Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Konec bolesti zad jednou pro vždy? Zapomeňte na podpatky a velké kabelky!

Zbavte se bolesti zad jednou pro vždy!
27. září 2014 | 06:00

Když je člověku dobře a nic ho nebolí, je to skvělé a určitě má i chuť do života. Určitě to samy znáte. Situace se ale mění ve chvíli, když tělo začne stávkovat. Podle průzkumů je nejčastějším zdravotním problémem Čechů bolest zad. Dá se tomu nějak předejít? Jasně!

Doktoři tvrdí, že jedním z nejhorších nepřátel zad a nejčastější důvod bolesti je stres a různé nerváky, které většina z nás prožívá prakticky každodenně. Napětí a nepohoda je problém nejen duševní, ale i fyzický a jedno s druhým souvisí. Jak? Když jste vystresovaní, vaše svaly jsou v napětí a křeči. Když žijete život, ve kterém se zátěžovým situacím nedá vyhnout, radíme co nejvíc odpočívat, neponocovat, relaxovat tak, jak vám to dělá dobře… Někteří ortopedi předepisují vystresovaným pacientům kromě další terapie a léčby i antidepresiva – aspoň na čas. Psychika se uvolní, svaly taky a pacienta najednou přestane bolet třeba za krkem.

Napínejte se, aneb sláva strečinku
...
Autor: Shutterstock

V ordinaci lékaře nebo na rehabilitačním cvičení vás odborníci naučí strečinkové cviky, které uvolňují napjaté svaly. Právě tento „tělocvik“ – natahování - je proti bolestem zad a páteře jedním z nejlepších. Nezkoušejte ale nic samy, zajděte raději k doktorovi, ten vám poradí, jak se protahovat. Jinak si můžete víc ublížit než pomoct.

Pozor na boty a velké tašky!

Vysoké podpatky jsou sice sexy, ale chodit v nich příliš často a dlouho je jistá cesta k trvalé bolesti zad. Nejvhodnější je podpatek tak od tří do čtyř centimetrů, širší a pohodlný. Vhodné nejsou ani boty úplně bez podpatků, například balerínky. Páteři vadí i velké, přeplněné kabely přes jedno rameno a nákupní tašky v jedné ruce. Jestli nechcete chodit po městě s nákupními taškami na kolečkách (což chápeme) anebo nosit na zádech baťohy, pak si alespoň kabely sem tam přehazujte z jednoho ramene na druhé.

Posilujte
...
Autor: Shutterstock

Každý dobrý doktor vám proti bolesti zad vždy doporučí pravidelný pohyb a posilování zádových svalů. Neznamená to, že musíte chodit pravidelně do posilovny. Jde ale o to, aby bylo svalstvo schopné udržet páteř v žádoucí poloze – ženy, které se nehýbou a vůbec necvičí, bývají často přihrblé – mívají ochablé svaly, a z toho je potom často bolívají záda. Pro ty z vás, které nerady sportují v tělocvičně, pod nos jim nejde ani aerobic a podobně, máme dobrou zprávu: záda pomáhá posilovat i rychlejší chůze nebo nordic walking. K tomu si určitě potěšíte i duši – taková procházka po stále barevnějším lese vám určitě udělá celkově dobře. A hlavně si pamatujte: že důležité je hýbat se pravidelně.

Správně septim zdravá záda míti!

Sedavé zaměstnání je na páteř opravdu mor. Jen málokdo z nás totiž vydrží sedět dlouho ve správné poloze. To je ta, kdy máme obě nohy pevně na zemi, celými chodidly. Kolena bychom měly mít pokrčená v pravém úhlu. Opěrátko židle by celou páteř mělo podpírat. Hodně chyb děláme při psaní na počítači. Ramena mimoděk přitahujeme ke krku – z toho často vzniká bolest krční páteře. Když si chcete ulevit, posaďte se podle návodu výše, opřete se a ramena tlačte dolů. A záda si srovnejte. Zkuste na to myslet a dodržovat dobré rady. Výsledek se dostaví.

 

Autor: rie