Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zimní péče o nohy: Nezapomeňte na hydrataci a správné boty!

Ani v zimě nezapomínejte na důkladnou péči o nohy. Budou tak lépe připravené na jaro.
2. ledna 2014 | 09:30

Důkladnou péči svým milovaným nohám byste měli věnovat nejen v létě, ale také v zimním období. A co tvoří základ každé zimní péče o vaše nohy? Výběr správných bot a pravidelná pedikúra.

V zimních měsících trávíme spoustu času v uzavřených botách a v teplých vytopených místnostech. Naše pokožka je tak oproti létu, kdy mohou naše nohy více dýchat, protože jsou v otevřených botách, velmi zatěžkávána.

Příroda je přítel

Nejenže mráz napomáhá velkému vysušování pokožky, ale topení může také až o 30% snížit vlhkost vzduchu. Nezapomeňte proto kromě tváře dobře hydratovat také svá chodidla, abyste předešli popraskané kůži na patách.

...
Autor: Shutterstock.com
Používejte krémy určené na specifickou pokožku chodidel a noste ponožky z přírodních materiálů a s vysokým obsahem bavlny, které dobře sají pot. Pokud jste sportovní nadšenci a chodíte běhat, vyplatí se investice do termo-ponožek, které skvěle odvádějí vlhkost.

Také boty volte přírodní

V zimním období byste si měli také vybírat kvalitní a dobře zateplené boty. Nejlepším materiálem je samozřejmě  kůže. Ta pomůže nohám lépe dýchat. „Nevybírejte si obuv, která má příliš tenkou podrážku, bude vám v nich chladno. Zimní boty by měly být o malinko volnější, protože v těch těsných vás budou zebat nohy. V botách byste měli mít možnost volně hýbat prsty, i když na sobě máte teplejší ponožky “ říká Veronika Sajdoková z CCC.

...
Autor: archiv firem
Koženou obuv nezapomeňte dobře impregnovat. V deštivém počasí až jednou týdně. Umělé materiály pro vás v zimě nebudou nejlepším společníkem. Pokud neobsahují speciální membránu nebo nejsou důkladně zateplené, snadno se promočí a neochrání vás před mrazem.

Nohy jako v bavlnce

...
Autor: profimedia.cz
Studí vás často nohy? Dopřejte jim horko-studenou sprchu, která krásně prokrví vaši pokožku a rozproudí krev. Nohy pak namasírujte speciálním krémem a dejte si na ně teplé bavlněné ponožky, nejlépe dvoje. Ráno budete mít nohy krásně jemné a prokrvené.

Máte-li na nohách již zrohovatělou kůži, tak se pemze nevyhnete. Používejte ale skleněné pilníky, které jsou hygieničtější a efektivnější. Profesionální pedikúru byste přitom i v zimních měsících měli absolvovat alespoň jednou za dva měsíce. Nohám dodá skvělou hydrataci také kokosový olej. Zkuste si lahvičku rozehřát na topení a pak důkladně vmasírovat do pokožky.

Autor: brig