Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Padá na vás únava? Zapomeňte na energetické nápoje, dejte si raději zelený čaj

Energetické nápoje dokáží udržet pozornost za volantem pouze chvíli.
4. července 2014 | 06:00

Příště, až budete chtít zase sáhnout po energy drinku, vzpomeňte si alespoň na pár z těchto důvodů, proč je lepší dát si třeba zelený čaj, nebo hrstku ořechů. Ty vás udrží v bdělém stavu déle než energy drinky, a navíc je zdravější.

Umělá barviva, vysoký obsah cukru, přetížení některých orgánů, nervozita... Ve Francii jsou energetické drinky dokonce zakázány, protože škodí zdraví spotřebitelům. Stejný zákaz mají i v Dánsku. Přesto ale stále dost lidí sahá po plechovce tohoto povzbuzovače celkem pravidelně. Zvláště na dlouhých cestách autem mají řidiči pocit, že po několika probdělých hodinách za volantem je spasí 250 ml sladkého nápoje.

Opačný efekt

Je pravda, že energetický nápoj člověka dokáže na chvíli stimulovat a udržet jeho bdělost. Je to ale pouze chvilkový stav, který může mít v některých případech přesně opačný efekt.

Může se stát, že po konzumaci energetického nápoje pocítí člověk ještě větší únavu, než předtím. Můžou za to nadledvinky, které jsou vyčerpané nepřirozenou tvorbou adrenalinu. Na tuto únavu ale nepomůže další dávka kofeinu, ale naopak chvilkový detox. 

V některých průzkumech vyšlo najevo, že tyto nápoje obsahují více kofeinu, než kolik je napsáno na etiketě. A předávkování kofeinem má za následky třeba třes rukou, zvýšnou nervozitu, nebo stres. Pokud byste do sebe za volantem dostali více tohoto povzbuzovače, než kolik je doporučováno, mohl by to být vážný problém.

Dejte si raději ořechy

Dlouhodobě nadměrný přísun kofeinu má na svědomí také snížení hladiny hormonu štěstí, tedy serotoninu. Pokud se tento hormon přestane vyplavovat, člověk může upadat do úzkostí nebo depresí. Zatímco některé funkce lidského těla energetické drinky potlačují, jiné zase pořádně zaměstnají. Třeba srdce, játra, ledviny a mozek pracují na plné obrátky, což ale znamená, že se brzy vyčerpají a potřebují odpočinout.

Proti únavě a spánku se lze bránit i pravidelnými zastávkami při cestě, kdy se člověk může pořádně protáhnout a trochu si zacvičit. Tím se mu prokrví celé tělo, krev se pořádně rozpumpuje, dostane se do mozku a ten opět začne lépe fungovat. Ostražitost při jízdě udrží také oříšky. Ty posilují organismus proti stresu a napětí a pomáhají uvolnit psychické napětí. Pokud se chce člověk udržet v bdělém stavu, existují jiné stimulátory, které jsou mnohem zdravější. Co se týče nápojů, je to třeba zelený čaj. Ten totiž také obsahuje kofein, ale v přiměřené míře. K tomu je plný antioxydantů a zvyšuje koncentraci organismu.

Autor: maš