Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podívejte se na své oči, mohou prozradit hodně o vašem zdraví

Oči vám mohou prozradit, jak na tom jste se zdravím.
8. dubna 2014 | 13:58

Oči jsou nejen oknem do vaší duše, ale také zrcadlem zdravotního stavu. Podívejte se pozorně na své oči a možná tak včas rozpoznáte, zda netrpíte nějakou nemocí, která možná ještě nepropukla v plném rozsahu.

Bílé skvrny na duhovce: Měla byste zvolnit a relaxovat, protože tyhle skvrny signalizují, že jste předrážděná a ve stresu, ale také mohou ukazovat na probíhající zánět v těle.

Tmavé skvrny na duhovce: Výstražné známky toho, že některá část těla nepracuje tak, jak by měla. Zajděte k praktickému lékaři a nechte se proklepnout odshora až dolů.

Váčky pod očima: Pokud jste včera večer nikde neflámovala, pak mohou tyhle váčky značit špatný stav vnitřních orgánů. Mohou být ale geneticky dané, takže hned nepanikařte.

Pozor na oči!
Autor: Shutterstock.com
Žlutohnědé skvrny v oku: Objevila jste je na okraji duhovky nebo přímo na bělmu? Pak upalujte k lékaři, je téměř pravděpodobné, že máte potíže s játry nebo vám hrozí žlučníková kolika.

Vykulené oči: Bývají prvotním znakem zvýšené funkce štítné žlázy, takže si nechte udělat krevní vyšetření, abyste byla v obraze.
Bělavě šedé skvrny: Proužek v tomto zabarvení na obvodu rohovky může znamenat, že máte zvýšenou hladinu cholesterolu. I to lze zjistit velmi rychle z krevního testu.

Černé nebo oranžové tečky: Vznikají jako reakce na léky, které užíváte, nebo těžké kovy či drogy ve vašem těle.

Červené oči: Trvale červeně zabarvené oči, navíc nateklé a vysušené, mohou poukazovat na onemocnění kůže – růžovku, která připomíná akné a trpí jím zejména ženy po třicítce.

Červené žilky na bělmu: Mívají je osoby, které mají vysoký krevní tlak, ale také lidé, kteří mají alergii nebo migrénu. Kupte si tlakoměr a změřte se, možná se budete divit!

Oči
Autor: Shutterstock.com
Suché oči a mrkání: Může to být reakce na léky nebo dlouhodobé sezení u počítače. Vysychající oči provázejí i vážné poruchy autoimunity.

Časté slzení: V některých případech znamená nedostatek vitaminu B2, který je nezbytný pro zdraví očí a kůže. Rovněž může být znakem probíhající alergie, zablokovaného slzného kanálku nebo zvýšené funkce štítné žlázy.

Výrůstky na víčkách: Jsou samy o sobě neškodné, bývají signálem vysoké hladiny cholesterolu a tedy hrozícího srdečně-cévního onemocnění. Pokud jsou nažloutlé, může se jednat o počáteční symptom jaterní cirhózy.
Váčky pod očima: Většinou svědčí o probdělé noci, dlouhodobé nespavosti, depresích nebo pláči. Signalizují také dehydrataci a přemíru alkoholu. Také můžou být projevem nedostatečné funkce štítné žlázy.

Tmavé kruhy okolo očí: Můžou signalizovat hormonální změny, někdy bývají viditelnější v době menstruace nebo těhotenství, objevují se i v souvislosti s užíváním některých léků. Někdy se tmavými kruhy pod očima projevují také kožní onemocnění, ekzémy a alergie.

Cukání očí: Je to neškodná křeč víček, která se objevuje jako následek stresu, únavy nebo přemíry kofeinu.

Žluté oči: Určitě je nepodceňujte. Můžou upozorňovat na žloutenku, vážné poškození jater, rakovinu slinivky břišní nebo nedostatek červených krvinek.

Víte, jakou barvu očí bude mít vaše miminko?
Autor: Profimedia.cz
Citlivost na světlo: Pokud se fotofobie začne objevovat i v osvětlené místnosti, může to signalizovat řadu onemocnění. Často ji mají lidé trpící migrénami. Citlivost na světlo může varovat před šedým zákalem nebo uvolněním sítnice. Objevuje se při nedostatku vitaminu B2, zvýšeném krevním tlaku, při užívání některých léků nebo většího množství alkoholu. Může to být ale i příznak závažných chorob – vztekliny, zánětu mozku nebo mozkových blan.

Autor: red