Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ořechy vám sníží cholesterol, zabrání rakovině i chřipce

Vlašské ořechy jsou zdravé
19. ledna 2012 | 12:16

Jsou nejen chutné, ale i zdravé. Především ty vlašské, které jsou doslova plné prospěšných antioxidantů. Zdraví prospěšné jsou ale i ostatní druhy.

"Stačí pravidelně sníst sedm vlaškých ořechů denně, abyste byli zdravější a snížila se vám hladina zdraví škodlivého cholesterolu," tvrdí pensylvánští vědci, kteří vliv oříšků a ořechů na lidské zdraví zkoumali.

Zázračné vlašáky

Vlašské ořechy obsahují vysoké množství polyfenolů, antioxidantů, který chrání buňky před negativním vlivem volných radikálů. Testy odhalily, že právě "vlašáky" jich obsahují z devíti běžně konzumovaných druhů oříšků nejvíc.

"Prokázali jsme, že vlašské ořechy dokáží zastavit růst "špatného"

Kešu oříšky
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
cholesterolu," řekl vedoucí výzkumu profesor Joe Vinson z University of Scranton v Pensylvánii. "Navíc jsou bohaté na vlákninu, mají nízký obsah nasycených tuků, vysoký obsah prospěšných nenasycených tuků a velmi vysoký obsah antioxidantů," dodal.

Ořechy
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Nebojte se tuků

Těsně "na paty" jim šlapou para ořechy a pistácie, menší obsah pak mají kešu oříšky. Podle doktora Vinsona mají lidé zbytečné obavy ze zdánlivě vysokého obsahu tuku v ořeších. Ty však totiž spíše než tepny "ucpávající" nasycené tuky obsahují ty polynenasycené.

Antioxidanty obsažené v "syrovém" vlašském ořechu jsou patnáckrát silnější než vitamín E, který chrání tělo před vlivem škodlivých přírodních látek. Oproti tomu pražené kešu oříšky obsahovaly antioxidanty jen dvakrát silnější než vitamin E.

Není ořech jako ořech
Biotin se nachází v ořeších, špenátu a zeleném ovoci.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Pekanové ořechy obsahují asi šestinu doporučené denní dávky zinku, který je zásadní pro fungování bílých krvinek, jež bojují proti bakteriím a virům, včetně nachlazení a chřipky. Para ořechy jsou zase bohatým zdrojem selenu, který pomáhá chránit buňky a dokáže zabránit určitým typům rakoviny

Pár hrstí vyloupaných pistácií má zase více draslíku než pověstné banány. Tyhle zelené dobrůtky vám můžou pomoci kontrolovat vysoký krevní tlak. Jsou skvělou součástí zdravé výživy, protože draslík "otupuje" účinky soli.

1156203:gallery:true:true

Autor: lena, INT