Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Povečírkové vyprošťováky! Osvědčené recepty vás postaví na nohy

Silvestr vám dal zase zabrat? Víme, co vám pomůže.
5. prosince 2013 | 09:00

Hlava vás bolí jako střep, třesete se, žaludek máte doslova na vodě? Tak to jste to zřejmě přehnali s alkoholem! Právě zažíváte kocovinu. A ta jen tak nezmizí. Můžete jí však úspěšně zmírnit. A my vám poradíme jak.

Za všechny problémy, které vás po bujarém večírku trápí, může "obyčejná" dehydratace. Roztažené cévy se prudce stáhnou a důsledkem je nepříjemná bolest hlavy.

Z toho důvodu zapomeňte na silnou kávu, kterou vám možná někdo doporučí. Kofein totiž dehydrataci organismu ještě prohlubuje a navíc vám rozbouří alkoholem podrážděný žaludek.

Nezapomeňte na dostatečné množství tekutin
Autor: profimedia.cz
V první řadě proto vypijte co nejvíce vody. Ideální jsou minerálky, které nahradí úbytek minerálů. Skvělé jsou i šumivé multivitaminové přípravky, které podrážděný žaludek dobře snáší. Kromě minerálů nahradí ztracené vitamíny a organismus se rychleji vzchopí.

Pokud pouhé zavodnění nepomůže, vsaďte na některou z našich zaručených rad.

Co vás rychle postaví na nohy

I těmhle mýtům věříme
Autor: profimedia.cz
Dejte si sprchu
Ranní sprcha vás probere! Rozproudí krev a probudí mozek. Začněte příjemně teplou vodou a postupně ubírejte na teplotě, až dospějete k osvěžující studené. Celý cyklus zopakujte 2 až 3krát.

Zkuste tradiční "vyprošťovák"
Pivo dodá těžce zkoušenému tělu kromě potřebné tekutiny minerály a řadu vitamínů skupiny B, které příznivě ovlivňují nervovou soustavu.

Nasnídejte se
Pokud vám to žaludek jen trochu dovolí, dopřejte si pořádnou snídani. Ta pomůže navázat zbytky alkoholu v krvi a doplní krevní cukr. Nejlepší je podle vědců toast s anglickou slaninou a vajíčkem. Chléb je bohatý na sacharidy a slanina (masitá, nikoli tučná) je bohatá na bílkoviny, které se štěpí na aminokyseliny, které vám rychle uleví od bolesti hlavy. Jídlo navíc zrychlí metabolismus a pomůže tělu zbavit se alkoholu mnohem rychleji.

Vsaďte na bylinky
Uvařte si čaj. Mátový, kopřivový, heřmánkový... Na nevolnost můžete vyzkoušet i čaj z čerstvého zázvoru. Čaj z řebříčku zase prospěje játrům a žlučníku. Mátový uklidňuje zažívání. Oslaďte si ho medem, který pomůže doplnit ztracený krevní cukr.

Med a v něm obsažená fruktóza na kocovinu naprosto určitě zaberou.
Autor: profimedia.cz
Pochutnejte si na medu
Jedinou dostupnou látkou, u níž bylo dokázáno, že urychluje odbourávání alkoholu v těle, je ovocný cukr - fruktóza. Ta je obsažena mimo jiné ve včelím medu. Lžící hroznového cukru nebo medu doplníte chybějící energii a rozhodně si neuškodíte

Uvařte si vývar
Osvědčeným vyprošťovákem je horká silná polévka. Nejlepší je hovězí nebo kuřecí vývar. Pokud však doma nemáte potřebné ingredience, zalijte vařicí vodou nakrájený celer. V největší krizi použijte instantní polévku.

Jděte na procházku
Pohyb na čerstvém vzduchu okysličí krev i mozkové buňky. Dýchejte zhluboka a uvidíte, že se za pár minut budete cítit podstatně lépe.