Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak být chytřejší? Zkuste 7 potravin zvyšujících inteligenci!

  • Vybrané potraviny jsou neocenitelnými pomocníky pro posílení mozkových funkcí.
    17. června 2014 | 12:18

    Jste to, co jíte, v tomhle si jistě všichni můžeme shodnout. Příroda je mocná, a pokud chcete, aby vám fungoval organismus tak, jak má a ještě o poznání lépe, nemusíte se cpát léky, stačí se poohlédnout v přírodě a zpestřit si jídelníček o pár potravin, které vám budou zaručeně chutnat. Ty, na které jsme se zaměřili dnes my, jsou pomocníky pro dobré fungování mozkových funkcí.

  • Mastné ryby - makrely, sardinky nebo losos


    Víc než polovinu mozku tvoří tuky a přes 65% jich patří do skupiny Omega. Tyto tuky jsou důležité pro vývoj mozkových buněk a údržbu buněčných membrán. Hrají také velkou roli na neuronové aktivitě a pomáhají mozkovým buňkám komunikovat mezi sebou. Stanovte si jako pravidlo, že alespoň dvakrát v týdnu si dáte porci ryby.
    Autor: Shutterstock.com

  • Mléčné produkty


    V průzkumech, které se dělaly na amerických a australských obyvatelích, se prokázalo, že ti, kteří pravidelně konzumují mléčné výrobky, uspěly v testech logického uvažování a paměťových cvičeních mnohem lépe než ti, kteří se mléčným výrobkům vyhýbají. Mléčné výrobky samozřejmě obsahují zase tuky, které jsou pro mozek důležité, když o ty zdravé tuky začne přicházet, může to způsobit onemocnění jako je skleróza a další problémy. Proteiny, kalcium, vitamin D a magnesium.
    Autor: Shutterstock.com


  • Játra


    Mozek spotřebuje asi 25% celkového množství kyslíku v těle. Železo je potřeba k tomu, aby se kyslík dostal k mozku pomocí krevního hemoglobinu. Játra jsou jedním z jistých zdrojů železa. Neobsahují však pouze tento kov, ale také jsou bohatá na vitamin B1, B6, B9 a B12. Ty mají vliv na poznávací funkce mozku a tím pádem ovlivňují výsledky inteligenčních testů.
    Autor: shutterstock


  • Vejce


    Dobrým zdrojem železa je pro vegetariány vejce. To obsahuje fosfolipidy a lecitin, které jsou základem pro stavbu mozkových buněk. Vejce jsou také bohatá na aminokyseliny, které jsou životně důležité pro nervové mediátory.
    Autor: profimedia.cz


  • Špenát


    Doma vám jistě vždycky říkali, že musíte jíst hodně zeleniny, protože je zdravá. Měli pravdu, ale dbát byste měli také na pestrost v tomto ohledu. Pěkně ať máte talíř v duhových barvách. Všechna listová zelenina, tedy i špenát je bohatý na vitamin B9 a foláty, které hrají roli při vývoji nervové tkáně u plodu, a také pomáhá obnovovat krevní buňky.
     
    Autor: Shutterstock.com

  • Luštěniny


    Abyste si zajistili stabilní hladinu cukru v těle a mozku poskytli dostatečné množství paliva na výkon, měli byste jíst alespoň jednu porci luštěnin denně. Mozek je závislý na glukóze, ale používá ji jen jako palivo. Spotřebuje více než pět gramů za hodinu, ale neví jak ho ukládat, proto potřebuje mít pravidelný přísun krevním oběhem.
    ...
    Autor: Shutterstock.com


  • Banány


    Bohaté na magnesium, nezbytné minerály k přenosu nervových impulsů. Dále obsahují vitamin B6, jeden jediný banán v sobě obsahuje třetinu doporučené denní dávky. Tyto vitaminy jsou součástí správného fungování nervového systému.
    Autor: Shutterstock.com



Diskuse ke článku
.