Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Samovyšetření prsu by měla žena provádět jednou měsíčně. Víte, jak na to?

Samovyšetření prsu může odhalit včas rakovinu prsu.
10. září 2014 | 06:00

Většina z nás žije v domnění, že „Tohle se mi nikdy stát nemůže,“, vždyť přeci žijeme zdravým životním stylem a neřestem jako kouření se velkým obloukem vyhýbáme. Bohužel rakovina si nevybírá a nejúčinnější prevencí je neustálá kontrola a nezanedbání lékařské péče.

To, že si žena jednou za čas sáhne na prso a považuje to za samovyšetření, bohužel prevencí není. Každá z nás by se to měla naučit správně a brát to pak jako součást osoboní hygieny. Pokud vyšetření není prováděno důkladně, těžko odhalí případné problémy, které se v prsu mohou skrývat. Naučit se ty správné hmaty není nic těžkého a zvládne to každá žena. 

Samovyšetření prsu může odhalit rakovinu včas.
Autor: Shutterstock.com

Jednou měsíčně na sebekontrolu

Samovyšetření by se mělo provádět alespoň jednou měsíčně, ideálně těsně po skončení menstruace. V tu chvíli se totiž v prsou odehrávají minimální hormonální změny. Stanovte si pevné datum v měsíci, zapiště si ho do kalendáře a udělejte si z toho rutinní zvyk. Vyhraďte si chvilku jen  pro sebe, vyžeňte manžela z pokoje a věnujete se sama sobě. 

1. krok: Svlékněte se do půli těla a postavte se před zrcadlo. Paže nechte volně viset podél. Dívejte se pozorně a pátrejte důkladně po změnách ve velikosti tvaru prsů. Sledujte pozorně, zda se na kůži neukazují vtažená místa, či naopak vyklenutí, barevné změny, zarudnutí, nebo zvýšená žilní kresba.  

2. krok: Poté obě ruce zvedněte nad hlavu a znovu oba prsy pořádně zkontrolujte. 

3. krok: Následně si sedněte, nebo stoupněte a představte si, jako by byl váš prs rozdělen na čtyři části. S vyšetřením začněte v horní vnitřní části. Prsty pravé ruky položte naplocho na kůži levého prsu a pomalými krouživými pohyby s mírným tlakem prohmatejte. Vyšetřete okolí dvorce, dvorec, i bradavku. 

4. krok: Stejným způsobem zkonrolujte i zbylé čtvrtiny prsu.

5. krok: Zvýšenou pozornost dbejte i na změny v podpaží, proto ho také důkladně zkontrolujte. 

6. krok: Lehněte si na postel, hlavu položte na polštář, levé rameno si podložte ručníkem a levou ruku si dejte pod hlavu. Vyšetřete oba prsy stejně, jako vestoje. Od horní vnitřní části až po horní zevní.

Asisteční služba na telefonu
Rakovina prsu
Autor: Shutterstock.com

Kontrola prsou ale není pouze o hmatatelných změnách. Některé mohou být i vizuální, i když zpozorovat je nemusí být vždy jednoduché. Ale téměř každý zhoubný nádor prsu si k sobě přitahuje okolní tkáň. Na takovém místě tedy vznikne malý ďolíček. Pokud ale i na jednom prsu uvidíte něco pro vás znepokojivého, není na co čekat a ihned to ukažte lékaři. 

Pokud na sobě budete pozorovat nějaké změny, můžete to konzultovat i s asistenční službou, která funguje v rámci pojištění FOR YOU od pojišťovny ING. Jde o pojištění žen proti rakovině prsu a pohlavních orgánů. Za měsíční příspěvek má tak každá žena mimo jiné i možnost asisteční služby, kdy se po telefonu může poradit o svém zdravotním stavu, konzultovat s nezávislým odborníkem doporučenou léčbu, nebo se může prostě jen přeptat na cokoliv, co jí zajímá ve spojistosti s rakovinou prsou či pohlavních orgánů. 

Autor: maš