Prošlé potraviny: Jak poznáte, že je můžete ještě sníst?
Ročně se na světě vyhodí sedm milonů tun jídla a pití. Podle Rosse Prince, britského kuchaře a spisovatele knih o jídle, se potravin zbavujeme zbytečně. Datum spotřeby je pouze orientační a některé potraviny lze jíst i vypršení této lhůty. Stačí se držet jednoho pravidla: Smrdí - nesmrdí.
- Syrové filety, například z tresky nebo lososa, jsou vhodné ke konzumaci ještě čtyři týdny po výlovu. To ale za předpokladu, že jsou uchovány v teplotách pět a méně stupňů. V tu chvíli sice budou naprosto zdraví neškodné, ale moc si na nich nepochutnáte.
Rybí filety
lososAutor: Shutterstock.comZda je ryba v pořádku poznáte podle toho, jakou má barvu. Bílé ryby by měly zůstat průhledné a pokud filetu zmáčnete, měla by zůstat pružná. Růžové filety by neměly blednout. Jestli ale vypadá maso zakaleně a po zmáčkutí se nevrací do původní podoby, vyhněte se mu jako čert kříži.
V tomto případě se nedoporučuje riskovat více než den, maximálně dva, po uplynutí životnosti. Po konzumaci těchto výrobků hrozí nákaza bakteriemi jako jsou e-coli a listerie.Paštiky a šunky
Vybírejte šunku dobře! Tu, která má méně než 90 % masa, si do košíku raději ani nedávajte!Autor: profimedia.czPokud maso vypadá paštika vysušeně a má plesnivý nádech, pryč s ní. Šunka by zase neměla být lepkavá a tmavší, než jakou jste ji kupovali.
Zní to neuvěřitelně, ale i zmrzliny se můžou zkazit, přestože je uchováváme v mrazáku. Tyto ledové pochoutky ale obsahují spousty tuků, kvůli kterým zmrzliny vlastně nikdy nezmrznou úplně.Zmzliny
Třešňová zmrzlinaAutor: profimedia.czZhruba tři měsíce od data spotřeby začne studená dobrota ztrácet vůni a začne tmavnout. Když začne chutnat jako jogurt, je nejvyšší čas ji vyhodit.
Abyste poznali, jestli je vejce ještě jedlé, zkuste jednoduchý trik. Hoďte ho do sklenice s vodou. Pokud vyplave, rozhodně ho už nejezte. Pokud se potopí,Vejce
je v pořádku.vejceAutor: Profimedia.czTo, že vejce plave, totiž znamená, že uvnitř je vzduch. Ten se tam tvoří postupným vysycháním vnitřku. Při nákupu vajec je také dobré kontrolovat krabici, jestli byla vejce ošetřena proti případné nákaze salmonelózou.
Pro někoho to může být těžko uvěřitelné, ale hovězí maso je v některých případech možné jíst i pět týdnů poté, co vypršela lhůta trvanlivosti. Doporučuje se to ale pouze silným náturám.Hovězí maso
Základem úspěchu je kvalitní a správně nařezané maso.Autor: Shutterstock.comDobrý kus poznáte jednoduše podle toho, jestli zapáchá, nebo ne. Ross Prince radí, že pokud maso začne lehce plesnivět, dá se s tím ještě pracovat. Stačí vzít hadřík, namočit ho do octu a skvrny setřít. Tím se zbavíme povrchových bakterií. Steak je pak nutné připravit na vysokých teplotách, které zahubí i zbytek bakterií.
Stejně jako u ryb, i kuřecí maso podléhá rychlé nákaze. Pokud otevřete obal a cítíte zápach, nemusí to nutně znamenat, že je maso zkažené. Omyjte ho pod studenou vodou a očichejte ho znovu. Občas totiž smrdí pouze obal.Kuře
Kuřecí masoAutor: shutterstockNedoporučuje se ale konzumace masa, jemuž minimální trvanlivost skončila před pár dny. Kuřata se totiž škubou tak, že je namočí do horké vody, které podporuje vznik bakterií. Pokud by ale zvíře bylo zbaveno peří pomocí horkého vosku, jeho životnost se rázem prodlouží. Tuto informaci najdete na etiketě.