Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pozor na klíšťata! Tento týden nás ohrožují nejvíce

Nepodceňujte ochranu před klíšťaty, vyplatí se to!
21. května 2014 | 10:15

Předpověď aktivity klíšťat a tedy i riziko nakažení boreliózou, encefalitidou a dalšími nemocemi, je na tento týden na nejvyšším stupni, varuje Státní zdravotní ústav. Jak se tohoto zvýšeného rizika vyvarovat?

V období od dubna do října poskytuje Ministerstvo zdravotnictví týdenní předpovědi aktivity a výskytu nakažených klíšťat na území České republiky. Aktivita se měří na stupnici od 1 do 10, přičemž stupeň 10 signalizuje nejvyšší riziko napadení a také nakažení klíštětem. A právě tento nejvyšší stupeň je vyhlášen na celý tento týden.

Kde se klíšťata vyskytují

Nejčastěji se klíšťata vyskytují v listnatých a smíšených lesích, nízkých křovinách, v porostu u vodních toků, ale také v parcích a zahradách. Chráněni před nimi ale nejste ani ve vyšších nadmořských výškách, kde je sice jejich výskyt menší, ale v souvislosti s globálním oteplováním se v oblastech nad 800 metrů nad mořem klíšťata vyskytují.

Nejvíce chráníme naše děti, na sebe zapomínáme
Autor: Shutterstock.com
Jak se před nimi chránit

Při takto vysokém stupni ohrožení se doporučuje použití repelentu pokaždé, když jdete na procházku a nevycházet v krátkých nohavicích a rukávech. Mimo jiné se také doporučuje nevstupovat do smíšených a listnatých lesů. Protože klíště potřebuje být přisáté alespoň 2 hodiny, aby dokázalo přenést klíšťovou encefalitidu a celých 24 hodin, aby přeneslo lymskou boreliózu, je zapotřebí se ihned po návratu z venku pokaždé důkladně prohlédnout.

Nejúčinnější metodou, jak se chránit před klíšťovou encefalitidou, je nechat se očkovat. Nejedná se sice o jediné onemocnění, které klíšťata přenášejí, patří ale mezi ty nejzávažnější. A právě očkování, na které ani teď není pozdě, je spolehlivou ochranou, kterou by neměli podcenit rodiče dětí, dospělí ale ani senioři u kterých je průběh této nemoci velice závažný. „V případě onemocnění klíšťovou encefalitidou můžeme napravovat pouze příznaky. Neexistuje terapie, která by léčila přímo toto onemocnění. Proto tolik apelujeme na prevenci,“ dodává doc. MUDr. Rastislav Maďar z center Očkování a cestovní medicíny Avenier.

ss
Autor: profimedia.cz
Kdy se můžete očkovat

Očkovat se proti klíšťové encefalitidě, se můžete nechat po celý rok, v létě pak můžete pro okamžitou ochranu zvolit zrychlené schéma očkování, kdy se dávky aplikují v rozmezí 2 týdnů. A už po první dávce očkování je hladina protilátek natolik vysoká, že dokáže v případě nákazy zmírnit závažnost a zlehčit průběh onemocnění.

Jaké nemoci klíšťata přenášejí

Klíšťová encefalitida: Okamžikem vstupu viru do lidského organismu začíná inkubační doba onemocnění, která trvá mezi 7 a 14 dny, ale někdy také měsíc. Po uplynutí této doby připomínají příznaky encefalitidy obyčejnou chřipku, přidávají se bolesti hlavy a svalů, únava a zvýšená teplota. Po několika dnech většinou příznaky na 1-2 týdny ustanou. V některých případech v tomto období dochází k uzdravení, v jiných nastává druhá fáze onemocnění, kdy jsou bolesti hlavy silnější a horečky vyšší. Přidává se světloplachost, nevolnost a zvracení. Poškození nervového systému má za následek tuhnutí svalů, svalový třes, závratě a poruchy spánku a paměti.

Klíště se nejčastěji vyskytuje ve vysoké trávě
Autor: profimedia.cz
Lymská borelióza: Jedná se o bakteriální infekci, která se velmi úspěšně léčí za pomoci antibiotik, předpokladem pro léčbu je ovšem jejich včasné nasazení. Pokud se vám tedy v místě, kde jste měli přisáté klíště, vytvoří typická červená skvrna, je třeba ihned navštívit lékaře. Příznaky infekce se projevují jako běžná viróza. Přichází únava, bolest v krku nebo tlak v zátylku a teplota bývá jen lehce zvýšená. V této chvíli nemoc ještě nezasáhla imunitní systém a antibiotiky se dá lehce vyléčit. V této fázi nastává jakési uzdravení, aby se po čase mohla dostavit druhá fáze onemocnění, při které dochází k bolesti kloubů a svalů, bušení srdce, pálení a mravenčení kůže, horečka a často se objevují skvrny po celém těle.

Babezióza: Onemocnění lymskou boreliózou nebo encefalitidou nejsou jediné, co od těchto malých škůdců škodí. ,,Navíc spousta klíšťat pozitivních na boreliózu je pozitivních i na babesie," uvádí Ladislav Burýšek z Klíště.cz. Odhalit ale babeziózu není vůbec jednoduché, může se totiž projevit asymptomaticky, tedy jako lehká choroba, mírnou nevolností, nebo také velmi závažná choroba. Pravidlem však bývá horečka, zvětšení jater, bolest svalů a žloutenka. Léčba však není nijak náročná, většinou bývá rychle zaléčena antibiotiky.

Ehrlichióza: ,,Nejčastější je jednoznačně ehrlichióza, kterou můžou být nakaženi všichni, bez výjimky," říká Burýšek. Bakterie způsobující tuto infekci napadají bílé krvinky a příznaky jsou vysoké horečky trvající tři až sedm dnů, silná bolest hlavy a svalů a přibližně u čtvrtiny pacientů se vyskytne vyrážka. Dalšími příznaky jsou zvětšené uzliny, může se projevit bolest břicha, malátnost a zvracení. Ehrlichióza je však v častých stádiích dobře léčitelná antibiotiky.

Miniaturní parazit dokáže napáchat v našem zdraví ohromné škody
Autor: profimedia.cz
Bartonelóza: Oproti tomu mnohem vzácnější je bartonelóza. Nejčastěji postihuje pacienty s oslabenou imunitou. V místě po kousnutí infikovaným parazitem se po zhruba 5-10 dnech objeví tmavší strup. Další projevy jsou zvětšení uzlin a horečka trvající 4-5 dnů. Neobvyklé ale nejsou ani bolesti hlavy a svalů, závratě a bolesti zad a očí. Při včasné diagnóze se bartonelóza léčí antibiotiky, ovšem u lidí se skutečně nízkou imunitou může mít za následek i smrt.

Tularémie: Další výjimečnou nemocí je tularémie, která se ale přenáší nejen nakaženými klíšťaty, ale i skrze maso, které bylo parazitem infikováno. Patří ale mezi vysoce rizikové biologické činitele, protože pro přenos bakterií tularémie stačí pouze několik desítek buněk. Příznaky jsou hlavně zánět lymfatických uzlin s tendencí k nekróze. Stav je provázen jako u předchozích nemocí horečkou, bolestmi kloubů a svalů, objevuje se i zimnice. Nemoc se léčí antibiotiky.

Autor: mič, maš