Recepty s využitím této řady výrobků připravil pro sezonu 2014 majitel a šéfkuchař řecké restaurace Kavala, Ioannis Asarlidis. Využil v nich ingredience u nás běžně dostupné – kromě řady Kalamáta Papadimitriou, je to např. sýr feta, jogurt, jehněčí nebo kuřecí maso, kapary, olivy, cukety, lilek, jahody apod. Příprava většiny pokrmů je jednoduchá a rychlá, Ioannis Asarlidis říká: „Mám rád jídla, která se dají připravit jednoduše a rychle. Hlavně v létě chcete být přece raději venku u vody, než trávit hodiny v kuchyni.“ Jak Ioannis vaří tyto recepty se můžete podívat zde.
U nás seženete čtyři řecké balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou – bílý, tmavý, bílý s příchutí citronu a pomeranče, a tmavý s fíkovou příchutí. K dostání jsou praktické v plastové lahvičce o obsahu 250 ml a koupíte je v téměř všech větších supermarketech. Dalším výrobkem této řady je balzamikový ocet.
Tip:
V jedné lžíci balzamikového krému je obsaženo 13 kalorií a žádný tuk, takže ti, co hlídají kalorie se nemusejí bát balzamika využít.
Řecké balzamikové krémy jsou vhodné k přípravě čerstvých salátů, marinování masa, k dochucení omáček, ozvláštnění dezertů, např. zmrzliny, a k dekorativnímu zdobení talířů. Balzamikové krémy představují kvalitní balzamikovou redukci vyrobenou z prvotřídního řeckého balzamikového octa Kalamáta. Krémy mají hustou konzistenci a vyváženou chuť. Jako tip na využití balzamikových krémů vám přinášíme recept na tatarák z hovězí svíčkové na řecký způsob s balzamikovým krémem Kalamáta (moscharisio tartar greek style):
Ingredience na 1-2 porce:
100 g hovězí svíčkové
1 polévková lžíce najemno nakrájených sušených rajčat
1/2 kávové lžičky římského kmínu
1 malá nadrobno nakrájená fialová cibule
1 čajová lžička Balzamikového octa Kalamáta
2 polévkové lžíce tmavého Klasického balzamikového krému Kalamáta
2 polévkové lžíce olivového oleje
20 g fety
sůl, pepř
Ostrým nožem nakrájíme velmi tenké plátky masa. Plátky nakrájíme na tenké proužky a ty dále sekáme nožem, až vznikne jemně nasekaná masová hmota. Fetu dáme do misky s olejem a balzamikovým krémem a rozmačkáme. Fetu a všechny zbývající ingredience přidáme k masu a důkladně promícháme. Podáváme na grilovaném chlebu.
Další recepty a tipy na využití řeckých balzamik najdete na www.papadim.com/cs nebo na Facebooku.
Dobrou chuť!