekt For You, který má pomáhat těm, které se octly v nelehké životní situaci způsobené právě rakovinou prsu.  Proti zdravotním problémům spojených s rakovinou prsu se sice pojistit nelze, ale proti existenčním potížím naštěstí ano.

Autor: maš