Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Superpotraviny na každý den: Tohle nesmí chybět ve vašem jídelníčku

Jsou potraviny, které byste měli jíst opravdu každý den. Tady je 5 nejdůležitějších.
18. prosince 2013 | 12:00

Jsou potraviny, které byste měli do svého jídelníčku zařadit opravdu každý den, zajistíte si tím dobré trávení, nízkou hladinu cholesterolu nebo snížíte riziko srdečních a onkologických onemocnění.

Česnek

Jestli by něco nemělo chybět ve vašem každodenním jídelníčku, pak je to právě česnek. Má totiž antibakteriální, antimykotické a antivirové účinky, působí proti nachlazení, ale bojuje i s rakovinou a jinými závažnými onemocněními. Ideální množství, které byste měli zkonzumovat, je 6 stroužků česneku týdně.

ss
Autor: profimedia.cz
Olivový olej

Hlavním přínosem olivového oleje je to, že dokáže snížit hladinu špatného cholesterolu v krvi. To ale není vše. Obsahuje také fenoly, chránící cévní stěny, podporuje růst kostní hmoty a snižuje riziko žaludečních vředů. Dokáže ale také regenerovat pokožku a nastartovat organismus čímž podporuje správné trávení a také hubnutí. Každý den byste si proto měli dát alespoň jednu polévkovou lžíci kvalitního olivového oleje.

brokolice
Autor: profimedia.cz
Brokolice

Brokolice je číslem jedna v boji proti rakovině a to díky obsahu sloučenin zvyšujících hladinu enzymů v těle. Denně byste si proto měli dopřát alespoň ½ šálku brokolice spařené po dobu 3 minut.

Jogurt
Autor: Shutterstock.com
Jogurt

Jogurt je skvělým zdrojem vápníku a zdravých bakterií prospěšných pro trávicí systém. Každodenní konzumace jogurtu dokáže pomoci se zánětlivými onemocněními střev, infekcemi močových cest nebo vaginálními a kvasinkovými onemocněními. Každý den byste proto měli zkonzumovat asi 175 ml bílého jogurtu se živými kulturami.

ovesné vločky
Autor: Shutterstock.com
Oves

Obiloviny jsou skvělým zdrojem vlákniny, která redukuje činnost střev, napomáhá správnému trávení a také hubnutí. Dokáže ale také snížit hladinu špatného cholesterolu v krvi a tím snižuje riziko srdečních chorob. Každý den si pro své zdraví dopřejte 375 ml vloček, ať už si je dáte jako ranní müsli, svačinku v podobě ovesných sušenek nebo například jako přísadu do polévky.