Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nástrahy letního velkoměsta: Pečujte o sebe víc, než u moře!

4. června 2014 | 14:20

Všechny zřejmě moc dobře tušíme, jakou kosmetiku si s sebou musíme bezpodmínečně vzít na odpoledne v přírodě, na koupališti nebo na týden u moře. Jenomže sluníčko vám může snad ještě víc zatopit v každodenním provozu ve městě. Co by vám tedy rozhodně nemělo chybět v kabelce?

Tropické vedro a ostré sluníčko je báječné, pokud máte čas a prostředky strávit jej na pláži, poblíž šplouchajícího moře. Pro většinu z nás jsou ale smutnou realitou letních teplot dlažební kostky a doběla rozžhavené dopravní prostředky na cestě do práce a domů.

Přestože u moře se krémem s patřičným UV filtrem natřít nezapomenete, ve městě to ještě mnohým z nás přijde jako holá zbytečnost, nebo zastáváme názor, že "desítka opalovák" bohatě stačí. Oba případy jsou ale bohužel mylné.

Hydratujte se všemi směry

La Roche Posay Termální voda, 159 Kč, koupíte v síti lékáren
Autor: archiv firmy
Že ve vysokých teplotách nemáte zapomínat na pitný režim snad ani nemusíme zdůrazňovat. Přesto si ale neodpustíme poznámku, že nezbytností do kabelky by měla být alespoň půllitrová lahev neperlivé vody.

Hydrataci zevnitř je ale dobré podpořit také hydratací vnější. Pořiďte si malý sprej s termální vodou, která vaší pokožce uleví a navíc ji i příjemně ochladí. Smyjete ze sebe také slaný pot, který může váš obličej nepříjemně dráždit a vysušovat.

Termální vody mají ve svém sortimentu například značky Vichy, Uriage nebo La Roche-Posay, které seženete ve většině lékáren.

SPF na obličej je nutnost

Éminence Organics KRÉM S TROPICKOU VANILKOU SPF32, 2325 Kč, www.eminence.cz
Autor: archiv firem
"Jakmile začne ve městě svítit sluníčko a se pohybujete venku déle než 20 minut, je důkladná ochrana naprostou nutností. Ostré slunce se totiž na vaši pokožku odráží ještě od skleněných výloh a jeho síla se násobí. Je proto nutné svoji pleť chránit minimálně stejně, jako kdybyste byla u moře," varuje doktorka Ludvika Záhořová, odbornice na metody omlazování pleti.

Naprostým základem vaší kabelky, či ranního líčení, by tak měl být pleťový krém nebo make-up s dostatečným UV faktorem. Zapomeňte přitom na mýtus, že když si dáte krém s faktorem 10 a make-up s faktorem 15, máte na sobě "pětadvacítku". Ve skutečnosti se počítá jen první vrstva. V uvedeném příkladu jste tedy proti sluníčku chráněná UV faktorem 10, což na bledou pleť nestačí.

Avene Kompaktní make up SPF 50 (s minerálními filtry), 599 Kč, koupíte v síti lékáren
Autor: archiv firem
Ideální je proto použít buď krém s vysokým UV faktorem, nebo make-up s SPF 30 a výše. Skvělé make-upy s SPF 50 naleznete v sortimentu značek Bioderma a Avene. Kompaktní make-up Avene navíc obsahuje minerální filtry a vytváří matný finish, takže skryje veškeré nedokonalosti a přitom neucpává póry. Opalování od každé kabelky!

Vyrážíte-li do práce v průběhu dne, nebo pokud strávíte většinu dne pobíháním na ulicích, nesmíte zapomínat také na ochranu celé pokožky. A to i v případě, že z práce odcházíte ještě za plného sluníčka.

Bioderma Photoderm Bronz transparentní olej SPF 30, 499 Kč, koupíte v síti lékáren
Autor: archiv firem
Ideální je proto mít v kabelce opalovací přípravek, který nezabere moc místa a snadno se nanáší. Místo krému proto sáhněte raději po opalovacích sprejích nebo suchých olejích s rozprašovačem. Jejich obrovskou výhodou je, že jsou nemastné nanášení je směšně jednoduché a výsledný efekt na těle neviditelný.

Horkou novinkou letošního léta je olej Photoderm Bronz od značky Bioderma. Tento suchý transparentní olej je bez mastného efektu a jeho vysoká ochrana pokožku chrání a navíc stimuluje její přirozené opálení, které je intenzivnější a vydrží na pokožce déle. Pokud přímo umíráte touhou si ho vyzkoušet, máte šanci vyhrát jeden z deseti těchto suchých olejů na našem facebooku.

Autor: brig

Božské tělo