Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak počasí ovlivňuje naše zdraví: Hrozí infarkt i deprese

Extrémně vysoké teploty, bouřky nebo deštivé počasí, to vše ovlivňuje naše zdraví.
12. června 2014 | 06:00

Kdo z nás by to neznal, jednou je vedro k padnutí a na nás padá únava, pak přijde bouřka a nakonec rapidní ochlazení, které je příčinnou nejen špatné nálady, ale také rýmy a nachlazení. Začátek léta je zkrátka plný teplotních zvratů, které mají neblahý vliv na naše zdraví, a to jak fyzické, tak také psychické. 

Na změny počasí reagují nejen starší lidé, těhotné ženy nebo ti, kteří prodělali nějaký úraz či operaci kloubů, vliv na psychickou i fyzickou pohodu může mít u každého z nás. Problematickými se stávají především přílišné vedro, bouřky, silný vítr nebo naopak mráz. Podle klimatologů za naše reakce na počasí může změna elektrického potenciálu a vodivosti ve vzduchu a také elektromagnetického pole v atmosféře. Na náhlé výkyvy teplot reaguje tělo negativně, roste počet infarktů, cévních mozkových příhod nebo embolií. Není to ovšem to jediné, na co má vliv počasí.

Podle výzkumu každý z nás řeší v průměru pět vekých životních krizí
Autor: profimedia.cz
Infarkt i deprese, za to vše může počasí

Velké teplotní výkyvy a změny tlaku mohou mít u velmi citlivých lidí vliv na zhoršení depresí, úzkostných stavů, ale také na zvýšenou agresivitu nebo počet dokonaných sebevražd. U těch ostatních vyvolávají podrážděnost, malátnost, nespavost a bolesti hlavy. Většinou se ale jedná o méně závažné problémy, které se změnou počasí zase odezní. Hůře jsou na tom chronicky nemocní lidé, kterým hrozí závažnější zdravotní potíže. Teplotní výkyvy mohou zapříčinit zhoršení srdečních a cévních onemocnění, plicních onemocnění, astma, ale také migrénu nebo epilepsii. Zhoršují se také kloubní problémy či žaludeční choroby. Chronicky nemocní lidé by se proto měli ve dnech, kdy je hlášena zvýšená biometrická zátěž, vyvarovat jakékoli fyzické i psychické zátěži.

Špatné počasí způsobuje Čechům deprese
Autor: profimedia.cz
Změny teploty a tlaku

Na náhlé změny teploty reagují nejčastěji právě kardiaci a lidé s onemocněním oběhového systému. Horké počasí snášejí hůře lidé s nízkým tlakem, u lidí s vysokým tlakem se naopak stává problémem prudké ochlazení. Chladno a vlhko škodí také revmatikům a psychicky nemocným lidem. Deštivé počasí, nízké teploty nebo bouřky ovlivňují lidskou psychiku. Citliví lidé jsou proto často nervózní, podráždění a padnou na ně tzv. depky nebo se jim zhoršují deprese. Psí počasí, které se objevuje i na začátku léta má na svědomí bohužel i zvýšený počet sebevražd.

Jak s počasím bojovat

Bude to možná žít jako klišé, ale prevencí proti přecitlivělosti na počasí je pohyb, pravidelná a zdravá životospráva, správný pitný režim, relaxace a odpočinek.

Pohyb: Nejlepší, jak tělo naučit bojovat s výkyvy počasí, je pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu. Ideální jsou procházky, jogging nebo plavání.

Otužování: Budete se možná divit, ale důležité je také otužování, které vytrénuje termoregulační systém organismu a také jeho obranyschopnost.

Ovoce
Autor: Shutterstock.com
Zdravá strava a pitný režim: Nemusíte zrovna chtít hubnout, abyste mohli začít jíst zdravě. Strava bohatá na bílkoviny a proteiny, ale také vitamíny, hlavně vitamín C nebo hořčík, může v boji s počasím pomoci.

Moravu dnes čeká silný vitr a bouřky
Autor: Profimedia.cz
Správné oblékání: možná to bude znít banálně, ale chcete-li se vyvarovat problémům způsobeným počasím, je důležité se správně oblékat. Nemáme na mysli, řídit se posledními módními trendy, ale věnovat pozornost funkčnosti a vhodnosti materiálů, které oblékáme. V horkých letních dnech jsou proto ideální přírodní materiály, které si poradí s vlhkostí, ale dokáží, jako například len, také chladit. Na sport jsou pak vhodné funkční materiály přímo uzpůsobeny pro horko nebo naopak chlad. Zapomenout byste rozhodně měli na umělé nesavé materiály, ale také na příliš mnoho vrstev oblečení. Pozornost byste navíc měli věnovat také pokrývce hlavy a ochraně proti slunečnímu záření.

Kdy vyhledat lékaře

Časté nebo přetrvávající zdravotní problémy způsobené počasím konzultujte se svým lékařem. Nic se totiž nemá podcenit a zdraví by pro vás mělo být na předním místě.