Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Co o zdraví prozradí pas? U mužů je moc 102, u žen 85 centimetrů

Na břiše se usazuje nebezpečný tuk, který stojí za spoustou nemocí
26. března 2014 | 13:19

Změřte si pas a zjistíte, jakou máte šanci, že předčasně zemřete na infarkt nebo mozkovou mrtvici. U mužů je rizikových 102, u žen 88 centimetrů v pase.


Nejnovější výzkum shromáždil data o 650 tisících žen. Vědci u nich mimojiné porovnávali šířku pasu s veškerými riziky a onemocněními, které mohou vést k předčasnému úmrtí. Výsledek? Ženy, jejichž pas je širší, než osmdesát pět centimetrů mají až o osmdesát procent vyšší pravděpodobnost, že zemřou, během devíti let od doby, kdy probíhala studie než ženy, jejíchž pas byl o patnáct centimetrů štíhlejší. S každými dalšími pěti centimetry navíc se přitom riziko, že žena podlehne nějaké smrtelné chorobě, zvyšuje o devět procent! Muži by se nad sebou měli zamyslet, pokud je jejich pas širší než 100 centimetrů.

Na břiše se usazuje nebezpečný tuk, který stojí za spoustou nemocí
Autor: shutterstoclk

Proč je velikost pasu tak klíčovým měřítkem? V této choulostivé oblasti se totiž usazuje břišní tuk, který má vliv na mnoho dalších nemocí. Stojí například za vysokým tlakem, cholesterolem, cukrovkou, ucpáváním cév a následně  infarktem či mrtvicí. Souhrnně se jim říká metabolický syndrom. 

Zabíjející jídlo

Nadváha je v oblasti zdraví největším problémem civilizovaného světa.  Obvod pasu je snadným měřítkem rizika, 102 centimetrů v případě mužů a 88 centimetrů v případě žen už znamená vážné riziko, že máte nebezpečný metabolický syndrom. Postihuje čtvrtinu Čechů v produktivním věku.

Syndrom upozorňuje na nebezpečný druh obezity, při kterém se tuk ukládá v oblasti břicha. Pokud tělo dlouhodobě dostává více energie, než vydá, přebytečnou energii nejen uloží v podobě tukovým polštářů, ale navíc přestane tuky a cukry správně zpracovávat.

Z tukové tkáně, která obepíná pas, se dostávají škodlivé látky do vnitřních orgánů těla a buňky přestávají reagovat na inzulín. Právě nesprávné fungování inzulínu způsobuje vysoký krevní tlak a ovlivňuje hladinu krevních tuků (tedy cholesterolu a triglyceridů). Lékaři s nadsázkou říkají, že Čechy zabíjí jídlo.