Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Otékají vám v létě nohy? Víme, co s tím!

Máte těžké a oteklé nohy? Víme, jak je odlehčit.
4. června 2014 | 06:00

Těšili jste se celý rok na léto, a když konečně přišlo, máte nohy jako konve a prsty na rukou vám otékají do rozměrů malých buřtíčků? Známe řešení tohoto problému.

Otoky nohou a rukou rozhodně nepatří k problémům, které by trápily jen starší generaci, ale naopak jsou rozšířeným problémem napříč generacemi i pohlavími

Sezónní otoky

Teplé počasí, na které jsme se tolik těšili, dává našemu organismu pěkně zabrat. Vysoké teploty zatěžují náš žilní systém, krev z dolních končetin špatně odtéká a začne se v některých oblastech hromadit. A právě to způsobuje bolestivé otoky lýtek nebo kotníků. Jedná se o tzv. přechodné otoky, které jsou sice velice nepříjemné, ale nepředstavují nějaké zvláštní zdravotní riziko. Vyšetření u lékaře ovšem neodkládejte ve chvíli, kdy se k pocitu těžkých a nateklých nohou přidá mravenčení, noční křeče nebo k pravidelným celodenním otokům nohou.

Těžké nohy
Autor: Shutterstock.com
Sedavé zaměstnání

Za otoky dolních končetin může často sedavý způsob života, během kterého se do končetin nedostává dostatečné množství krve, nebo naopak dlouhé stání, které způsobuje nadměrný přísun krve do končetin. Žilní systém pak nestíhá krev odvádět k srdci a vznikají otoky. Dalším rizikovým faktorem je nadváha, nedostatek pohybu a také těhotenství.

Zdravotní problémy

Otoky ovšem nemusejí souviset jen s teplým počasím, ale mohou být důsledkem některých zdravotních komplikací. Patří mezi ně zánětlivá a infekční onemocnění, poruchy oběhového systému, žilní onemocnění, mezi které patří křečové žíly. Také onemocnění jater, ledvin nebo srdeční choroby mohou způsobit nepříjemné otoky nohou.

...
Autor: Profimedia
Jak s letními otoky bojovat?

1. Nejlepší prevencí je pravidelný pohyb, chůze, běh nebo plavání. Nemusíte sportem strávit půl dne, naopak stačí se například každou půlhodinku na 5 minut jít projít nebo si dát každé ráno 20 minut v bazénu.

2. Cvičit můžete i při práci a to aniž by o tom kdokoli věděl. Prevencí proti otokům nohou mohou být i malé pohyby v podobě kroužení kotníků, hýbání prstů u nohou či protahování špiček nebo krčení a natahování nohou v koleni.

3. Pro správnou funkci lymfatického systému je důležitý dostatečný a také kvalitní pitný režim.

4. Budete se možná divit, ale proto, aby vám nohy nenatékaly, uděláte nejlépe, když si pořídíte kvalitní obuv. Zapomeňte tedy na trendové boty téměř bez podrážky, umělé materiály a boty, které jsou sice krásné, ale tak trochu vás tlačí. Ideální je obuv s odpruženou špičkou a patou, popřípadě si do svých oblíbených bot pořiďte speciální ortopedické vložky.

5. Pokud to jde, v práci se klidně zujte, nohy si omyjte studenou vodou a choďte naboso. Vaše nohy si díky tomu odpočinou.

...
Autor: Profimedia
6. Čas od času si dopřejte lymfatickou masáž. Díky ní rozproudíte svůj oběhový systém a vaše tělo se lépe vypořádá s otoky.

7. V teplých letních dnech si raději než těsné džíny nebo upnuté legíny, oblékněte něco volnějšího a vzdušnějšího, co nebude utlačovat váš žilní systém.

8. Vyhýbejte se alkoholu a také cigaretám, které jsou jednou z častých příčin otoků končetin.