Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak lépe zvládat pondělní rána? Pusťte do pokoje světlo a poslouchejte hudbu!

Patříte mezi ty, kteří přímo nenávidí ranní vstávání? Máme pro vás jednoduché tipy, jak si ho zpříjemnit.
3. listopadu 2013 | 10:00

Pro mnohé z nás bývají pondělní rána mnohem horší než ty ostatní. Přinášíme vám proto jednoduché tipy, jak se po víkendu vzbudit čilý a plný energie. Vstávání se díky nim nestane radostí, ale dokážou zmírnit naše ranní utrpení.

Pokud vás ráno z postele stěží dostane hlučné drnčení budíku a trvá vám hodně dlouho než se vůbec "rozkoukáte", bedlivě si nastudujte tipy, které vám zpříjemní brzké vstávání. 

1. Pusťte do pokoje světlo

Pokud nevstáváte za úplné tmy, hned po probuzení roztáhněte žaluzie, rolety nebo závěsy a pusťte do své ložnice denní světlo. A jestli vám nevadí usínat s nezataženými žaluziemi, nechte je alespoň trochu pootočené tak, aby už od svítání do vašeho pokoje mohly vnikat paprsky slunce nebo denní světlo.

...
Autor: Shutterstock

2. Protáhněte se

Nařiďte si budík zhruba o 10 minut dříve než je třeba a užijte si zbývající čas povalováním a protahováním v posteli. Pokud venku zrovna nemrzne, otevřete si okno, zhluboka se nadechněte a uvidíte, že ráno bude hned milejší.

3. Oblíbená hudba

Zkuste si zpříjemnit ráno oblíbenou skladbou, pobroukávejte si a klidně se i trochu zavlňte do rytmu. Nebo si nastavte energickou písničku na vyzvánění vašeho budíku. Svižná hudba vám po ránu dodá "šťávu".

4. Nastartujte se sprchou

I když si ráno myslíte, že zvládnete jen malátně přecházet po bytě, seberte odvahu a běžte se osprchovat. Vyzkoušejte sprchové gely s přídavkem levandule, máty peprné nebo citróny, které vás společně s vlažnou vodou skvěle nastartují.

...
Autor: Shutterstock

5. Vyhněte se stresu

V neděli večer si připravte pondělní oblečení, snídani i tašku do práce, ať máte jistotu, že se nedostanete do časového presu. Ušetříte si tím spoustu starostí a stres vám nebude ubírat energii.

6. Snídejte

Ráno si udělejte čas na bohatou snídani. Ideálně celozrnný chléb nebo cereálie a porce ovoce, která vám zvedne hladinu cukru v krvi a dodá potřebnou energii.